Mara Calista, deputat PNL Neamt: Am votat pentru adoptarea legii prin care se prelungește perioada în care vă puteți cumpăra vechime în muncă, pentru o pensie decentă

Am votat pentru adoptarea proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.163/2020 pentru completarea art.159 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii. Drept urmare, a fost prelungită perioada prin care românii pot cumpăra vechime în muncă, pentru completarea perioadei de cotizație la pensie, dacă le lipsesc câțiva ani pentru îndeplinirea stagiului minim.

Potrivit proiectului de lege care a fost adoptat: până la data de 1 septembrie 2023, românii pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limita de vârstă. Plata contribuţiei de asigurări sociale, pentru perioade de 3 până la maxim 6 ani anteriori împlinirii vârstei standard de pensionare, se poate face într-o singură tranşă sau eşalonat, până la data de 31 august 2023.

În situaţia în care la data de 31 august 2023 contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare. Modificarea legislativă îi vizează pe toți românii care se află în pragul pensionării, dar nu au cei 15 ani de vechime pentru a beneficia de o pensie pentru limita de vârstă.

Am lucrat împreună cu colegii din Parlament la acest proiect de lege, pentru că cetățenii au dreptul să aibă șansa de a-și asigura un trai decent, când împlinesc vârsta de pensionare.

I.C.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.