Amenzile record date in perioada starii de urgenta pentru nerespectarea restrictiilor de deplasare, sunt in afara legii, a stabilit astazi CCR, in urma unei sesizari venite din partea Avocatului Poporului.

În sesizarea transmisă CCR, Avocatul Poporului, Renate Weber, a susținut că această OUG încalcă principiul securităţii juridice, deoarece nu are avizul Consiliului Economic şi Social, în condiţiile în care modifică şi completează Legea privind Statutul poliţistului, pe cea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi Legea poliţiştilor de penitenciare.

Altfel spus – Avocatul Poporului atrăgea atenția că amenzile trebuie stabilite de organul abilitat, în funcție de situație și în acord cu legile existente. Mai mult, instituția arăta că OUG privind amenzile nu specifică faptele pentru care se dau amenzi, ceea ce este neconstituțional.

Or, în timpul stării de urgență, aceste sancțiuni ar fi fost dictate subiectiv, la valoarea maximă.

Augustin Zegrean, presedintele CCR a spus astazi ca toate amenzile vor fi anulate, cu conditia ca procesele verbale sa fie contestate in instanta, in termenul legal. ”Cei care au fost deja amendați, dacă au făcut contestație, justiția le va admite și va anula toate amenzile, pe motiv că au fost date în baza unei legi neconstituționale” a declarat fostul judecător CCR, pentru DCNEWS.

Prin decizia CCR nu se anulează procesul verbal prin care s-a dat amenda. Numai justiția poate anula amenzile. Nici măcar dl ministru Vela nu le poate anula, numai justiția. Și astăzi care fac contestație, și de mâine care fac contestație, dacă mai sunt în termenul de a contesta – n.r. justiția le va admite și va anula toate amenzile” a precizat Augustin Zegrean pentru sursa citata. Termenul de contestare este de 15 zile de la data comunicării procesului verbal

”Astăzi încă pot fi date amenzi, până când va apărea decizia CCR în Monitorul Oficial, dar le dau degeaba, pentru că toată lumea le va contesta și vor fi anulate.” a mai spus fostul președinte al CCR.

În perioada stării de urgență, s-au dat peste 300.000 de amenzi, valoarea lor ridicându-se la 120 de milioane de euro.

Saptamana trecuta, in judetul Neamt, intr-o singura zi s-au dat amenzi de peste 110.000 de euro.

I.C.

1 COMENTARIU

  1. Bravo…nu ca le face bine inconstientilor si romanilor iresponsabilu, ci ca JUSTITIA A FACUT DREPTATE! Nu poti ju, Johanis sa legiferezi, sa fii un Carol al 2 lea, Maresalul Antonescu, Hitler…prin decret sa tai si spanzuri…e DEMOCRATIE!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.