Actualizare 2 noiembrie 2017: Pentru că unii cititori nu au observat și pot fi induși în eroare, ne vedem nevoiți să precizăm că acest articol a fost publicat în luna noiembrie 2016.

O ancheta jurnalistica tvmneamt.ro, realizata in urma cu aproximativ o luna de zile, a scos la iveala lucruri cat se poate de grave si care in mod normal ar trebui sa provoace un cutremur in sistemul de invatamant nemtean si chiar national. Dezvaluirile noastre ar trebui sa se lase si cu niscaiva capete cazute, nu numai din invatamant ci si din randul autoritatilor.

O spunem cu maxima responsabilitate si cat se poate de raspicat. Treziti-va, ca deja este tarziu! In licee si scoli generale din Piatra- Neamt se face trafic de droguri iar copii de clasele VIII- XII fac trafic de droguri chiar in institutiile unde invata si pe strazi.

Fenomenul este extrem de grav si  fara exagerare, autoritatile par depasite de situatie. Si cand spunem autotritati ne referim in primul rand la administratia locala si la politia nationala si o sa vedeti si de ce spunem asta.

Ancheta noastra a pornit de la sesizarea rudelor unui elev de varsta destul de frageda, dintr-o familie fara probleme si cu o situatie materiala fara lipsuri, care in doua randuri a ajuns acasa fiind vizibil sub efectul unor subsante de genul asa-numitelor ”etnobotanice”, manifestand-se ca atare. Rudele, prin mijloacele pe care au putut ele sa le foloseasca au aflat ca substantele fusesera consumate la scoala si ATENTIE!, obtinute tot la scoala.

De aici am intrat noi pe fir si am dat peste niste realitati de-a dreptul cutremuratoare.

Important! Noi avem informatii si probe inclusiv foto despre elevi de la trei licee si o scoala generala, dar deocamdata nu o sa facem public niciun nume de institutie de invatamant, cu atat mai putin de elevi, din motive lesne de inteles. In scolile de care facem vorbire se consuma marijuana si etnobotanice si pana la ora asta avem numele si prenumele a 11 elevi de la cele trei licee si de la scoala generala de care pomeneam mai sus, care consuma si fac trafic de astfel de substante, nu doar in unitatile scolare unde invata ci si la altele si chiar in unele locuri din oras, cum ar fi la evenimente publice in aer liber (concerte, etc.)

Pentru ca informatiile s-au confirmat extrem de repede, ne-am dat seama ca problema e mult mai grava decat ne-am imaginat si aproape sigur, exista la nivelul intregului municipiu. Pentru a ne proteja sursele am decis sa oprim ancheta si sa aducem la cunostinta autoritatilor neoficial, ceea ce am descoperit noi, fiind hotarati sa nu facem publice informatiile, pentru a nu pune in garda pe cei implicati si pentru  a putea fi descoperita toata reteaua.

Prin urmare, am contactat neoficial oameni din Primaria Piatra- Neamt, din politie, politicieni si pe  unul dintre directorii unuia dintre liceele vizate, i-am informat asupra gravitatii a ceea ce se intampla si  trebuie sa recunoastem ca nu ne-am asteptat sa nu aiba nicio reactie, in afara de sa se mire si sa se arate ingrijorati, apoi sa ne promita ca vom fi contactati pentru a oferi detaliile si probele pe care le avem.

   Asta se intampla in urma cu vreo doua saptamani. De atunci, niciunul dintre cei pe care i-am informat nu s-a aratat interesat de situatie si nu a fosr nici macar curios sa vada ce informatii detinem.

De aceea publicam astazi rezultatele anchetei noastre si ne asumam orice risc in fata incompetentei autoritatilor, dupa ce le-am dat mura in gura, pentru ca este in joc viata, destinul, si sanatatea a sute de copii si familii care-si trimit odraslele la scoala, intr-un sistem care cel putin teoretic ar trebui sa-i educe si sa-i protejeze, macar cat se afla la orele de curs.

Este incredibil cum la unul dintre licee (avem probe foto in acest sens), in fiecare pauza, intre 20 si 40 de elevi ies pe poarta scolii si se aduna in spatele unui bloc de vizavi de scoala, unde fumeaza si unde primesc (nu in fiecare pauza), tigari cu etnobotanice, marijuana sau plicuri cu substante, de la alti elevi de la alte scoli, care fac trafic de astfel de substante.

Cum de nu-i vede nimeni daca prin regulamentul scolar este interzisa iesirea din curtea scolii in timpul orelor de curs si cum de profesorul sau dirigintele de la clasa in care intra ei imediat dupa ce au fumat, nu simte miros sau nu vede modificari in comportamenetul elevilor?

Cum de s-a ajuns la o retea de deal-eri de droguri din randul elevilor cu varste atat de fragede, sub  ochii a zeci de profesori?

Cum de se petrec scene ca in cele mai rau famate gheto-uri, in fata scolilor in buricul targului, unde vin elevi si fac oferta catre alti elevi: ”Fumezi? Nu vrei ceva mai tare decat tigara?” Unde sunt structurile de politie, de informatii, DIICOT, etc? Cum naiba de se poate destructura o retea de trei curve si doi pesti, in timp ce drogurile si traficantii sunt la vedere prin scoli, fara sa-i deranjeze nimeni.

De ce se cheltuie bani din bugetele institutiilor publice catre ONG-uri pe niste asa-zise proiecte de lupta impotriva consumului de droguri in randul elvilor, in timp ce scolile sunt centre de trafic. Un exemplu in acest sens este Asociatia Aquila reprezentata de Veronica Ropotica, cea care organizeaza tot felul de sindrofii (actiuni de prevenire nu sunt decat pe hartie si realitatea demonstreaza asta) pe bani publici si fonduri europene, cu fursecuri si apa minerala, denumindu-le pompos ”lupta impotriva drogurilor”, unde inghesuie cateva zeci de elevi carora le insira vorbe aiurea, pe post de sfaturi cu rezultate care se vad, adica ZERO.

Am luat in calcul si varianta ca lucrurile acestea sa se petreaca de foarte putin timp si nu a aflat cine trebuie, de aceea nu s-au luat masuri. Nu, din ce am aflat noi, asta se intampla de cel putin un an, dar banuielile noastre sunt ca problema e mult mai veche si lucrurile par scapate de sub control.

In mod cert, in spatele elevilor traficanti sunt persoane adulte, pentru ca modul in care ”sunt prinsi de nas” elevii carora li se face oferta, este mai mult decat cunoscut. Li se da tigari gratis. De exemplu, unui elev i s-au dat in trei saptamani 100 de tigari gratis, pana a devenit dependent.

In aceasta dimineata l-am contactat pe seful Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, Viorel Stan, care credeam ca fusese deja informat de directorul liceului de care vorbeam mai sus, caruia noi i-am pus in fata negru pe alb rezultatele anchetei. Nu fusese informat si a aflat totul de la noi: ”Sunt stupefiat. Nu-mi imaginam ca se intampla asa ceva in judetul Neamt. Nu am  auzit pana acum asa ceva. Voi lua act de ceea ce mi-ati relatat si voi lua masuri.”

Pentru a nu se face speculatii, precizam ca nici Dragos Chitic nu a fost informat pentru ca e asa de ”transparent” incat nu ne raspunde la telefon, decat daca e cu niste aplauze sau ceva.

Vrem ca prin publicare acestui material de presa, daca autoritatile tot sunt depasite de situatie, macar parintii sa fie pusi in garda si sa-si supravegheze cu maxima atentie copiii, indiferent la ce scoala din oras invata, pentru ca fenomenul pare a fi generalizat. Nu vrem sub nicio forma sa inducem panica si mergem pe principiul proverbului ”Frica pazeste bostanaria”. Deci, ATENTIE PARINTI!, ca pana se trezesc factorii responsabili, va puteti trezi cu copiii nenorociti pe viata.

 Reamintim disponibilitatea noastra de a colabora cu orice autoritate si de a pune la dispozitie toate informatiile de care dispunem.

 Totodata, atragem atentia ca daca nici in zilele urmatoare nu reactioneaza nicio institutie care poate lua masuri, vom publica cu orice risc toate numele scolilor unde se face trafic de droguri, toate pozele necenzurate si numele elevilor traficanti, chiar daca sunt minori, pentru ca nu putem asista pasivi la distrugerea unei intregi generatii, sub ochii nostri.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

28 COMENTARII

 1. D-ul Ionut Corfu, daca se considera un jurnalist ar trebui sa stie, adica sa fie infornat si sa cunoasca faptul ca:
  1. Asociatia AQUILA Piatra Neamt are menirea de a face PREVENIRE antidrog si antiviolenta prin informare, comunicare si consiliere.
  Activitatile sunt prevazute in STATUT. Intr-un cuvant: Asociatia AQUILA ca ONG apolitic si ne-guvernamental, combate consumul de droguri si violenta cauzata de acest consum prin INFORMRE SI CONSILIERE ANTIDROG, informand populatia de toate riscurile la care se supun atat consumatorii cat si vinzatorii de doguri, – prin toate mijloacele prevazute de lege si anume: promovare de proiecte sociale, informare in massa media scrisa si vizuala, informare directa, consiliere antidrog si antiviolenta in scoli, locuri publice si in orice alt loc premis de lege.
  ONG-urile nu se pot substitui POLITIEI;
  2. Din experienta noastra de aproape 10 ani de zile in combaterea consumului de droguri prin PREVENIRE si INFORMRE ANTIDROG, suntem in masura sa spunem ca unii din cei care s-au implicat in prima linie in PREVENIREA consumului de droguri sunt: PROFESORII din scolile gimnaziale si din licee, iar Sefii Inspectoratului Scolar General Neamt au fost cei care au pus bazele unor acorduri de combatere antidrog si antviolenta intre scoli si ONG-uri sau alte organe abilitate. Unul din aceste proiecte educazionale cu titlul“Prezent in clasa absent in penitenciar” la care au colaborat toti factorii si institutiile criticate (ca sa nu spun manjite) de scrierea lui Ionut Corfu a fost premiat la Maastricht (Olanda) in anul 2009 iar cei care au venit trimisi de UE (institutia care a analizat si premiat proiectul) si s-au documentat la Piatra Neamt au ramas surprinsi de faptul ca un proiect de o asa mare importanta si amploare a fost facut numai prin voluntariatul tuturor ONG-urilor si a Institutiilor implicate (Politie, Prefectura, Primarie, I.S.G. Neamt, Scoli, etc.)
  29.11.2016, Napoli, Italia.
  Semneaza: Dr. in Drept Veronica Ropotica,
  Presedinte si voluntar la Asociatia APCCDVF AQUILA Piatra Neamt,
  Coordonator Voluntar F.N.A Italia – Responsabil Birouri EPAS in Balcani

  • Doamna director,doctor docent,etc. Veniti va rog cu argumente impotriva a ceeea ce a scris d nul jurnalist ,nu vorbe. Scrieti aici un copil ,scrieti aici o scoala,scrieti aici un om salvat datorita activitatii dvs. Pt ca pe hartie ar trebui sa fim mai ceva ca germanii de corecti. Aere ,ifose si pretentii tare mai aveti ,dar sa munciti cu pasiune si cu adevarat pt ceea ce sustineti ca faceti mai putina. . Argumente ,doamna ,fapte doamne nu vorbe ,ca tare suntem satui de docenti ca dumneata.

 2. Au ajuns o mana de ”smecheri” pusi pe capatuiala sa distruga o intreaga generatie. Este un adevarat flagel, iar cei care ajung sa consume etnobotanice isi prajesc creierul iremediabil. Cu marihuana, daca te trezesti la timp mai ai ceva sanse, insa apar leziuni pulmonare si renale care pot provoca in timp cancer. Copilul meu mai mic, ca mai toti adolescentii din acest minunat oras, invata toata saptamana in forta, iar vinerea pleca cu prietenii la ”Germans” si se intorcea cu unul din ei acasa , de-a dreptul loviti. A doua zi , in camera in care dormeau, mirosea marihuana in aerul respirat. Parintii prietenului lui nu stiau nimic. Al meu, ajuns student la Medicina, a participat la un curs despre ”binefacerile” substantelor interzise si s-a trezit brusc. Avea dureri de cap ingrozitoare. M-au costat intr-o saptamana aproape 1000 de euro toate investigatiile, ca sa stim cum stam. Dureros ca la 19 ani sa constati ca ti-ai afectat sanatatea in asa hal incat din fiecare cabinet medical iesi cu cate un diagnostic deloc de neglijat. Si asta pentru ca acesti ”smecheri” se joaca cu mintea copiilor nostri , iar noi parintii, fara ajutorul autoritatilor , suntem fara putinta de a rezolva ceva in mod real. Am cunoscut parinti disperati si copii care ar fi trebuit sa aiba un viitor stralucit, dar din pacate au ajuns niste rebuturi. Gunoi alb, care il intalnesti pe toate strazile din mult ravnitul occident. Ar trebui lucrat cu mintea copiilor nostri in mod conjugat, scoala, parintii si autoritatile, pentru a nu mai fi tentati sa incerce senzatiile tari, sa fie corect informati asupra riscurilor, sa capete mai multa siguranta in fortele proprii si sa se pretuiasca mai mult. Atunci, si-ar inchide taraba cel ce nu mai are cui vinde.

  • Daca îmi permiteți doamnă, ce diagnostice i-au iesit copilului dvs.?Cam tare exagerati cu toate afirmatiile dvs.Daca ati reusit sa platiti 1000 de euro pe felurite investigatii intr-o saptamana, înseamnă ca sunteti si o persoana extrem de descurcareata care se lasa pacalita de orice agarici de medic/asistenta.Si consumul de marijuana cum Dumnezeu îl colerati cu probleme renale si leziuni pulmonare?Probabil desteptii care au luat probe de sânge v-au mintit in legatura cu efectele acestei plante.Eu de exemplu sunt mutat de 10 ani in Olanda si am fost diagnosticat cu artita acum 3 ani.Am refuzat tratamentul medicamentos si astfel mi se administrează canabis, 0.3 g in fiecare zi.Consum cum vreau eu.Si acum un an problema a fost remediata.Ce a fumat copilul dvs. in nici un caz nu este marijuana.Atata dezinformare si doamne care se cred destepte.Off doamne.

 3. Fix tu te trezesti vorbind XXXXXX(CENZURAT ADMIN)? care esti pe fb XXXXXXXXXXX(CENZURAT ADMIN- ACUZATI PERSOANE, FARA DOVEZI) si te duci zilnic la marco :)))) drogatule te stie toata lumea de praduitor

 4. pentru d-na ropotica :
  aveti mare tupeu sa luati la rost pe jurnalist .
  mi-a atras atentia activitatea aqvila de cativa ani de zile . mai exact , nu inteleg cu ce se ocupa , cati bani a cheltuit si cu ce rezultate .
  aveti tupeul sa spuneti ca profesorii , inspectoratul scolar s-au implicat ?
  in ce s-au implicat ? politia , in acest oras , nu combate ci coordoneaza si protejeaza traficantii de droguri . subiniez acest fapt . la fel , parchetul de pe langa judecatoria piatra neamt . pana nu moare un tanar , nu se intampla nimic . am sesizat parchetul , politia , prefectura , primaria – nu se intampla nimic , mai mult primesc amenintari .
  ma socheaza lipsa de reactie a scolii , a parintilor , a cetatenilor , in general .
  sunt zone in oras unde se face trafic de 10 – 15 ani , scoli deasemenea ! as aresta pe toti politistii din acest oras . XXXXX (CENZURAT ADMIN) de la ordine publica sustin ca nu au atributii pe linia combaterii traficului de droguri .
  cate sesizari a facut aqvila catre ipj neamt si diicot ?

  ADMIN: Respectam orice punct de vedere, insa va atragem atentia ca in randul populatiei s-a creat impresia complet gresita, ca poltitistii nu actioneaza. Suntem in masura sa spunem cat se poate raspicat, ca este taman invers. Structurile specializate in crima organizata isi fac treaba exemplar, insa din cauza legislatiei, infractorii care comercializeaza substante ”etnobotanice”, nu pot fi condamnati, decat cel mult la cateva luni cu suspendare, ceea ce face ca munca politistilor sa fie complet iutila. In curand, tvmneamt.ro va prezenta un exemplu in acest sens, cu o retea de traficanti din oras, vreo 20 de persoane, pentru prinderea carora s-a muncit vreo doi ani de zile si care se pare ca nu pot fi condamnati. In afara de asta, probarea infractiunilor presupune uneori si doi, pana la trei ani de investigatii, pana cand se aduna suficiente probe pentru ca traficantii sa poata fi pusi sub acuzare. Din informatiile noastre, in ultimii trei ani, au fost trimisi in judecata aproximativ 50 de traficanti din judetul Neamt. Stiti cati au fost condamnati la inchisoare cu executare? Niciunul.
  Atentie! Nu politistii condamna, ci judecatorii, care emit sentinte in baza unor legi. Daca legile protejeaza infractorii, atunci nici politistii, nici procurorii si nici judecatorii, nu au nicio vina.

 5. am sesizat fenomenul , la o scoala din centrul orasului , acum 7-8 ani . am fost facut nebun . parintii care pun la dispozitia copiilor bani , fara sa se intrebe ce fac acestia cu ei , profesori incompetenti ( cu o moralitate indoielnica ) , directori corupti , politisti de proximitate corupti , gastile de cartier din care fac parte copii de politisti , potentati locali ( protejate de politsti ) .
  livrarea drogurilor se face inclusiv la domiciliu , cu auto , parca ar fi pizza.
  echipaje de politie lipsa de pe strazi ( fara temei legal ) – pentru a nu se intalni cu distribuitorii . in fapt , politia a negat fenomenul , vezi declaratii publice , in presa locala , ale sefilor politie judetene si municipale . subsemnatul a sesizat aceste fapte ( ale politistilor ) conducerii IGP , corpului de control al MAI , parchetului .
  nu intamplator se ameninta cetatenii care suna la 112 , indicandu-se un numar al politie locale ( scopul este de a musamaliza , de a nu lua in evidenta evenimentele ) .
  nu exista expresia etnobotanice in legislatie , folosirea ei de catre politisti este ilegala si tendentioasa , exista doar substante psihotrope , iar prin asa zisa supraveghere informativa politia asigura protectia acestor grupari . actioneaza doar in cazul in care indrazneste cineva sa reclame la parchet .
  traficul de droguri este doar una din formele de manifestare ale crimei organizate in acest oras , alaturi de multe alte lucruri ( victime , in special copii) .
  refuzul echipajelor de politie in a iesi in strada , in a interveni , in a actiona – este premeditat ! nu exista lupta antidrog fara politia de la ordine publica , locala sau jandarmerie – aceste structuri sunt zero , repet , cu intentie , pentru a nu deranja .
  intradevar , coruptia din justitie si parchetele locale au favorizat aceste fenomene dar si atitudinea politiei , care se considera mai presus de lege .
  probele foto si video trebuie puse de indata la dispozitie parchetului ( de preferat bucuresti ) , altfel pierdeti timpul . la cate sesizari au fost in presa , cate institutii s-au autosesizat pe plan local ?
  sa dezvoltati subiectul si in zonele de locuit , nu numai in scoli .

 6. Nu pot sa cred ca voi abia acum remarcati asa ceva!:))Acest articol m-a facut sa rad cum nu am mai ras niciodata,la un momentdat crezusem ca e un banc lung.
  Numele scolilor si liceelor trebuiau publicate imediat.Fara ezitari,fara rusine.Nu este vina directorilor,ei nu le pot interzice elevilor sa paraseasca curtea liceului.Este vina societatii.Societatea ii forteaza sa consume etnobotanice,societate ii duce la depresie,societatea ii jigneste pe adolescenti fara pic de rusine.De ce societatea nu ii ajuta?E adevarat,sunt asociatii care prezintă riscurile consumarii de etnobotanice.Dar cate se si implica?Majoritatea iti prezinta un scurt metraj si apoi pleaca fara a lasa un impact.Precizez ca nu e incapatanarea adolescentilor ci incompetenta altora de a-i face sa inteleaga.
  Dar nimeni nu va intelege si nu va lua in seama ce spun.Multi nici nu vor citi.
  In tara noastra draga am mai avea nevoie de un Al. I. Cuza si de un Spiru Haret!
  ADMIN: Articolul a fost publicat acum un an un. In stanga sus sub titlu este si data

 7. Va atrag atentia cu privire la urnatoarea situatie : detinerea de informatii cu privire la savirsirea unei infractiuni si nedivulgarea acestora institutiilor si autoritatilor abilitate constituie infractiune !
  Asa ca din prea multa dorinta de senzational sa nu va treziti cu vreun dosar penal iar atunci cind vorbim de informatii si date , vorbim de probe materiale , martori si nu de chestiuni de genul : “am auzit de la cineva caruia i-a spus cineva ca a avazut pe cineva ca….”!
  La modul cum este data stirea in articol coroborat cu intimplarile cu haiducii din clanul Mararu si ceilalti eroi se poate trage usor concluzia ca fata de ce se intimpla la Piatra-Neamt faptele membrilor cartelurilor Sinaloa si Medellin sunt jocuri de-a baba oarba sau lapte gros !
  Haideti sa coborim cu picioarele pe pamint , sa avem incredere in institutiile statului si in cituatia in care putem ajuta in vreun mod activitatea acestora privind combaterea si prevenirea infractiunilor de acest gen sa o facem fara a trimbita tot felul de chestiuni la modul bonbastic , apocaliptic inducind ideea ca acest fenomen care prolifereaza in rindul tinerilor la nivel national si nu numai a ajuns la Piatra Neamt cote mult peste media fenomenului .

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.