La ALDE Neamt, putem vorbi clar despre un razboi intern. Chiar daca la ultima conferinta de presa, cei doi copresedinti, Asaftei si Dragusanu au aparut la aceeasi masa, ne dam seama ca nu a fost decat o miscare de imagine, ca un ultim efort de a se salva ce se mai poate salva. Cand spunem asta ne bazam pe faptul ca respectiva conferinta a fost anuntata la doua ore diferite, apoi s-a revenit si banuim ca cineva, atunci, a vrut sa ”rupa pisica” si cei doi copresedinti sa faca fiecare conferinta sa de presa, ceea ce ar fi fost un semn clar de ruptura si de separare a taberelor. Din pacate, beligerantii au incercat sa foloseasca presa ca pe un instrument in razboiul lor, anuntand ore diferite, in asa fel incat la una dintre conferinta sa ajunga doar ”cine trebuie”.

Acelasi lucru s-a incercat si ieri, cand Iulian Luca, primvicepresedinte ALDE Neamt, pe fondul razboiului intern din organizatie, rabufneste si posteaza un mesaj pe profilul personal de facebook, in care ”denunta” protocolul ALDE- PSD de la nivel local. Dandu-si seama ca a mers prea departe, Luca sterge postarea in scurt timp. Apoi, tabara adversa incearca sa profite de situatie si vrea sa foloseasca presa pe post de ciomag, asa ca se incearca manipularea redactiei tvmneamt.ro si se insista sa publicam mesajul lui Luca, chiar daca el fusese sters, promitandu-ne ca imediat va fi remis redactiei si o reactie ca celor doi copresedinti, prin care se deziceau de afirmatiile lui Luca, reactie care nu a mai ajuns nici pana la ora asta la redactia noastra.

Loading...

Prin urmare, in spatiul public ar fi ramas doar declaratia ”razboinica” a lui Luca.

Asa ca pentru a clarifica un pic lucrurile si pentru a intelege fiecare, mai bine de unde porneste acest razboi, ne vedem nevoiti sa facem o analiza, sa spunem lucrurilor pe nume si ”sa dam Cezarului ce este al Cezarului…”, chiar daca multora nu le va conveni deloc.

In urma cu ceva timp, anuntam ca aproape toata organizatia judeteana ALDE nu-l sustine deloc pe Dragusanu pentru alegerile parlamentare din decembrie.

In randul membrilor, domina convingerea ca Dragusanu a aparut cam din neant in 2012 cand pe listele USL putea fi trecut si soferul microbuzului scolar din Damuc, si tot intra in Parlament, ceea ce l-a facut pe Dragusanu sa nu inteleaga nimic din viata politica.

El a avut o traiectorie liniara, s-a trezit pe val si de aici a tras concluzia gresita ca totul i se cuvine si ca ar vrea sa mai repete experienta din 2012. Neavand in spate o alianta de tip USL s-a trezit in fata unei realitati deloc convenabile, in 2016 cand a candidat pentru Primaria municipiului Piatra- Neamt.

Aici vorbim de lipsa de performanta. Din 2012 si pana acum a pierdut pe drum vreo 14.000 de voturi iar tendinta se va mentine in scadere cu el prezent pe lista pentru Parlamentul Romaniei din perspectiva alegerilor ce se apropie, indiferent ca va candida pentru Camera Deputatilor sau pentru Senat, pentru ca Dragusanu, daca iese din Piatra- Neamt, nu-l mai cunoaste nimeni.

Faptul ca a luat putin peste 4000 de voturi la Piatra- Neamt, uitand sa spuna de ce a pierdut si a iesit pe locul 3, se datoreaza la ce putin doua conjuncturi, altfel, nici aceste 4000 de voturi nu ar fi fost adunate. Una dintre ele ar fi cea in care a aparut inregistrarea cu Liviu Harbuz, cu doua zile inainte de scrutin, in care facea niste afirmatii cel putin nefericite, care au radicalizat o parte a electoratului PSD, care s-a indreptat cu votul spre Dragusanu si nicidecum spre liberalul Chitic.

Chiar daca suna suparator, trebuie spus ca o alta conjunctura favorabila pentru Dragusanu a fost momentul cand colegul Asaftei, copresedinte ALDE Neamt, actual vicepresedinte al Consiliului Judetean, a intrat in posesia unui sondaj care circula pe surse si in care ”farul calauzitor” Dragusanu aparea ca perdant la municipiu. Posibil ca acel sondaj sa fi fost facut chiar la comanda ALDE, cert este ca desi se anunta ca va fi dat publicitatii si ca Dragusanu apare ca si castigator sigur, el nu a mai fost facut public niciodata.

Atunci, Asaftei a decis sa se implice si in campania de la Piatra- Neamt, altfel, ALDE risca sa nu ajunga nici in Consiliul Judetean. El a luat orasul la picior strada cu strada, impartind pliante, unul pentru CJ cu imaginea si mesajul lui Tariceanu si unul pt candidatul la Primaria Piatra- Neamt, dl Dragusanu. Astfel ALDE a ajuns la 5,54% pozitionandu-se ca a treia forta politica in Neamt, cu peste 50 de consilieri locali, si un vicepresedinte CJ.

Aici trebuie mentionat un alt repros care i se aduce acum lui Dragusanu, si anume ca nu a vrut deloc sa foloseasca in campanie imaginea si mesajul lui Tariceanu, ceea ce s-a dovedit a fi o strategie paguboasa.

Dandu-si seama de situatie, Asaftei s-a folosit de vectorul absolut al ALDE, imaginea si mesajul lui Tariceanu catre electorat. Nu acelasi lucru il putem spune despre Dragusanu care l-a ignorat total pe Tariceanu ca imagine si mesaj in campania electorala, tragand astfel cu multe procente partidul inapoi.

Cam de aici este posibil sa se fi inasprit si adversitatea dintre cei doi copresedinti, fiecare considerand ca nu e bine ce face calalalt, asa ajungandu-se la ”manevrele” de astazi.

Incapatanarea lui Dragusanu de merge pe o linie proprie si sa nu foloseasca deloc imaginea liderului Tariceanu a fost demonstrata in campanie, cand un cetatean l-a intrebat pe o retea de socializare, ”de ce nu apare in discursul dumnealui in pliante sau in alte materiale electorale domnul Tariceanu”, raspunsul lui Dragusanu a fost unul sec, lipsit chiar de politete: ”Nu-mi spune mie Tariceanu cum sa-mi fac eu campanie electorala”.

Asadar, cam asa stau lucrurile si oricate incercari ar avea unii sau altii de a nega evidentele si de a distorsiona realitatea, adevarul este ca organizatia ALDE Neamt, este ca o dinamita a carei fitil arde si se apropie foarte tare de incarcatura exploziva.

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ