InfractionalLocal

16 angajați de la Spitalul Județean Neamț, s-au trezit datori vânduți. Plângeri penale pentru înșelăciune și abuz de încredere

Citit de: 1 ori

16 angajați de la Spitalul Județean Neamț s-au trezit datori vânduți. Plângeri penale pentru înșelăciune și abuz de încredere

Nu mai puțin de 16 angajați de la Secția ATI a Spitalului Județean Neamț, s-au trezit datori vânduți după ce s-au pus garanți pentru o colegă care a luat împrumuturi de la CAR-uri în neștire.

Totul a început în anul 2022, când S.A. de 43 de ani, din Bodești, asistentă la ATI de 20 de ani, a reușit să-și convingă mai mulți colegi să se pună garanți pentru împrumuturi pe care aceasta spunea că le face pentru niște probleme grave de sănătate pe care le-ar avea soțul ei.

Impresionați de poveste, rând pe rând, fără să știe unul de altul, cei 16 colegi ai femeii (asistente și infirmiere) au acceptat să o ajute pentru a obține banii de care spunea că are nevoie pentru a-și salva soțul.

Ulterior, s-a dovedit că de fapt, intențiile acesteia erau cu totul altele. Într-un timp relativ scurt, S.A. a făcut cel puțin 13 împrumuturi la 10 CAR-uri din Piatra Neamț și la un CAR din Roman. Suma totală pe care a reușit să o obțină cu salariile colegilor puse gaj, a fost de 640.000 de lei, adică aproape 130.000 de euro.

Fiind o sumă enormă pentru posibilitățile financiare ale femeii, evident cu nu a plătit nimic și totul a ieși la iveală în luna mai a anului trecut (2023) când au început să apară primele popriri pe salariile celor 16 garanți. Atunci au aflat unii de alții și și-au ridicat primele semne de întrebare, apoi au aflat dimensiunea reală a ”afacerii” în care fuseseră băgați.

La acel moment, S.A. le-a dat asigurări colegilor că rezolvă problema până în luna octombrie. În octombrie însă, a intrat brusc în concediu medical, eliberat de un medic psihiatru, cu diagnosticul ”depresie”. De atunci, nu mai știe nimeni nimic de ea, nu mai răspunde la telefon și nici la serviciu nu vine, din motivul medical amintit. Numai că păgubiții au niște dubii asupra ieșirii bruște din peisaj a colegei lor: ”În urmă cu ceva timp, am văzut-o la volanul mașinii sale, în trafic, în Piatra Neamț, dar s-a făcut că nu mă vede și a fugit înainte să apuc să o întreb ceva. Mă întreb, totuși, din moment ce este în concediu medical pentru depresie, cum conduce, știind că depresia se tratează cu medicamente care afectează capacitatea de a conduce autovehicule? Sau o fi diagnosticul greșit?”, spune unul dintre păgubiții cu care a vorbit reporterul tvmneamt.ro.

De anul trecut, cei 16 angajați de la spital, plătesc lunar pentru împrumuturile colegei lor, jumătate din salariu. ”Am ajuns la disperare. Avem și noi ratele noastre, facturi, trai de zi cu zi. Mai rămân cu 600 de lei pe lună după ce plătesc și poprirea. Acum ceva timp, m-a sunat un executor care mi-a spus că o să-mi pună sechestru și pe bunuri. Am vrut să o ajut, dar m-am nenorocit. De unde să știu că ea nu urmărea decât să ne înșele și să facă foarte mulți bani în timp scurt. Habar nu am avut că luase mai multe împrumuturi și că pusese garanți și pe alți colegi”, spune un alt păgubit.

Niște semne de întrebare ar fi și despre cum reușea să obțină S.A. adeverințe de salariat ”curate” de la Contabilitatea spitalului, în care apărea că nu are nicio datorie, din moment ce avea poprire de 4.000 de lei pentru un împrumut luat și de la CAR-ul spitalului. Cu aceste adeverințe a reușit să obțină cele peste 10 împrumuturi pentru care plătesc acum colegii ei.

De altfel, deși executorul a transmis spitalului decizii de poprire încă din luna mai 2023 pentru cei 16 garanți, cele mai multe au fost puse în aplicare de Serviciul Contabilitate, abia din luna octombrie, motiv pentru care executorul a dat spitalul în judecată. Deci, cineva de la contabilitate a omis să pună în aplicare popririle, exact până la data la care S.A. a intrat în concediu medical. Sau în depresie.

8 dintre păgubiți au făcut plângeri penale. În decembrie 2023 au depus plângere la Poliție și în ianuarie 2024 au formulat plângeri penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț. Aceștia sunt reprezentați de un avocat, iar conform unui document de la Parchet, dosarul este în lucru la Biroul de Investigații Criminale- Poliția Municipiului Piatra Neamț, sub coordonarea unui procuror. Cercetările în dosar se fac pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune și abuz de încredere.

Din informațiile (neverificate) pe care le au cei 16 colegi ai femeii, numărul ”victimelor” împrumuturilor făcute de aceasta, ar putea fi mult mai mare, la fel și numărul CAR-urilor de la care a luat bani.

S.A. nu a putu fi contactată, aceasta refuzând să răspundă la apelurile telefonice ale redactorului tvmneamt.ro

Oricare dintre instituțiile și/sau persoanele la care se face referire în acest articol, beneficiază la drept la replică, ce poate fi transmis pe adresa de mail a redacției. De asemenea, dacă mai sunt persoane (altele decât cele de la spital) care au căzut în plasa împrumuturilor luate de S.A. pot contacta redacția tvmneamt.ro la adresa de mail din secțiunea ”CONTACT” de pe site.

Ionut CORFU

 

 

 

 

Justitia

Telefon

Distribuie știrea:

Etichete: 16 angajați de la Spitalul Județean Neamț, s-au trezit datori vânduți. Plângeri penale pentru înșelăciune și abuz de încredere
Articolul anterior
Caz unic în politica din România. Viceprimarul USR de P. Neamț, a divorțat ca să poată vota bugetul
Articolul următor
Deputatul PNL Mugur Cozmanciuc, mesaj de Ziua Poliției Române

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.