Tvmneamt tine in permanenta legatura cu o parte dintre nemtenii plecati la protestele din Bucuresti.

Ultimele marturii din infernul de noaptea trecuta (10 august), adunate de la cei care mai sunt inca la Bucuresti, arata ca violentele soldate cu peste 400 de raniti au pornit de la jandarmi, care bine-nteles au avut si ei ordin din esaloanele superioare ale MAI.

Manifestantii din Moldova au ajuns in piata undeva in jurul orei 18:30. Din judetul Neamt se aproximeaza ca au mers la proteste intre 200 si 300 de persoane, iar in total in Piata Victoriei au fost peste 100.000 de oameni (unele estimari arata chiar si 300.000 de oameni). Aproape de ora 19, jandarmii au transmis un mesaj printr-o statie de amplificare pozitionata in centrul pietei, prin care anuntau femeile si copiii sa elibereze piata. Cand se facea anuntul, pe care nu l-a putut auzi toata lumea, in piata se protesta pasnic, nu era niciun fel de incident, deci apelul jandarmilor ramane destul de ciudat.

In jurul orei 19:30, pe nepusa masa, 3 grenade cu gaz lacrimogen iritant au fost lansate de jandarmi exact in mijlocul multimii. Din cauza zgomotului si ulterior a efectelor gazelor, s-a creat panica dar s-a starnit si furia multimii. Concomitent, cordonul de jandarmi din fata cladirii Guvernului a inceput sa loveasca manifestantii si sa actioneze fara discernamant si fara motiv cu spray-uri si tuburi cu gaze lacrimogene, chiar daca aveau in fata femei si/sau batrani. (foto jos). Martorii spun ca intentia jandarmilor era sa impinga oamenii cat mai de parte de guvern sau poate chiar sa-i scoata din piata, lansarea grenadelor in mijlocul protestatarilor, semanand cu o strategie in acest sens.

De aici, totul a inceput sa o ia razna. Cei cu care noi am vorbit, spun ca nu a fost vorba la inceput despre membri ai galeriilor, ci despre oamenii simpli atacati cu gaze si bastoane din senin care pur si simplu s-au enervat pentru ca nu aveau de gand sa se incaiere cu nimeni, atitudinea absolut disproportionata a fortelor de ordine, i-a facut sa riposteze si sa se ajunga inclusiv la jandarmerita agresata. Ea are 20 de ani si din cauza lipsei de experienta s-a pierdut de colegii ei care intrasera in multime pentru a impinge manifestantii afara din piata, sub un tir neintrerupt de grenade cu gaz.

Protestatarii s-au razbunat, insa nu si-au dat seama ca este femeie, decat dupa ce jandarmerita a ramas fara casca, apoi au incercat sa o protejeze. Lucrurile deja scapasera de sub control, multimea era extrem de revoltata si s-a ajuns la deznodamantul cunoscut de toata lumea.

La aceasta ora, aproximativ jumatate dintre nemtenii plecati la Bucuresti au ramas sa continue protestul si spun ca vor ramane cat este nevoie, fiind mai determinati ca niciodata. Oamenii considera ca totul a fost premeditat de catre autoritati si sunt extrem de revoltati de tratamentul la care au fost supusi seara si noaptea trecuta, considerand ca s-a cautat orice pretext pentru spargerea mitingului, chiar cu riscul pierderilor de vieti omenesti.

Astazi (11 august) in jurul orei 13, in Piata Victoriei s-au inregistrat noi violente. Vom reveni.

P.S. Proteste au avut loc ieri si la Piatra Neamt

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

 1. Romel, marele protestatar, scolit de Rogin caruia i-a târâit gentuta si la pupat in fundulet, acu e mare protestatar si politician. Bai, Romele da tot Psd-ul e de vina ca ati înglodat orașul in datorii, iar banii nostri din impozite se duc pe popici portocalii plantati pe strazile pline de gropi? Sunteți niște oportunisti nemernici care ati belit orasul, judetul si tara, iar locul vostru e la puscarie

 2. Orice întâmplare e o lecție.
  Inițiatorii acestei ample acțiuni trebuiau să fie lucizi și nu îmbătați de iluzia unei victorii.
  Credeau ca actuala clică aflata la putere îi va primi cu flori? Ca li se vor deschide larg ușile și politicieni spasiti le vor spune ca nu sunt capabili sa conducă o țară?
  Naivi. Mult prea naivi.
  Îmi pare rău pentru că s-a ajuns aici. Îmi pare rău că românii nu au lideri în care să poată crede și pe care sa-i urmeze.
  Caracatița neocomunista nu va pieri prea curând, dacă cei care vor cu adevărat să facă ceva nu vor avea strategii viabile.
  Cat despre oportuniști. .. rahati au fost, rahați sunt încă si-or fi în neamul romanesc…

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.