Firma familiei primarului comunei Stefan cel Mare, a fost reclamata la ITM pentru ca ar folosi la munca persoane fara sa fie angajate cu forme legale, insa cel care a facut sesizarea a fost trimis de ITM Neamt sa aduca probe, refuzandu-se inregistrarea petitiei cu care s-a prezentat personal la sediul ITM Neamt.

Reclamantul, cunoscutul suporter al FC Ceahlaul, Gelu Crăcană povesteste ca luni, 9 decembrie, a mers la sediu ITM Neamt, cu intentia de a depune o sesizare privind fapte presupus ilegale care se petrec la firma familiei primarului Sorin Ouatu din comuna Stefan cel Mare. Gelu Crăcană reclamă că cel putin 2 tineri ar fi folositi la munci in conditii asemanatoare sclaviei. Iata textul sesizarii: ”Subsemnatul Cracana Gelu, în calitate de cetățean al Comunei Ștefan cel Mare, jud. Neamț, prin prezenta vă aduc la cunoștiință că la OTTOS SRL, din localitatea mai sus menționată, lucrează fără forme legale 2 tineri ce au fost elevi la Școala Specială din comună. Aceștia execută mai multe tipuri de activitati, pentru care li se oferă un loc insalubru de dormit și ceva de mâncare (în special mâncare rece). Tinerii sunt neîngrijiți (din surse unul dintre tineri are Scabie) si muncesc multe ore. Cei doi sunt ca și sclavi pe domeniul administratorului, care deține magazin alimentar, buffet, o imensă clădire unde au loc nunți și alte petreceri, pensiune cu cazare pentru turiști. Mai există o persoană (feminină) care prestează diverse activități la locuința din localitate a administratorului, de asemenea fără a fi încadrată cu forme legale. 09.12.2019 Cu respect, Cracana Gelu”, se arata in sesizarea pe care reclamantul ar fi vrut sa o inainteze spre verificare catre ITM Neamt.

Gelu Cracana povesteste ca luni, odata ajuns la sediul ITM Neamt, s-a prezentat la Registratura institutiei, unde o angajata a citit sesizarea, insa a refuzat sa-i dea numar de inregistrare, spunand ca astfel de reclamatii trebuie vazute mai intai de un șef. Cum directorul Ioan Popescu nu era prezent in sediu, Gelu Cracana a fost pus sa astepte si dupa 15 minute a fost chemat in biroul Petronelei Mândrilă, inspector șef adjunct al ITM Neamt, unde avea sa afle de ce astfel de sesizari au regim special si trebuie analizate cu mare atentie, inainte sa li se dea sau nu drumul pentru verificari.

Dupa ce a citit sesizarea, omul numarul 2 in ITM Neamt, ar fi spus ca nu poate fi inregistrata pentru ca mai intai trebuie sa existe dovezi ca persoanele respective muncesc in locul indicat. ”Doamna Mândrilă a citit hartia inmanata de mine, a recunoscut firma ca fiind a primarului si a spus ca trebuie sa aduc si dovezi, ba chiar sa vin cu cele doua persoane la ITM, iar acestea sa spuna ca muncesc la negru. Cu alte cuvinte, am inteles ca trebuie sa fac eu cercetari, ca si cum m-as duce la Politie sa reclam un furt, iar politistii sa ma trimita sa aduc hotul. Nu pot eu sa spun daca vrea cineva sa protejeze firma respectiva, dar mi s-a spus ca daca n-am dovezi, sesizarea nu poate fi inregistrata”, spune Gelu Cracana.

De partea cealalta, Petronela Mândrilă s-a cam incurcat in explicatii astazi, intr-o convorbire telefonica purtata cu reporterul tvmneamt.ro. Initial a spus ca intr-adevar, trebuie sa existe dovezi ca sa fie inregistrata o sesizare, insa a revenit asupra declaratiei si a spus ca dovezile trebuie cautate de inspectorii ITM dupa depunerea reclamatiei (în cazul de fata, reclamatia nefiind inregistrata, este limpede ca nu are cine si de ce sa caute dovezi). Ea sustine ca i-ar fi spus reclamantului ca trebuie sa existe dovezi că în cauză este vorba despre un raport de munca si ca de fapt ar fi insistat la acesta sa depuna reclamatia, insa omul s-a razgandit, lucru pe care Gelu Cracana îl neaga. ”Normal ca m-am ridicat si am plecat cand mi-am dat seama ca nu vrea nimeni sa inregistreze sesizarea mea, pentru ca este vorba despre firma primarului. Ce era sa fac daca m-a pus pe mine sa fac ancheta in locul inspectorilor ITM? Intr-adevar, doamna a venit dupa mine spunand ceva in timp ce coboram scarile, dar n-am mai stat s-o ascult”, spune cel care a vrut sa aduca la cunostina autoritatilor ca la o firma din centrul comunei Stefan cel Mare, s-ar petrece ielgalitati in ceea ce priveste Legea Muncii.

Inainte sa incheie convorbirea cu reporterul tvmneamt.ro, Petronela Mandrila a tinut sa ne atraga atentia ca trebuie sa fim impartiali, in sensul ca trebuie sa prezentam varianta ei ca fiind cea corecta, deci la ITM Neamt cam asta se intelege prin impartialitate, lucru dovedit si in cazul sesizarii privind firma primarului de la Stefan cel Mare.

Surse din Primaria Stefan cel Mare spun ca nu de putine ori, seful ITM Neamt a fost vazut intrand la primar in birou, intre ei existand o amicitie mai veche. Mai trebuie spus ca firma pe care functioneaza afacerile primarului a fost trecuta pe mama acestuia, dupa ce Sorin Ouatu a preluat functia de edil șef al comunei.

Gelu Cracana a spus ca nu a renuntat la sesizare si ca ieri a trimis-o la Ministerul Muncii, insotita de inca o sesizare, referitoare la modul in care a fost gestionata situatia la ITM Neamt.

In rest, la Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt, totul e in ordine. Comunicatele despre lupta si strategiile impotriva muncii la negru, curg gârlă.

Acum, dupa ce tvmneamt.ro a facut publica petitia lui Gelu Cracana, ar trebui sa functioneze institutia autosesizarii, si in cel mult 24 de ore, inspectorii ITM sa verifice situatia in teren. Tot in 24 de ore, firma vizata are timp berechet sa rezolve o eventuala iesire in afara legii.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Daca ar fi numai firma PRIMARULUI DIN STEFAN CEL MARE, dar dupa cum stim bine cam toti primarii PSD din majoritatea localitatilor detin firme, dar membrii familiei administreaza fictiv, proprietarii de fapt fiind “edilii”. La Zanesti primarul Filip (firu) isi face serviciile la ferma familiei cu unii din angajatii primariei (care ridica simbria de la caseria primariei) fapt sesizat la ITM neamt dar care ca si in alte cazuri nu au gasit nimic in neregula la controlul efectuat. Deci atata timp cat toate “problemele” sesizate sunt tratate prin politic nimic nu se poate schimba in bine si in continuare oamenii cinstiti sunt ignorati si sfidati cu nesimtire de acesti “edili” fara scrupule si bun simt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.