In ultimele zile, autoritatile de la nivel central au tot mutat varful epidemiei coronavirus din Romania, ba la inceputul lunii aprilie, ba in a doua jumatate a lunii aprilie, ba in luna mai. In acest context, cand statisticile erau oarecum favorabile, Raed arafat face afirmatii cel putin alarmante. Secretarul de stat din MAI afirmă că în România, la fel ca în orice ţară cu transmitere comunitară a virusului SARS-Cov-2, numărul cazurilor de îmbolnăvire este „cu mult mai mare” decât cazurile diagnosticate, el susţinând că în România „încă greul nu s-a terminat şi încă nu am ajuns la ce este foarte greu”

Încă greul nu s-a terminat şi încă nu am ajuns la ce este foarte greu. Va trebui să înţelegem că va fi o perioadă ca în război pentru că va creşte încă numărul înainte să scadă. (…) Este posibil ca numărul pacienţilor de terapie intensivă să fie în creştere şi nu în scădere în perioada următoare” a spus Raed Arafat la Digi 24, citat de stiripesurse.ro

El a precizat că perioada grea despre care susţine că urmează depinde foarte mult de comportamentul populaţiei, spunând că impactul major este pe secţiile de terapie intensivă şi la unităţile de primiri urgenţe care au paturi ATI.

Medicul mai afirmă că perioada care urmează va fi una foarte grea şi pentru personalul medical, că este posibil să se treacă la orar de lucru de 12 ore cu 12 ore libere, dar şi că este posibil ca alte specialităţi să trebuiască să îi ajute pe anestezişti, infecţionişti şi internişti.

Raed Arafat a precizat că din discuţiile cu medicii italieni a aflat că realizarea unei analize cu un computer tomograf poate arăta prezenţa coronavirusului, fără a mai fi nevoie să se aştepte rezultatul unui test PCR.

Raed Arafat relatează de asemenea că apar teste din ce în ce mai rapide pentru depistarea bolii, care nu durează ore, ci doar câteva zeci de minute şi se va ajunge ca pacienţii să fie testaţi pe secţiile spitalelor.

Numărul aparatelor PCR a crescut mult în ţară şi înţeleg că şi numărul testelor este în creştere, aşa că vom depista din ce în cel mai multe cazuri şi asta poate să explice şi creşterea numărului cazurilor” a precizat Arafat.

Până astăzi, 11 aprilie, in judetul Neamt au fost confirmate 265 de cazuri de infectari cu Covid 19, pe teritoriul României, au fost confirmate 5.990 de cazuri de persoane infectate cu virusul Covid 19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 758 au fost declarate vindecate și externate.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.