Un taximetrist din Piatra- Neamt, a dat dovada de simt civic si cand si-a dat seama ca o femeie ar putea fi victima unui escroc prin metoda ”accidentul”, nu a stat pe ganduri si a sunat la politie. Gestul lui demn de toata lauda, a dus la prinderea in flagrant a unui escroc, si la recuperarea sumei pe care victima, in mod sigur ar fi pierdut-o.

În ziua de 13 septembrie a.c., orele 04.55, Poliția municipiului Piatra Neamț a fost sesizată telefonic de un taximetrist despre faptul că în cursul aceleași nopți a primit o comandă telefonică pentru a transporta un pasager din mediul rural în municipiul Piatra Neamț.

După ce a preluat comanda, taximetristul s-a deplasat la adresa indicată , însă în locul transportului unui pasager a primit de la o femeie de 77 ani, un colet în care se afla o sumă de bani, pe care urma să îl transporte în Piatra Neamț la o terță persoană.

Realizând că femeia poate fi victima unei infracțiuni, taximetristul a sesizat poliția care, a prins în flagrant un bărbat de 40 ani din Piatra Neamț, după ce a primit pachetul. Suspectul a fost reținut pentru 24 ore pe baza de ordonanță de reținere iar la data de 14 septembrie, Judecătoria Piatra neamț a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 zile.

Pentru a nu deveni victime ale unor asemenea infracțiuni, poliţiştii nemțeni recomandă cetăţenilor să manifeste maximă prudenţă în cazul în care primesc un astfel de telefon şi să nu dea curs respectivelor solicitări, în ciuda reacţiei emoţionale de moment. Înainte de a vă oferi ajutorul,aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

•În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: fie depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, fie înţelegerea amiabilă a te fi victima unei infracțiuni, taximetristul a sesizat poliția care, a prins în flagrant un bărbat de 40 ani din Piatra Neamț, după ce a primit pachetul. Suspectul a fost reținut pentru 24 ore pe baza de ordonanță de reținere iar la data de 14 septembrie, Judecătoria Piatra neamț a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 zile. Pentru a nu deveni victime ale unor asemenea infracțiuni, poliţiştii nemțeni recomandă cetăţenilor să manifeste maximă prudenţă în cazul în care primesc un astfel de telefon şi să nu dea curs respectivelor solicitări, în ciuda reacţiei emoţionale de moment. Înainte de a vă oferi ajutorul,aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

•În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: fie depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, fie înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie;

•Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare).

•În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile şi nici nu solicită sume de bani;

•Dacă sunteţi contactaţi de un “binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin;

•Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini;

•Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu; Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini;

•Vârstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs nici unei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării! Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale. Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar.

Ionut CORFU

sursa: IPJ Neamt

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.