Decizie de ultima ora in Consiliul Judetean Neamt. Proiectul de Hotarare initiat de Ionel Arsene, prin care se aproba un imprumut de 22 de milioane de euro, a fost adoptat cu voturile consilierilor PSD- Pro Romania- PMP- ALDE plus Laurentiu Dulama. In total, 20 de voturi pro. Consilierii judeteni USR si PNL s-au abtinut de la vot, ceea ce juridic, este echivalent cu vot impotriva.
Asadar, judetul Neamt va fi indatorat de administratia Arsene pentru 12 ani. De mentionat, ca in campania electorala, Arsene nu au spus nicioada electoratului ca are in vedere imprumutarea unei asemenea sume.
Reamintim ca banii din acest megaîmprumut pagubos, ar urma sa ajunga in reparatii pe drumuri judetene. Dincolo de faptul ca in Neamt sunt domenii ca Sanatatea, care ar avea nevoie urgenta de finantare, imprumutul pare gandit pe logica ”Dupa noi, potopul”. Cele 22 de milioane de euro (100 de milioane de lei sau 1.000 de miliarde de lei vechi), vor fi rambursate in 12 ani. Partea interesanta este ca plata ratelor va incepe peste 2 ani, considerati ani de gratie.
Deci, plata primei rate din credit va trebui facuta undeva spre sfarsitul mandatului lui Arsene. Prin urmare, cei care vor urma la conducerea CJ Neamt, se vor descurca cum vor putea cu un credit imens facut de Arsene, stiindu-se ca in PSD circula informatia ca acesta nu mai intentioneaza sa ramana in politica dupa ce-si termina actualul mandat de presedinte al CJ Neamt.
Un alt efect negativ al contractarii unui asemenea credit, va fi cresterea gradului de indatorare al judetului Neamt, pana aproape de limita admisa. Consilierul Judetean USR (partid care se opune adoptarii acestei Hotarari), Laurentiu Cretu, explica ce inseamna indatorarea judetului Neamt cu o asemenea suma. ”Ca să înțelegem mai bine unde putem ajunge în urma împrumutului de 100.000.000 lei, propus de către conducerea Consiliului Județean Neamț pe ordinea de zi a ședinței de azi, e suficient să ne uităm la raportul realizat de Direcția Buget-Finanțe din aceeași instituție.
Contractarea împrumutului de aproximativ 20 de milioane de euro, cu perioadă de rambursare 10 ani și 2 ani de grație, va duce gradul de îndatorare al județului la 25%, dintr-un maxim legal admis de 30%. Practic, ne apropiem rapid de momentul în care CJ Neamț nu va mai putea împrumuta bani. Dacă peste câțiva ani vor fi necesare împrumuturi pentru realizarea unor investiții de interes, există toate șansele să ajungem în situația în care să nu mai putem face acest lucru.
Bineînțeles, responsabilitatea rambursării acestui împrumut nu va mai fi în grija actualului președinte al CJ Neamț, Ionel Arsene, ci în grija următorilor care vor ajunge în această poziție. Un an din actualul mandat aproape a trecut și există 2 ani de grație pentru rambursare.
Județul Neamț e familiar cu astfel de situații. Municipiul Piatra-Neamț a ajuns deja la un grad de îndatorare de 30%, tot în urma unor împrumuturi nesăbuite și ineficiente economic, pe care acum le plătesc pietrenii. Dacă împrumutul de 100 de milioane de lei va fi contractat, povara plății acestor datorii va fi tot în buzunarul nemțenilor.
Există argumente serioase pentru care acest împrumut nu trebuie contractat. Consilierii județeni USR PLUS se vor abține la votul proiectului și susținem, în continuare, că o sumă atât de mare de bani ar putea fi folosită pentru alte investiții urgente și extrem de necesare”, spune consilierul judetean USR.
Pana la ora publicarii acestui articol, cu jumatate de ora inainte de sedinta, PNL, principalul partid de opozitie din CJ Neamt, nu a avut nicio reactie publica vizavi de intentia lui Arsene de a-i indatora pe nemteni, ceea ce ar putea insemna ca se confirma scenariul conform caruia, PNL ar fi batut palma cu PSD si in Neamt s-a format un miniUSL.
Ionut CORFU