Abia intrata in vigoare, Legea pietelor a generat multe controverse, interpretari contradictorii in randul autoritatilor locale, in special primarii, in sanul asociatiilor profesionale, patronale, sindicale din agricultura. Dar al si fermierilor, ei fiind direct interesati de obtinerea atestatului de producator, fara de care nu-si mai pot vinde marfa in piata agroalimentara. La obtinerea atestatului de producator, avizul consultativ este obligatoriu.
Avizul consultativ se elibereaza gratuit de catre asociatii, fara a fi nevoie ca solicitantul sa fie membru in acestea. In cazul verificarilor efectuate de asociatiile profesionale, patronale, sindicale din agricultura, rezultatul acestora se consemneaza in cadrul unui aviz consultativ, care se elibereaza gratuit, indiferent daca solicitantul este membru sau nu al acestora, prin care se propune primarului emiterea atestatului de producator sau respingerea solicitari. Desi avizul este consultativ, in lipsa lui primaria nu poate emite atestatul de producator! Pentru autoritatile administratiei locale la care nu s-a inregistrat nicio structura asociativa, atributiile privind eliberarea Atestatului de producator au fost ulterior stabile de Ministerul Agriculturii. Dirtectia Agricola va fi cea care va da avizul consultativ, daca su sunt constituile asociatii de profil.
Carnetul de comercializare se utilizeaza exclusiv pentru produsele vegetale, zootehnice si apicole. Carnetul de comercializare a produselor va fi ca un chitantier. Cand se vand produse, in orice cantitate si structura sortimentala, indiferent de calitatea cumparatorului, respectiv persoana fizica sau persoana juridica, agricultorii vor utiliza filele din Carnetul de comercializare. Primul exemplar se da cumparatorului, al doilea exemplar se pastreaza de vanzator, iar al treilea exemplar ramane in carnet. Exceptie sunt cazurile cand vanzarea se face in piete agroalimentare, targuri si piete ambulante. In aceste situatii, producatorii agricoli vor fi obligati sa inscrie, la sfarsitul fiecarei zile, intr-o fila corespunzatoare, produsele agricole si cantitatile totale vandute in ziua respectiva. Producatorii agricoli persoane fizice care doresc sa isi vanda produsele obtinute in gospodaria proprie trebuie sa elibereze cumparatorilor unele documente asimilabile unor chitante. Vanzarea produselor cumparate de la terte persoane in baza Carnetului de comercializare este interzisa. Carnetele utilizate care vor contine al treilea exemplar al filelor se vor restitui primariilor emitente, in termen de 15 zile lucratoare de la data utilizarii ultimei file a acestora. Folosirea Carnetului de comercializare fara a respecta regimul de utilizare al filelor, se sanctioneaza cu amenzi intre 200 la 1.000 lei. Producatorii agricoli care vor transporta produsele de la locul de detinere la cel de comercializare, dar nu au o fila completata corespunzator cantitatilor si structurii sortimentelor transportate, sunt amendati cu 3.000 lei pana la 4.000 lei.
Daca nu vor afisa eticheta de produs, comerciantii sunt pasibili de amenzi cuprinse intre 100 lei si 300 lei. Daca producatorii vor vinde, in baza carnetului de comercializare, alte produse decat cele din productia proprie, atunci fapta constitutie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi de la 7.500 la 15.000 lei.
Amenzile cresc considerabil in cazul in care producatorii comercializeaza produse, dar nu au Atestat de producator valabil si Carnet de comercializare a produselor. In aceasta situatie amenzile sunt intre 15.000 lei si 22.500 lei.