În ultima vreme, din interiorul primariei, pietrenii aud tot mai des declaratii sforaitoare despre Piatra Neamt. Se folosesc termeni ca Smart City, proiecte care de care mai grandioase, oraș european, oras turistic, statiune de interese national, digitalizare, si ceva mai recent, #NouaPiatra sau ”Solutia liberala pentru Piatra Neamt”. Sigur ca dupa ce s-a schimbat primarul, nu este nimeni atat de visator, incat sa creada ca tot ce a ramas prost de la vechile administratii, poate fi rezolvat peste noapte. Dar pietrenii s-au gandit ca dupa aproape un an de administratie Carabelea se pot schimba in bine lucruri care tin direct de primarie, lucruri pentru care nu trebuie megaproiecte, aprobari si finantari si pentru care exista deja oameni platiti si infrastructura necesara.
Ei bine, nu numai ca totul merge din prost in mai prost, dar Piatra Neamt tinde sa capete tot mai mult un aspect de localitate rurala prost administrata.
Unul dintre cele mai neglijate locuri din Piatra Neamt, a fost si este, cartierul Darmanesti. In Darmanestiul din Smart City sau #NouaPiatra, exista o piata, renovata din temelii la un moment dat, dar lasata acum intr-o totala paragina, desi cu minime investitii si cu un pic de implicare, ar putea deveni un motor economic pentru intreg cartierul si o sursa de venit pentru bugetul primariei, ca tot auzim atat de des ca nu sunt bani si ca ne sufocam in datorii.
Zilele trecute au aparut rezultatele unui studiu care plaseaza orasul Piatra Neamt in topul oraselor din Romania, din care mai bine fugi decat sa mai ramai. Piata Darmanesti este unul dintre locurile care ilustreaza cel mai bine aceasta realitate crunta, nevazuta din birourile de la Primarie si din sediile de partid.
Intrarea in piata este ceva de domeniul filmelor horror. Pe toata fatada, inclusiv pe trepte, sunt insirate flori, laolalta cu coroane funerare.
Statia de autobuz din fata pietei a fost vandalizata, insa niste minti odihnite (probabil de la Publiserv) au inlocuit panourile din plastic disparute, cu bucati din lemn, prinse la repezeala cu holsuruburi in cadrul metalic. Unele sunt rupte, insa au fost legate cu sârmă. Cui îi mai pasă? Bine ca avem Regulament pe estetica orasului, care interzice intinderea rufelor pe balcoane.
Pe coltul din dreapta al pietei, exista un spatiu comercial cu aspect de ghereta comunista, pe care de asemenea sunt înșirate coroane funerare, cu vedere la strada. Complet neîngrijit, extrem de murdar, dar cu lacăt pe ușă si cu o copertina făcută franjuri. Chestie tot de Regulament de estetica, recent intrat in vigoare in Piatra Neamt.
La interior, peisajul este si mai dezolant. Au mai ramas doar cativa comercianti (vreo 4 sau 5) care imediat ce intri, te fixeaza cu privirea, sperand ca le-a venit un client, semn ca văd foarte rar așa ceva. Mobilierul si aspectul general al spatiilor abandonate, te impinge sa iesi din piata, chiar daca ai fi vrut sa cumperi ceva. In schimb, la intrare, este pus la loc de cinste un afis mare cu obligativitatea purtarii măștii ”în interiorul pieții”. Dar cand vezi cum arata totul in jur, parca nici nu-ti mai pasa de o cât de agramati sunt administratorii platiti din bani publici.
În spatele pietei, este deja lumea a treia. Crâșme insalubre, cu hărmălaia si limbajul specific, miros de urina si senzatia că acolo se traieste dupa alte legi, legile nescrise ale strazii, pentru ca e greu de crezut ca in locul respectiv a fost vreodata în control vreo autoritate a statului, cu atat mai putin vreo una cu atributii pe linie de Sanatate Publica. Langa una dintre cele doua terase si chiar langa o cale de acces in piata, pe spatiul verde, este in formare o mica groapa de gunoi, pe cale sa se transforme in focar de infectie.
Ca intr-o scena de film de comedie neagră, la mica distanta de acest loc, pe peretele unei cladiri, este un vechi telefon public (evident, nefunctional) vandalizat, iar langa telefon, pe acelasi perete, este o cutie postala pe care scrie ”Inspectoratul de Politie al Judetului Neamt. Mesaje pentru politistul d-voastră de proximitate”.
Iar ca tabloul extrem de sumbru sa fie complet, in mica parcare de pe laterala pietii Darmanesti, zac abandonate doua autovehicule Fiat. Sub una dintre ele s-a format chiar și o mica jungla.
Piata este in administrarea Urban SA. O firma in insolventa de ani de zile, dar cu contracte grase cu primaria. Chiar daca pe hartie sta prost din punct de vedere financiar, Urban SA are bani (mii de lei) pentru anunturi si articole publicitare in presa locala. Si mai are si o directoare, pe numele ei, Ruxandra Bosovici, platita si ea cu cateva mii bune de lei si protejata de primarul Carbelea, din motive lesne de dedus din poza de mai jos (sursa foto: vestea.net), facuta in timpul campaniei electorale de anul trecut.
Dar pentru administrarea (ruinarea) unei piete cum este si cea din Darmanesti, nu este de ajuns un director, asa ca am aflat astazi de la Primarie, ca pentru cum arata aceasta piata, mai sunt platiti doi oameni, angajati la URBAN SA: Cristi Floricel si Loredana Mitrea. Cei doi sunt administratorii pietei pe care o puteti vedea in imaginile de mai sus.
P.S. Noroc ca nu s-a ratacit ieri ambasadorul Indiei prin Darmanesti. N-ar mai fi plecat cand ar fi vazut niste imagini atat de familiare. Intr-adevar, in piata Darmanesti nu am vazut astazi si vaci, dar cine stie, cu timpul…
Ionut CORFU
Matracuca „director” de la Urban doarme? Sa își facă pozele pt Fb în fata coroanelor, nu în vacante de 7 stele pe banii noștri, incompetenta și nesimțire maxima, ca în tot sistemul bugetar!
Articolul e valabil pentru toate piețele de cartier. Baruri pline de boschetari și bețivani, asta găsești in toate piețele! Sa nu uitam ca d-l primar, Arici Pogonici a filmat in campanie un videoclip in Piața Bistrița cu povesti nemuritoare și promisiuni occidentale dar după un an, vedem aceeași BOSCHETAREALA!!!