Potrivit unui scenariu tot mai des vehiculat in ultima perioada in mediile politice, alegerile locale care ar trebui conform legii recent adoptate, sa aiba loc pe 27 septembrie 2020, vor fi amânate, urmand ca mandatele alesilor locali sa fie prelungite din nou, totul pe fondul cresterii cazurilor de infectare cu coronavirus. Ipoteza este luata foarte in serios de liberali, atat la nivel central cat si in filialele locale ale PNL, unde vin semnale importante de la Bucuresti, ca scenariul cu amanarea alegerilor locale are sanse destul de mari sa fie pus in aplicare.

Marea problema insa, este ca o noua amanare a alegerilor presupune inca o prelungire a mandatelor alesilor locali. Cele doua masuri nu pot fi luate (împreuna sau separat) decat daca se declara din nou stare de urgenta, iar asta ar putea insemna declansarea unor tulburari sociale cu efecte imprevizibile. Legea prin care s-a stabilit că alegerile locale se vor desfasura pe 27 septembrie, a fost promulgata deja de presedintele Iohannis zilele trecute, fiind si publicata in Monitorul Oficial, deci nu poate fi incalcata decat daca se reintroduce starea de urgenta, care cel mai probabil nu va include masuri atat de drastice cum au fost cele din perioada aprilie- iunie, insa in mod sigur va afecta si mai mult economia si asa in pragul dezastrului dupa inceperea crizei coronavirus. Prin urmare, in centrele puterii se incearca gasirea unor solutii pentru a se introduce stare de urgenta cu restrictii ceva mai blânde, astfel incat sa nu se inflameze populatia, principalul scop fiind amanarea alegerilor.

Liberalii iau in calcul aceasta ipoteza, mai ales pentru ca in sondajele reale stau extrem de prost dupa scandalurile de coruptie in care au fost implicati pe perioada pandemiei, dar si pentru ca in perceptia colectiva, Guvernul PNL a gestionat extrem de slab criza coronavirus atat din punct de vedere sanitar, cat si din punct de vedere social si economic.

Faptul ca PNL nu a inceput nici pana astazi campania electorala si in multe locuri din tara (cum este si Piatra Neamt) nici macar nu si-au desemnat candidatii la primarii, arata ca inca se asteapta ceva. Acel ceva ar putea fi ori semnalul ca alegerile vor avea loc pe 27 septembrie, ori semnalul ”La loc comanda, revine starea de urgenta, amânăm alegerile!”

Daca se revine la starea urgenta si se amana alegerile, argumentele PNL- Iohannis se vor baza pe cresterea mare a numarului de infectii cu coronavirus. Cel putin ciudat insa, este ca imediat dupa iesirea din starea de urgenta de pe 15 iunie, odata ca instituirea masurilor de relaxare, in mediile politice se vorbea ca nu vor avea loc alegeri locale anul acesta, ci abia in martie 2021, iar acum, dupa aproape doua luni, creste numarul pozitivilor Covid 19, iar scenariul este relansat si devine tot mai plauzibil.

Potrivit surselor tvmneamt.ro, o decizie privind ipotezele de mai sus, va fi luata la inceputul lunii august, pentru ca în cercurile puterii de la Bucuresti se preconizeaza ca in luna august, Romania se va confrunta cu un val de imbolnaviri peste orice previziuni si se poate ajunge chiar pana la blocarea sistemului sanitar, ceea ce va conduce inevitabil la punerea in practica a scenariului cu stare de urgenta si amanarea alegerilor.

Presa centrala relateaza ca problema amânării localelor a fost repusă pe tapet în ultimele zile la nivelul conducerii PNL, în prezent ea fiind aproape decisă. Întrebat de presă, Ludovic Orban a spus zilele trecute ca ”Să vedem care sunt evoluțiile și să luăm o altă decizie, sigur cu consultarea partidelor politice, dacă amânăm sau nu aceste alegeri”.

Declaratia lui Orban vine sa intareasca varianta cu alegeri amanate, numai ca daca Romania se va confrunta cu o noua stare urgenta, efectele in plan economic si implicit social, vor fi devastatoare.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

  1. Nervii sunt și așa la maxim de întinși si ar fi începutul sfârșitului .
    Urmează o prăbușire ca si pentru țărăniști, de departe cea mai habarnistă guvernare postdecembrista .

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.