Ionel Arsene va afla peste 3 săptămâni dacă scapă de pedeapsa de 6 ani și 8 luni de închisoare, primită în luna martie 2023, prin sentința emisă la Curtea de Apel Brașov.
Apărătorii lui Arsene au depus o cerere de revizuire a condamnării penale, urmând ca aceasta să fie judecată la instanța care a emis sentința pe fond, în cazul de față, Tribunalul Bacău. Conform portalului instanțelor de judecată (foto- jos), cererea lui Arsene va fi judecată peste 3 săptămâni, pe 17 septembrie 2024. Dacă judecătorii admit cererea de revizuire, pedeapsa lui Arsene se anulează, iar procesul se reia de la zero. Cu alte cuvinte, fostul președinte al CJ Neamț va fi complet albit, adică va fi nevinovat, ceea de ar putea însemna că se va putea întoarce în țară fără probleme, ba chiar își va putea relua activitatea politică, va putea deține din nou funcții publice, dacă nu va prinde cumva chiar și un capăt de câteva săptămâni din mandatul de președinte al CJ Neamț. Evident, o astfel de ipoteză provoacă frisoane serioase foștilor săi colegi de partid din Neamț, care între timp s-au lepădat de el ca de Satana.
Surse judiciare spun că Arsene are șanse maxime să i se aprobe revizuirea, întrucât el ar fi fost condamnat de ”câmpul tactic” al lui Coldea. Cum gruparea Coldea a fost recent destructurată, există reale șanse ca Arsene să beneficieze de un rezultat favorabil la cererea de revizuire și de un nou proces în urma căruia ar putea fi achitat.
Cu sau fără un rezultat pozitiv pe cererea de revizuire, cert este că Arsene nu va putea fi extrădat în România, decizia instanței din Italia în acest sens, fiind deja definitivă.
Cel mai recent caz de admitere a cererii de revizuire, l-a avut în prim plan pe celebrul om de afaceri Puiu Popoviciu. În luna iulie a acestui an, Popoviciu a scăpat de o condamnare la 7 ani de închisoare, după ce Curtea de Apel Bucureşti a anulat sentinţa şi a dispus achitarea omului de afaceri în procesul de revizuire pe motiv că fapta nu există.
Sentința de condamnare fusese emisă în anul 2017. În mai 2023, judecătoarea Adriana Pencea de la Curtea de Apel București a admis cererea de revizuire formulată de Popoviciu, a dispus rejudecarea dosarului și a suspendat executarea sentinței de condamnare de 7 ani de detenție, decizie care a rămas definitivă și la ICCJ.
În consecință, judecătoarea Liana Arsene, care judeca latura civilă a dosarului Băneasa, a retras mandatul european de arestare emis pe numele lui Popoviciu.
Întocmai ca Arsene, Puiu Popoviciu a plecat din România în Marea Britanie înainte de pronunţarea sentinţei, de unde autorităţile române au încercat fără succes să îl extrădeze.
Ionut CORFU