Operatiunea de distribuire a cardurilor de sanatate catre beneficiarii din judetul Neamt s-a impotmolit la portile Manastirii Dobru, din comuna Vanatori – Neamt. La sfarsitul saptamanii trecute, maicile din lacasul de cult au facut front comun si au refuzat cardurile inscriptionate cu numele lor, astfel incat postasul a fost nevoit sa le duca inapoi la sediu si sa-si informeze superiorii despre aceasta problema. Imediat, informatia a fost transmisa si juristului Radu Firastrau, presedinte director general al Casei de Asigurari de Sanatate Neamt, situatia creata fiind, deocamdata, unica in judetul nostru. Maicile au mers mai departe cu protestul, trimitand la CAS Neamt o petitie, prin care si-au exprimat profundul dezacord vizavi de impunerea cardurilor de sanatate si au solicitat o alternativa la acest serviciu, prin care ar putea beneficia de consultatii si tratamente medicale. In petitie, cele 41 de maici care fac parte din colectivul Manastirii Dobru invoca articole din Constitutia Romaniei care fac referire la garantarea libertatii de constiinta, de gandire si de religie, la interzicerea constrangerii.
Juristul Radu Firastrau precizeaza, insa, faptul ca, de la 1 ianuarie 2015 nu va exista alternativa la cardurile de sanatate, astfel incat, cine nu va avea acest document, nu va putea accesa pachetul de servicii medicale decontat din Fondul National de Sanatate.
Posta livreaza cardurile nationale cu confirmare de primire, la locuinta fiecarui asigurat pentru care a fost emis cardul national de asigurari sociale de sanatate, in baza cartii de identitate si a semnaturii de primire. Potrivit oficialilor CNAS, rata de distribuire a cardului national de sanatate este in acest moment de peste 85%. In judetul Neamt a inceput distribuirea celei de-a doua transe de carduri tiparite pentru persoanele asigurate cu varsta de peste 18 ani.
In situatia in care, dupa minim doua prezentari la domiciliul asiguratului, dovedite pe baza avizului de transmitere, cardul nu a putut fi predat de postas asiguratului, documentul va fi predat Casei de Sanatate Neamt.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.