A mai ramas doar un an pentru absortia integrala a fondurilor europene din alocarea financiara 2007-2013. Pana in acest moment, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a platit peste 6,43 miliarde de euro, din totalul de 9,3 miliarde de euro alocati beneficiarilor care au depus pana in prezent cereri de plata pentru decontarea cheltuielilor. Astfel s-a ajuns la un grad de absorbtie de aproximativ 73% din totalul fondurilor europene alocate Romaniei de Uniunea Europeana pentru perioada 2007 – 2013. In judetul Neamt, titularii de proiecte au semnat contracte de finantare pentru suma totala de peste 120 milioane euro, din care s-a decontat aproape 100 milioane de euro. Acum, AFIR cauta solutii, proceduri simplificate in vederea absortiei integrale a fondurilor europene destinate agriculturii şi dezvoltarii rurale. Cea mai sigura solutie, care va revolutiona accelerarea absortiei fondurilor europene o constituie procedura privind plata la facturare.
In timp de 5 zile lucratoare, se emite ordinul de plata pentru lucrarile realizate ori utilajele achizitionate. Aici intervine inca o facilitate in simplificarea procedurilor, reducerii birocratiei. S-a eliminat licitatia publica. Cel mai adesea aceasta devenea un calvar pentru fermier. Asta pentru ca, in cele mai multe cazuri, licitatiile publice generau contestatii dupa contestatii. Achizitionarea se va face direct, la preturile trecute in baza de date AFIR. Sunt preturile de referinta, orietative pentru fermier. Beneficiarul care depaşeşte acest pret pune de la el diferenta. Daca achizitia este sub pretul de referinta, restul de bani este considerat economie şi raman toti la dispozitia titularului de proiect, bani pe care ii poate investi in altceva.
Cea mai mare facilitate oferita titularului de proiect prin sistemul „Plata la facturare” e ca ii scoate dintr-o mare dificultate financiara. Pana acum, benefiarul trebuia sa acopere integral, sa faca dovada ca a platiti suma alocata proiectului, adica 100.000 euro. Abia dupa realizarea lucrarilor ori a achizitiilor de utilaje, se returna fermierului suma platita de el in numele AFIR. E vorba de cei 70 la suta, ca suma nerambursabila. Mai clar, fermierul caştiga finantarea unui proiect in valoare totala de 100.000 euro, din care 30 la suta este partea sa de contributie, restul vine de la AFIR.
Ca sa faca rost de aceşti bani, şi vorbim de sume foarte mari, fermierul trebuia sa apeleze la credit bancar, cu dobanzile şi comisionele de rigoare. Acum, nu mai are nevoie de credit bancar, totul se rezolva prin contul deschis la Trezorerie. Acolo unde beneficiarul va depune numai partea sa de contributie. In cuantum de 30 la suta in cazul pe care l-am dat de exemplu. Dupa care derularea proiectului decurge normal şi cu mult mai repede, fara sincope financiare. Aceasta procedura chiar ca va revolutiona absortia mai facila a fondurilor europene destinate agriculturii şi dezvoltarii rurale. Ea se va aplica acum, pentru acccesarea fondurilor europene din alocarea financiara 2007-2013, dar şi in viitoarea alocare fianciara inclusa in PNDR 2014-2020.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.