Specialistii din cadrul Primariei Roman au inceput demersurile birocratice in vederea obtinerii licentei din partea Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Energie (ANRE) pentru producerea energiei hidro rezultata de la microhidrocentrala recent inaugurata de pe raul Moldova. Odata finalizate aceste demersuri se va putea inregistra o premiera in Romania cand, o primarie, va fi licentiata in producerea hidroenergiei. Microhidrocentrala de pe raul Moldova furnizeaza de aproape doua luni o parte din energia ce acopera consumul pentru iluminatul public din oras. Primarul Laurentiu Dan Leoreanu isi propune ca aceasta energie sa fie utilizata si pentru iluminarea zonei de picnic si agrement din Strandul Municipal ce va fi finalizata anul viitor si cartierul de blocuri ANL construite in apropierea hidrocentralei.
Laurentiu Dan Leoreanu – Primar Roman
“Noi suntem in activitatea de pilotare si deja am furnizat o parte din energia necesara, dar trebuie sa mergem in zona de licentiere. Pentru energia pe care o furnizam, mai trebuie sa platim un cost, cel al transportului pe retelele companiei E-on. Deci, ceea ce compensam prin productie proprie, platim pentru transport. Cu o parte din energia pe care o producem cu ajutorul microhidrocentralei vrem ca, de anul urmator, sa alimentam o parte din Strand – zona de picnic si divertisment, precum si cartierul ANL, pentru ca avem retelele si transformatoarele noastre acolo. Acest lucru ne-ar ajuta foarte mult, pentru ca am elimina costul transportului, ceea ce ar insemna o economie substantiala, mai mult de vreo trei- patru ori cat ar fi compensarea economiei produse”
In ceea ce priveste activitatea de licentiere, specialistii din primarie au finalizat dosarul si se asteapta semnarea receptiei finale.
Laurentiu Dan Leoreanu – Primar Roman
“Documentul se afla la proiectant, se afla la Inspectia de Stat in Constructii, pentru ca sunt mai multe institutii care il semneaza. Noi speram ca in timp de o saptamana sa il avem si apoi sa il depunem la ANRE pentru licentiere. Ar fi un lucru foarte important, am fi singura primarie din Romania licentiata pe producerea energiei hidro. Acest lucru ar fi un gand pentru mai departe, sa ne folosim de experienta pe care o avem, pentru ca, in viitor, sa obtinem fonduri pentru construirea unei alte hidrocentrale, in zona puturilor de la Pildesti, pentru ca astfel ar scadea si pretul apei”