Patru fete minore sunt fugite din centrele de plasament din judetul Neamt, a declarat in conferinta de presa de astazi, Cristina Pavaluta, sefa DGASPC Neamt.

Declaratia a venit ca raspuns la intrebarea reporterului tvmneamt.ro privind situatia la zi a copiilor disparuti din Centrele de Plasament, in contextul in care cu doua zile in urma, o minora de 15 ani s-a sinucis aruncandu-se in lacul Batca Doamnei dupa ce fugise din Centrul de Plasament Ion Creanga din Piatra- Neamt.

Cele 4 fete au varste cuprinse intre 15 si 17 ani, doua sunt fugite dintr-un Centru din Roman si doua de la Centrul Ion Creanga din Piatra- Neamt. Cele din Roman sunt fugite de peste doua saptamani si nu se mai stie nimic de ele. Politistii au fost anuntati si se fac cercetari pentru depistarea minorelor.

Fenomenul nu este unul generalizat insa pune serioase probleme DGAPSC, diparitiile din Centre fiind frecvent intalnite, uneori chiar zilnic. Copiii nu pot fi tinuti cu forta in spatiile de cazare, tocmai pentru a li se oferi conditii cat mai apropiate celor dintr-o familie normala, dar si pentru a nu fi traumatizati. Ei beneficiaza de iesiri in oras sau la diferite activitati din afara Centrului, numai ca unii refuza sa se mai intoarca din motive specifice varstei sau din cauza unor afectiuni pe fond psihic. La aceasta ora, aproximativ 30  de copii din Centrele de Plasament din Neamt figureaza cu diferite afectiuni de ordin psihic, sau observatie medicala.

De cele mai multe ori acestia revin in centre dupa ce sunt gasiti insa dupa un timp fug din nou. Chiar daca din Centru se pleaca doar cu bilet de voie, unii fug dupa ce pleaca din Centru spre scoala.

In cazurile copiilor disparuti din Centre, se evita sa se faca publice pozele lor, dupa ce specialistii au ajuns la concluzia ca acest lucru le-ar face mai mult rau decat bine.

Ionut CORFU

 

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.