Astazi se implineste un an de la ultimele alegeri locale. Pe 6 iunie 2016, Dragos Chitic era oficial castigatorul fotoliului de primar al orasului Piatra- Neamt. Tot atunci, la Consiliul Judetean Neamt se contura o majoritate PSD- PMP- ALDE, care ulterior l-a votat ca presedinte pe Ionel Arsene.

Nu stim daca foarte multi isi mai amintesc ce promisiuni s-au facut in campania electorala de la acea vreme, de aceea nu ar fi rau sa va aduceti aminte, ca sa stiti cum ati fost mintiti din nou, oare a cata oara?

Dragos Chitic si PNL au facut un program denumit ”Piatra- Neamt 2020”. Am spicuit din cele 11 pagini ale programului, cateva promisiuni (sau minciuni, tot aia e), care astazi ar fi trebuit sa fie macar partial realizate, insa ele nu mai sunt valabile nici macar ca promisiuni. Fotografiile sunt de pe programul ”Piatra- Neamt 2020”, exact asa cum a fost el redactat, ca sa nu avem discutii:

”Reparatii capitale ale strazilor, aducerea gurilor de canal la nivel, cresterea sigurantei rutiere, fluidizarea traficului, camere video in intersectii”, etc.- nu stim cand a mers ultima oara Dragos Chitic cu masina prin oras, dar suntem siguri ca infrastructura  este praf, la fiecare metru sunt guri de canal care in nici un caz nu sunt la nivel cu asfaltul si nici camere video nu am vazut nicaieri. Despre fluidizarea si siguranta traficului rutier nici nu mai amintim.

”Smart City”- un concept prins din zbor, numai bun de bagat pe gat la fraierii care voteaza. La Piatra- Neamt inca se merge cu caruta cu cai prin centrul orasului.

”Siguranta noastra si a copiilor…”– in urma cu cateva zile, in plin centrul orasului, doi cheflii si-au scos matele cu cutitul sub ochii copiilor din parc. Unde erau cele 100 de camere de luat vederi si efectivele de politisti locali care ar fi trebuit sa patruleze prin fiecare colt de oras?

”Vom dezvolta proiecte si parteneriate cu Spitalul Judetean, pentru conditii optime de spitalizare si tratare a pacientilor”– Posibil, dar cine stie cu ce spital s-or fi incheiat parteneriate, poate de asta nici nu s-a scris in program ca e vorba de Spitalul Judetean Neamt. A se observa termenul de finalizare a promisiunilor de mai sus.

A mai ramas jumatate de an, deci ONG-urile sa fie pe faza, pentru cand se va deschide sala din Mall Forum Center.

Daca intr-un an nu s-a facut nici un metru de pista pentru biciclete, pana la anul suntem convinsi ca se vor face 18km, cu tot cu puncte pentru inchiriere si parcaj a bicicletelor.

Daca termenul de finalizare e permanent, inseamna ca daca pana astazi nu s-a facut nimic pentru pensionari, pana la sfarsitul mandatului se va face, nu? Asta bine-nteles daca nu vom auzi din nou primarul bocind ca nu-l lasa PSD.

Daca a auzit cineva ca nu mai sunt boschetari pe strazile din Piatra- Neamt, sa ne anunte si pe noi. Adapostul pentru victimele violentei conjugale o fi tinut la secret, pe considerente de siguranta a persoanelor cazate.

Dupa cum se vede, discutiile pentru locuinte au fost ”demarate” inca din campania electorala din 2016, dar… pe semne ca nu prea au avut demaraj si s-or fi oprit pe undeva.

Nu s-a extins nimic. Dar daca termenul e 2017, sa mai asteptam jumatate de an, poate, cine stie…

Nu numai ca nu s-a extins nici un sistem de iluminat public, dar nici macar o singura lampa nu a fost inlocuita.

Adapostul a fost extins dar nu am vazut nici o propunere de stimulare a celor care vor sa adopte caini fara stapan. Mai mult decat atat, comunitarii sunt tot unde erau, adica pe strazi.

Asteptam pe adresa redactiei mesajele celor care au fost consultati in vreun fel la luarea deciziilor.

Cam acestea sunt exemplele. Poate ca de unele dintre aceste promisiuni nu ati auzit niciodata, dar ele intr-adevar reprezinta niste chestiuni de maximum interes, care ar trebui rezolvate. In mod sigur, aproape toate vor fi teme de campanie electorala si la viitoarele alegeri locale si poate si la cele din 2024, cand unii dintre cei care v-au mintit acum un an, vor lansa un proiect denumit Piatra- Neamt 2028.

L-ati mai auzit pe primarul Chitic macar sa aminteasca in treacat despre aceste promisiuni? Normal ca nu, pentru ca preocupat cu altceva. Gata, alegerile s-au terminat, prioritatile sunt altele. Cum ar fi conferintele de presa lacrimogene in care ne spune cum ar vrea el sa faca, dar PESEDEU cel rau nu-i da voie.

Exact la fel  stau lucrurile si la Consiliul Judetean. Nimic concret pentru infrastructura rutiera, nimic concret pentru atragere de investitori, in schimb avem asa-zise miscari de imagine (dupa unii e Public Relations, sau pentru aia mai pretiosi in exprimare, PR- piar) duse la extrem si o masa amorfa de consilieri judeteni care voteaza ca niste stanci, pentru ca asa zice seful si nu trebuie suparat. Iata una dintre dintre declaratiile lui Ionel Arsene, facuta cu cateva zile inainte de alegerile locale din 2016: ”A venit vremea ca locuitorii Neamțului să aibă aici, la ei acasă, oameni dornici să transforme județul și localitățile sale în centre de dezvoltare și de prosperitate. Neamțul are nevoie de o conducere nemțeană, de o administrație pentru care Neamțul este acasă! Pentru mine și pentru colegii mei din PSD, Neamțul este căminul nostru, este casa părintească, locul cel mai drag sufletului nostru. Plaiurile nemțene sunt în sufletul meu și îmi doresc tot ce e mai bine pentru nemțeni. Natura și istoria ne-au înzestrat cu peisaje și monumente cum rar se pot întâlni. Neamțul este un județ aparte al României, un loc important al țării noastre. Este de datoria noastră să ne dorim ca județul nostru să devină un brand național. Propun nemțenilor un proiect ambițios, o strategie pe termen lung, pe măsura statutului județului. Neamțul are acum nevoie de o viziune și un plan strategic de dezvoltare, astfel încât să devină un brand al României.

Parca deja se simte cum judetul Neamt devine un ”brand national”. Mai vorbim la anul pe vremea asta.

Ionut CORFU

 

 

 

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.