A fost publicata minuta instantei de la Curtea de Apel Bacau, care l-a condamnat pe primarul orasului Piatra- Neamt, Dragos Chitic, la 3 ani de inchisoare cu suspendare intr-un dosar care a vizat schimburi ilegale de terenuri intre Primaria Piatra- Neamt si omul de afaceri Mihai Apopii. Toti cei 6 inculpati din dosarul instrumentat de procurorii DNA Bacau au primit pedepse cu suspendare si interzicerea unor drepturi, cum ar fi sa fie alesi in functii publice, sau sa indeplineasca functiile pe care erau al momentul savarsirii presupuselor infractiuni.
Reamintim ca sentinta de astazi nu este definitiva si irevocabila, inculpatii avand dreptul la recurs. Pana atunci, functioneaza prezumtia de nevinovatie.
Minuta instantei:
”Solutia pe scurt: SENTINŢA PENALĂ NR. 62 În baza art.386 C.p.p. respinge ca nefondate cererile de schimbare a încadrării juridice formulate de inculpaţii Casapu Alexandru, Visan Vasile şi Chitic Dragos Victor (…)
Chitic Dragos Victor – sub aspectul săvârsirii infractiunii de abuz în serviciu dacă functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (…) la pedeapsa de 3 ani inchisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi (…)
Visan Vasile – sub aspectul săvârsirii infractiunii de abuz în serviciu dacă functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit(…), la pedeapsa de 3 ani inchisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi.
Bordei Marin – sub aspectul săvârsirii infractiunii de complicitate la infractiunea de abuz în serviciu dacă functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (…), la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi
Zăpor Vasile – sub aspectul săvârsirii infractiunii de complicitate la infractiunea de abuz în serviciu dacă functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (…), la pedeapsa de 3 ani inchisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi (…)
Casapu Alexandru – sub aspectul săvârsirii infractiunii de complicitate la infractiunea de abuz în serviciu dacă functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (…), la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni inchisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi (…)
Apopii Mihai – sub aspectul săvârsirii infractiunii de complicitate la infractiunea de abuz în serviciu dacă functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (…), la pedeapsa de 3 ani inchisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi (…)” precizeaza instanta de judecata.
Judecatorii au mai stabilit si un termen de supraveghere de 3 ani pentru fiecare dintre inculpati, perioada in care acestia va trebui sa respecte mai multe obligatii, cum ar fi sa nu paraseasca tara fara acordul unei instante de judecata:
”În baza art. 91 C. pen. dispune suspendarea executării pedepselor aplicate inculpaţilor sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 (trei) ani pentru fiecare inculpat, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen. În baza art. 93 alin. (1) C. pen. obligă inculpaţii ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Neamţ la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
În baza art. 93 alin. (2) lit. d) C. pen. impune condamnaţilor să execute următoarea obligaţie: să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei.”
De asemenea, toti cei 6 vor trebui sa presteze munca in folosul comunitatii la DGASPC Neamt sau la Biblioteca Judeteana:
”În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpaţii vor presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul D.G.A.S.P. Neamţ sau BIBLIOTECA JUD. G.T.Kirileanu Piatra – Neamţ, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare fiecare”, au mai decis judecatorii de la Curtea de Apel Bacau.
Daca nu vor avea castig de cauza la recurs, inculpatii vor ramane si fara locuinte.
”În baza art. 91 alin. (4) C. pen. atrage atenţia inculpaţilor asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen. Menţine masura sechestrului asiguratoriu instituit prin ordonanta procurorului din data de 18.01.2018, asupra următoarelor bunuri imobile: – apartamentul nr. 25 din Piatra Neamt, str. Prof. Iulian Antonescu nr. 13, bloc T11, scara B, etaj 2 (…) aflat în proprietatea inculpatului Chitic Dragos Victor , – apartamentul nr. 35 din Piatra Neamt, str. Orhei nr. 3, bloc V1, scara A, etaj 3 (…) aflat în proprietatea inculpatului Visan Vasile, – apartamentul nr. 8 din Piatra Neamt (…) aflat în proprietatea inculpatului Bordei Marin, – apartamentul nr. 27 din Piatra Neamt, Bdul 9 Mai nr. 25 bloc C3 (…) aflat în proprietatea inculpatului Casapu Alexandru”, se mai arata in minuta instantei.
Totodata, inculpatii vor plati in solidar catre Primaria Piatra- Neamt, peste 1.000.000 de lei:
”În baza art.397 si art.19, 25 Cod pr. penală, si art.1357 si urm. Civil, admite acţiunea civilă şi, în consecinţă, obligă în solidar inculpaţii – să plătească părţii civile Municipiul Piatra Neamt prin Viceprimar – mun. Piatra Neamt, Str. Ştefan cel Mare, nr. 6-8, jud. Neamt suma de 1.089.170 lei. În baza art.274 al.1, 2 obligă inculpaţii la plata de cheltuielilor judiciare catre stat – ( din care de 1.000 lei efectuate in faza urmaririi penale), cîte 400 lei fiecare. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 11.06.2019. Document: Hotarâre 62/2019 11.06.2019” se mai precizeaza in decizia judecatorilor de la Bacau.
Ionut CORFU