Incepand de maine, pe parcursul a trei zile, se va desfasura la Liceul de Arte Victor Brauner din Piatra- Neamt, a XXVI-a editie a Concursului international de interpretare muzicala, Emanuel Elenescu:

”Cu bucurie vă anunţăm că în perioada 24-26 noiembrie a.c., numele muzicianului dirijor – compozitor Emanuel ELENESCU (originar din Piatra-Neamţ) va fi readus în actualitate datorita ediţiei XXVI a Concursului internaţional de interpretare muzicală organizat de Liceul de artă „Victor Brauner”, prin persoana domnului director prof. Mihaiţă ALBU şi a echipei  sale.

Ca de fiecare dată îmbucurător, participarea concurenţilor este impresionantă, 360 de elevi din Romania şi din şcoli de profil din Republica Moldova s-au înscris în competiţie, vin la Piatra-Neamţ cu dorinţa de a evolua, de a-şi cunoaşte colegii, de a afla noutăţi şi, de ce nu, de a concura pentru Trofeul concursului.

Juriul prestigios  şi detaliile desfăşurării concursului vor fi prezentate în cadrul deschiderii oficiale ce va avea loc

joi, 24 noiembrie 2016 în sala Theodor Macarie a Liceului de arta „Victor Brauner” Piatra-Neamţ, începând cu orele 18.

Vă aşteptăm!” Vasilica STOICIU-FRUNZĂ, Director artistic al concursului

Emanuel Elenescu, s-a nascut la data de 8 martie 1911, Piatra Neamt, si a incetat din viata la 17 iunie 2003

”Emanuel Elenescu a fost seniorul dirijorilor din întreaga lume. Experienţa sa profesională şi de viaţă este fabuloasă. A cântat sub bagheta unor conducători de orchestre precum George Enescu, Theodor Rogalski, Jean Bobescu, Ionel Perlea, George Georgescu. La rândul lui, i-a dirijat pe Henrik Szeryng, Dimitri Başkirov, Ion Voicu, Valentin şi Ştefan Gheorghiu, Dan Grigore, Nikita Magaloff. A înregistrat peste 80 de ore de muzică din toate genurile. A dirijat orchestre, coruri, operă şi un concert de jazz, alături de formaţia lui Sile Dinicu. A concertat în toate ţările est-europene, în Germania, Spania, Venezuela, Cuba, Belgia, Turcia, Norvegia.
Comuniştii l-au acuzat că nu citeşte marxism, ci romane poliţiste. A fost criticat, chemat la Securitate, retrogradat, dat afară, rechemat, dar nu şi-a schimbat nici stilul, nici convingerile. Nonconformist şi plin de umor, Emanuel Elenescu consideră că relaţia dirijor-orchestră trebuie să fie una pretenţioasă, dar destinsă. A trăit alături de avocata Alla Filipescu (dispărută în decembrie 2000), fără acte, pentru că se declară împotriva căsătoriei.”(sursa: romlit.ro )

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.