A mai ramas doar un an pentru absortia integrala a fondurilor europene din alocarea financiara 2007-2013. Pana in acest moment, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a platit peste 6,43 miliarde de euro, din totalul de 9,3 miliarde de euro alocati beneficiarilor care au depus pana in prezent cereri de plata pentru decontarea cheltuielilor. Astfel s-a ajuns la un grad de absorbtie de aproximativ 73% din totalul fondurilor europene alocate Romaniei de Uniunea Europeana pentru perioada 2007 – 2013. In judetul Neamt, titularii de proiecte au semnat contracte de finantare pentru suma totala de peste 120 milioane euro, din care s-a decontat aproape 100 milioane de euro. Acum, AFIR cauta solutii, proceduri simplificate in vederea absortiei integrale a fondurilor europene destinate agriculturii şi dezvoltarii rurale. Cea mai sigura solutie, care va revolutiona accelerarea absortiei fondurilor europene o constituie procedura privind plata la facturare.
In timp de 5 zile lucratoare, se emite ordinul de plata pentru lucrarile realizate ori utilajele achizitionate. Aici intervine inca o facilitate in simplificarea procedurilor, reducerii birocratiei. S-a eliminat licitatia publica. Cel mai adesea aceasta devenea un calvar pentru fermier. Asta pentru ca, in cele mai multe cazuri, licitatiile publice generau contestatii dupa contestatii. Achizitionarea se va face direct, la preturile trecute in baza de date AFIR. Sunt preturile de referinta, orietative pentru fermier. Beneficiarul care depaşeşte acest pret pune de la el diferenta. Daca achizitia este sub pretul de referinta, restul de bani este considerat economie şi raman toti la dispozitia titularului de proiect, bani pe care ii poate investi in altceva.
Cea mai mare facilitate oferita titularului de proiect prin sistemul “Plata la facturare” e ca ii scoate dintr-o mare dificultate financiara. Pana acum, benefiarul trebuia sa acopere integral, sa faca dovada ca a platiti suma alocata proiectului, adica 100.000 euro. Abia dupa realizarea lucrarilor ori a achizitiilor de utilaje, se returna fermierului suma platita de el in numele AFIR. E vorba de cei 70 la suta, ca suma nerambursabila. Mai clar, fermierul caştiga finantarea unui proiect in valoare totala de 100.000 euro, din care 30 la suta este partea sa de contributie, restul vine de la AFIR.
Ca sa faca rost de aceşti bani, şi vorbim de sume foarte mari, fermierul trebuia sa apeleze la credit bancar, cu dobanzile şi comisionele de rigoare. Acum, nu mai are nevoie de credit bancar, totul se rezolva prin contul deschis la Trezorerie. Acolo unde beneficiarul va depune numai partea sa de contributie. In cuantum de 30 la suta in cazul pe care l-am dat de exemplu. Dupa care derularea proiectului decurge normal şi cu mult mai repede, fara sincope financiare. Aceasta procedura chiar ca va revolutiona absortia mai facila a fondurilor europene destinate agriculturii şi dezvoltarii rurale. Ea se va aplica acum, pentru acccesarea fondurilor europene din alocarea financiara 2007-2013, dar şi in viitoarea alocare fianciara inclusa in PNDR 2014-2020.

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

 1. Eu domiciliata raionul Ocnita. Locuesc pe adresa data inpreuna cu fiul minor si tatal meu paralizat
  Vin cu o mare rugaminte la DVS, cu un strigat din suflet.
  Familiea mea se afla intro situatie ecstrem de grea.
  Eu si copilul suntem ambii cu grad de dizabilitate acut, tata e pensionar si este annap de munca -fiind dupa al doilea insult.
  Unica sursa de egzistenta este pensia tatei in suma de 1550 lei.
  Cardul meu social pe care vine alocatiea copilului si pensiea mea de dizabilitate este blocat din anul 2018 de catre egzicutorii judecatoresti din cauza creditelor pe care am fost nevoita sa le iau (pentru interventiea cirurgicala si inmormintarea mamei).
  Vreau sa concretizezi ca am intors o mare parte din ele, dar cind tata a suportat primul insult si nu a mai putut sa ne ajute sau inceput problemele si penalitatile.
  Cum ati inteles suntem o familie social vulnerabila si ducem un mod de viata foarte greu.
  Nu destul ca nu ne ajunge bani de produsele alimentare necesare, servicii comunale si solutii de igiena personala, dar si casa in care locuim are nevoe de reparatie serioasa. Suntem nevoiti sa locuim toti intro odae, de oare ce in cele doua odai este imposibel de locuit.
  Rog sa nu ramineti indiferenti de rugamintea mea si sa ne ajutati dupa posibilitatea
  Sunt de acord sa viniti si la noi acasa si sa ne analizeze cazul nostru.
  Va multumesc anticipat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.