Initial, bugetul alocat schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada mai-iulie 2014 ce au produs pagube asupra sectorului apicol” era de peste 4 milioane de lei. Ca urmare a monitorizarii derularii acestei scheme de ajutor de minimis, Ministerul Agriculturii s-a aflat in fata unui numar mare, chiar record, de cereri venite din partea apicultorilor, semn ca stupinele romanesti au avut enorm de suferit in 2014 si fara un ajutor, exista riscul sa nu isi poata continua activitatea. Pentru a se iesi din impas era o singura solutie: marirea fondurilor alocate apicultorilor batuti de soarta Ceea ce s-a si intmplat la sedinta Guvernului de vinerea trecuta, cand s-a decis suplimentarea bugetului alocat acestei scheme de ajutor de minimis. Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis au fost majorate la 6.076,6 mii lei si se asigura de la bugetul de stat. Astfel, prin suplimentarea bugetului, toti apicultorii care au depus cereri pe schema de minimis isi vor primi banii solicitati!
Valoarea sprijinului financiar este de 1.4 lei / familia de albine pentru o stupina de pana la 75 familii si de 2.7,5 lei/familia de albine pentru o stupina cu peste 75 familii. Actul normativ stabileste categoriile de beneficiari si procedurile de acordare a compensatiilor. Este vorba de apicultori, persoane fizice care detin certificat de producator; apicultori, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale; apicultori, persoane juridice, precum si orice forme asociative cu/sau fara personalitate juridica.
In judetul Neamt au fost depuse 98 de dosare, dintre care 96 au intrunit toate conditiile pentru ca ele sa poata intra la plata despagubirilor. Cele 96 dosare valabile au in „spate” peste 8200 de familii de albine. In total, sprijinul financiar cuvenit apicultorilor nemteni se ridica la 50.000 lei, iar dupa suplimentarea de acum a resurselor financiare alocate, toti apicultorii vor intra la plata.