Actualizare: Conform surselor tvmneamt.ro, reprezentanții BEJ au considerat că în cazul de față nu ar fi fost o intenție de încălcare a legii, prin urmare, procesul verbal semnat în alb, nu a fost schimbat, deși ceea ce s-a întâmplat în secția respectivă, este o metodă foarte des uzitată în cazul tentativelor de fraudă. Purtătoarea de cuvânt a IPJ Neamț a declarat pentru tvmneamt că polițiștii s-au autosesizat după articolul nostru, au mers la secția de votare și continuă verificările.

Știrea inițială: La Secția de votare nr. 13 din Piatra Neamț (școala nr. 5- Dărmănești), legea pare a fi facultativă. Conform informațiilor tvmneamt.ro, procesul verbal de încheiere a votării, adică documentul final cu care se închide rezultatul pe secție, ar fi fost semnat de o parte dintre membrii secției, încă de la orele amiezii, cu cel puțin 8 ore înainte de încheierea procesului de votare. Cu alte cuvine, procesul verbal a fost semnat în alb, deci, ulterior, se poate scrie în el orice, fiind deja validat.

Culmea, persoana care a venit cu ideea și i-a îndemnat pe membrii secției de votare să semneze ilegal procesul verbal, este chiar președinta Secției de votare. O parte dintre membri au refuzat să încalce legea, deși s-au făcut presiuni asupra lor, pe motiv că se va câștiga timp după închiderea urnelor, adică vor pleca mai repede acasă.

Din informațiile noastre, rezultă că în jurul orei 15, cazul a ajuns și la urechile Prefecturii Neamț, apoi a fost adus și la cunoștința BEJ (Biroul Electoral Județean), însă până la ora 20, nimeni nu luase nicio măsură, deși procesul verbal trebuie anulat și refăcut un alt proces verbal, care ar trebui să fie semnat (dacă nu se constată alte probleme) după numărarea voturilor, așa cum prevede legea.

Mai mult, după ce s-a aflat toată tărășenia, cei care au semnat ilegal procesul verbal, nu aveau emoții că au încălcat legea, ci căutau persoana care a sesizat ilegalitatea: ”cineva dintre noi ciripește”. Culmea este că membrii secției de votare sunt trimiși de partide să asiste la procesul de votare, tocmai pentru a preveni și pentru a sesiza eventuale încălcări ale legii. În cazul de față, este tocmai invers, fără să fie cineva pedepsit sau măcar atenționat de instituțiile care organizează alegerile, deși procesul verbal semnat înainte de închiderea urnelor, este și acum în secție.

Conform unui comunicat transmis de IPJ Neamț la ora 18, ”De la începerea votării, au fost sesizate 13 posibile incidente, 9 fiind soluționate și 4 fiind în curs de verificare.

Mai jos, două exemple de posibile fraude electorale:

Tentativă de fraudă la o secție de votare din Piatra Neamț

FD Neamț acuză o PSD-istă de fraudă electorală prin vot multiplu

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.