Elevii de la Școala Gimnaziala Elena Cuza din Piatra Neamț au fost invatat ieri de specialistii DGASPC Neamt ce drepturi au copiii dar si cum se pot preveni abuzurile. Totodata, li s-a explicat si ce inseamna fenomenul bullying, se arata intr-un comunicat DGASPC Neamt:

”Drepturile copilului și prevenirea cazurilor de abuz asupra copiilor au fost subiectele activităților desfășurate la începutul acestei săptămâni de către specialiștii DGASPC Neamț împreună cu elevii Școlii Gimnaziale Elena Cuza din Piatra Neamț. Acțiunile de informare și conștientizare au avut loc luni, 20 noiembrie, la clasele a III-a și a IV-a iar marți, 21 noiembrie, la clasele a VII-a și a VIII-a. Elevii mai mici au învățat despre drepturile copilului din vizionarea unor filmulețe și prezentări concepute pentru nivelul lor de înțelegere dar și din interacțiunea directă din timpul jocurilor ce aveau ca temă drepturile copiilor. Marți, elevii din ciclul gimnazial au învățat despre bullying (cuvânt care nu are o traducere exactă în limba română dar poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, umilire, brutalizare), despre cum pot recunoaște formele de hărțuire și cum le pot combate dar mai ales au aflat cât de dureros este să devii victima unei astfel de forme de abuz.

Atât elevii din ciclul primar cât și cei din ciclul gimnazial au fost extrem de interesați de subiecte, au participat cu pasiune la jocurile de rol propuse de formatori iar la final și-au exprimat dorința de a reedita experiența. Aceste acțiuni fac parte din campania “Ei nu pot opri abuzurile! Noi putem!” lansată luna aceasta de DGASPC Neamț care are ca obiectiv reducerea numărului de abuzuri asupra copiilor. Activitățile s-au derulat în baza unui parteneriat încheiat cu Școala Elena Cuza din Piatra Neamț și vor continua și în perioada următoare.

STATISTICI 

În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2017 s-au înregistrat în Neamț 494 de cazuri de maltratare dintre care 24 s-au soluționat cu preluarea copiilor în regim de urgență din familiile acestora. În 2016 au fost victima abuzurilor 642 de copii, 37 ajungând în centre sau la asistenți maternali iar în 2015 au fost 648 de cazuri de abuz. 

Dacă bănuiţi că un copil este sau a fost victima unui abuz sunați la telefonul DGASPC Neamț: 0233.983, apelabil non-stop și veți primi sprijin și îndrumare.”

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.