Doi frati gemeni minori au pus pe jar politistii si intrega comunitate din Pancesti, judetul Neamt, dupa ce au fugit de acasa marti, 3 octombrie.

La cateva ore de la anuntarea disparitiei, copiii au fost gasiti la marginea unei localitati invecinate cu cea de domiciliu, anunta IPJ Neamt:

”În după-amiaza zilei de 03.10.2017 polițiștii Postului de Poliție Pâncești au fost sesizați despre faptul că doi minori, frați gemeni, au plecat de la domiciliu din dimineața zilei și nu au mai revenit. Din verificările efectuate a rezultat faptul că minorii au plecat de la domiciliu spre şcoală în dimineaţa zilei menţionate mai sus, neajungând la școală şi nici la domiciliu până la data sesizării.

Activităţile de căutare demarate imediat după sesizare au constat în scotocirea zonei, fiind angrenați 10 polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Ion Creangă și posturi de poliție, voluntarii Serviciului de situaţii de urgenţă din cadrul Primăriei Pânceşti, cât şi cetăţeni din localitate.

În jurul orei 20.00 minorii au fost  găsiți la marginea localității Ciurea,  viaţa acestora nefiind pusă în primejdie.

În cauză a fost sesizată  Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamţ în vederea luării măsurilor corespunzătoare.

Căutările au fost efectuate inclusiv cu ajutorul câinelui de urmă din cadrul Biroului Criminalistic Roman.

Conform unor studii de caz pe tema plecărilor voluntare, au fost identificați următorii factori ce influenţează decizia minorului de a pleca de acasă şi/sau refuzul întoarcerii la domiciliu:

  • Neglijarea minorului;
  • Conflictele în familie sau consumul de alcool;
  • Starea materială precară, ce determină neglijarea funcţiei educative a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor faţă de copii;
  • Lipsa unei comunicări corespunzătoare, reale, autentice cu părinţii;
  • Nesupravegherea de părinţi, aparţinătorii legali ori factorii responsabili din unităţile de ocrotire;
  • Lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, părinţii sau aparţinătorii legali fiind plecaţi la muncă în străinătate;
  • Abandonul şcolar sau acumularea de absenţe şi rezultate negative la şcoală;
  • Anturajul negative, spiritul de aventură, libertinajul, vagabondajul.

CE ÎNSEAMNĂ  SĂ VĂ PROTEJAŢI COPILUL

Fiţi prietenul copilului dumneavoastră şi nu inchizitorul său.

Staţi de vorbă des şi prietenos cu copilul dumneavoastră, astfel încât el să aibă încredere să vă spună ce probleme are, dacă se simte speriat sau ameninţat

Permanent acţionaţi păstrând respectul de sine al copilului dumneavoastră.

Cunoaşteţi cercul de prieteni al copilului dumneavoastră.

Dacă îi permiteţi copilului să meargă la joacă sau la şcoală cu telefon mobil sau bijuterii scumpe, să ştiţi că îl expuneţi riscului de a deveni victimă a furturilor sau a tâlhăriilor;

Învăţaţi-vă copilul să nu meargă cu persoane necunoscute şi să vă spună de-ndată ce un necunoscut încearcă să-l  abordeze nefiresc.

Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!

Explicaţi-i, pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni! În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext.

În cazul dispariţiei copilului, alertaţi imediat Poliţia la numărul de telefon 112 sau sunaţi la  numărul 116.000.”

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.