Incep sa apara primele suspiciuni de frauda electorala. Presedintele unei sectii votare de la Roznov, jud. Neamt, a plecat seara trecuta cu stampila de control acasa.

Martorii spun ca Tanase Ion, presedintele Sectiei 133 de la dispensarul Slobozia, dupa luarea in primire a sectiei, in jurul orei 21, a luat stampila de control si a plecat cu ea acasa, spunandu-le celorlalti membri ai sectiei, ca e el e presedinte si poate face ce vrea.

La miezul noptii, un reprezentant al unui partid politic a sesizat la 112 ca presedintele a luat cu el si stampila de control dupa sigilarea sectiei. In aceasta dimineata, mai multi politisti l-au asteptat pe Tanase la sectia de votare si de fata cu ceilalti membri ai comisiei sectiei de votare, acesta ar fi recunoscut ca a luat cu el stampila de control, motivand ca in urma instruirilor la care a participat, a inteles ca poate face asta.

IPJ Neamt a confirmat incidentul, dar potrivit legii, abaterea nu poate fi sanctionata de politisti, insa a fost sesizat Biroul Electoral Judetean. Presedintele Sectiei risca acum excluderea din Corpul expertilor electorali. In urma constatarilor politistilor, procesul electoral nu a fost afectat, a mai precizat purtatorul de cuvant al Politie Neamt.

Stampila de control poate fi folosita la fraudarea alegerilor prin metoda denumita ”Suveica”, practicata deseori in Romania. Un buletin de vot nu este valabil fara stampila de control, iar daca cineva o are la dispozitie, poate stampila buletine de vot ”în alb” in afara sectiei. Acestea sunt apoi marcate cu stampila ”votat” pe candidatul sau partidul care recurge la aceasta metoda si sunt înmânate alegătorilor ”cumparati”. In cabina de vot, acestia schimba buletinul primit în sectia de votare, cu buletinul gata stampilat, pe care-l introduc in urnă. La iesire, predau buletinul primit in sectie ( cel fără stampila ”votat” pe el) celor care au aranjat schema, dovedind astfel, ca au votat pentru cine trebuie.

Legat de presedintele Sectiei de votare de la Slobozia- Roznov, acesta ar fi cochetat in trecut cu PSD, apoi cu ALDE, iar anul trecut a fost vazut participand la actiuni electorale PNL, in campania pentru alegerile prezidentiale.

Un alt incident, despre care deocamdata nu exista informatii oficiale, ar fi fost semnalat noaptea trecuta in comuna Rediu, unde la o Sectie de votare ar fi ajuns saci cu buletine de vot desfacuti sau buletine de vot pentru alte comune.

Ionut CORFU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.