Functionarul care ieri a fost la un pas sa ia la bataie o tanara chiar in sediul Primariei Dumbrava Rosie- jud. Neamt, nu poate concediat, ci doar sanctionat/mângâiat cu o taiere de salariu, sau poate chiar cu o mustrare sau avertisment.

Primarita Elena Chiritescu a declarat astazi pentru tvmneamt ca marti se va intruni in sedinta Comisia de Disciplina din cadrul primariei si cea mai ”grea” decizie care se poate lua, este o taiere de salariu, cel mai probabil de 10%, pentru cel mult 3 luni sau mai putin. Meșină Vasile (inspector la Registrul Agricol, cu o vechime de 30 de ani in Primaria Dumbrava Rosie) nu poate fi concediat, pentru ca nu este un angajat de rand, ci este functionar public.

Daca era un angajat obisnuit, pentru o abatere atat de grava cum a fost cea de ieri (detalii la sfarsitul articolului), putea fi concediat direct de primar, sanctiunea fiind prevazuta în Regulamentul de Ordine Interioara. Functionarii publici însa, au alt statut fata de muritorii de rând, fiind protejati prin lege, mai ceva decat fauna pe cale de disparitie.

Din ce spune primarita, conform legii, functionarii publici sunt aproape intangibili: ”Dansul este functionar public. Trebuie sanctionat conform Codului Administrativ. Dai mustrare, apoi avertisment, apoi penalizare, si abia după se poate lua masura concedierii, cam la a patra abatere. Dansul nu a mai avut abateri pana acum. Altfel, poate castiga in instanta si pimarul este bun de plata. El este functionar public si in acest caz se aplica Codul Administrativ. Inainte de Codul Muncii, se aplica prevederile din Legea Administrativa, conform statutului functionarului public. Si trebuie sa parcurgi toate etapele: sa-l chemi, sa-i dai mustrare, avertisment, penalizare pe 3 luni, si pe urma se ajunge la suspendare raporturilor de munca, daca abaterile se repeta. Functionarul public nu are contract de munca, el are raport de serviciu”, a declarat Elena Chiritescu, primarita comunei Dumbrava Rosie.

Nici macar Prefectura nu poate interveni in astfel de cazuri: ”Prefectura nu are competenta in astfel de cazuri. Functionarul poate fi sanctionat disciplinar conform Codului administrativ urmare a cercetarilor efectuate de catre Comisia de disciplina din cadrul Primariei,la sesizarea persoanei vatamate.

Am discutat cu doamna primar care s-a autosesizat, urmând ca in termenenul legal de trei zile comisia de disciplină să audieze persoana pentru abatere disciplinara, urmând a fi sancționată pecuniar”, ne-a declarat prefectul Adrian Nita.

După publicarea articolului de ieri, au aparut mai multe semnale ca starile de nervozitate la Primaria Dumbrava Rosie nu sunt exceptii si nici intamplatoare, pentru că in ultimii 15-20 de ani, acolo s-au petrecut niste lucruri destul de penale. Si cand cineva incearca să clarifice aspecte legate de documente mai vechi, in special în spețe cu terenuri, se declanseaza brusc, manifestari de irascibilitate in randurile functionarilor.

Tanara care a fost agresata ieri, a depus deja o plangere la Politie, asa că dacă fac verificari mai amanuntite, anchetatorii ar putea descoperi si cauzele acceselor de furie din Primaria Dumbrava Rosie, dar si tratamentul pentru acestea.

Detaliile cazului de ieri plus imagini video, in articolul de mai jos:

Tânără amenințată cu bătaia de un funcționar în Primăria Dumbrava Roșie- jud. Neamț: ”Îți trag vreo una! Ieși în dumnezeii mă-ti!”

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Hoții ca el ar trebui scoși din primărie. Cu nesimțirea lor se duce de rapa România. Cu asa hoți tot sa plătești taxe și impozite , sa aibă nesimțiții cu ce se distra pe banii noștri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.