Gafă de proportii in aceasta seara, pe un site de stiri national, stiripesurse.ro, detinut de cunoscutul jurnalist Iosif Buble, site care se pretinde a fi printre cele mai citite publicatii din Romania.

Site-ul a preluat o stire falsă despre Piatra Neamt, fără ca jurnalistul care semneaza stirea (Mirea Andreea), să facă o minimă verificare a informatiilor, acestea fiind preluate cuvânt cu cuvânt de pe o pagina obscura de facebook, in spatele căreia se află oameni din solda PSD Neamt. Postarea nu este asumată de nimeni, adică nu este semnata, dar chiar si asa, autorul citează pagina anonimă de facebook, ca si cum ar fi o sursa credibila.

Site-ul de stiri mentionat, anunta că intr-un cimitir din Piatra Neamt (nu se spune care, sunt cel putin 7 cimitire) au fost montate semafoare pentru trafic auto, desi oricine stie că nu exista nicaieri in lume cimitire prin care masinile să circule aiurea printre morminte. Articolul- stire falsă, contine si o poză care se vede de la o postă că e un trucaj foto, însă asa-zisul jurnalist nu se deranjeaza să obtina o confirmare sau infirmare de la administratia locala, ci preferă să publice o stire care pune Piatra Neamt in categoria ”Caracal”.

În ultima perioadă, trei site-uri locale sponsorizate de PSD Neamt, publică în neștire articole critice despre sutele de semafoare instalate in Piatra Neamt prin proiectul de mobilitate urbana (management inteligent al traficului rutier). Evident, intentia este de a decredibiliza administratia locala, scopul principal, fiind acela de a ostiliza publicul cu un coeficient de analfabetism functional ridicat. De aceea, au fost create si glumițele (denumite total aiurea pamflet, pamfletul e cu totul altceva) cu foto-trucaje, raspândite agresiv pe retelele de socializare, de pe conturi si pagini false, așa cum este si postarea pe care stiripesurse.ro a prezentat-o ca fiind o stire reala.

In realitate, proiectul de mobilitate urbana a fost conceput pe vremea primarului Chitic, iar actuala administratie l-a găsit in stadiul de executie a lucrarilor. Cum cu fondurile europene nu te joci, adica nu poti să zici astazi că faci si maine nu mai faci, proiectul este acum in curs de implementare. Cu anumite exceptii, perfectibile si acelea, după ce va fi finalizat, acest proiect nu poate fi decât benefic pentru traficul rutier din Piatra Neamt, iar fluidizarea inteligentă nu se poate face decât cu un sistem de semafoare. Prin urmare, numai niste minti rătăcite și rău intentionate pot spune că e gresit să montezi sute de semafoare, când proiectul a fost conceput de niste specialisti in domeniu si este bine stiut că în toată Europa civilizata la care multi viseaza, exista astfel de sisteme de fluidizare a traficului rutier, nu cu sute, ci chiar cu mii de semafoare.

Dezinformarea se petrece chiar și la case mai mari.
 
Un articol de tip pamflet, care însă nu a fost marcat ca atare, a fost preluat de o publicație națională ca fiind adevărat.
 
Trăim într-o lume în care fake-news se propagă mult prea repede și ține de noi să verificăm informațiile cu care ne întâlnim și să alegem cu grijă sursele de informare.
 
Și eu chiar urmăream stiripesurse.ro…”, comentat primarul Carabelea știrea falsă.
 
Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.