In urma controalelor inspectorilor ITM in Neamt, au fost descoperite mai multe nereguli la angajatori.

Astfel, o amenda usturatoare, de 40.000 de lei, a fost aplicata pentru intarzaierea inregistrarii in baza de date a unui contract de munca. Aceasta abatere, a fost constatata la mai multi angajatori.

Au fost depistate  18 persoane pentru care angajatorii, au inregistrat contractele individuale de munca in registrul general de evidenta al salariatilor in format electronic, cu incalcarea termenului prevazut de  HG nr.500/2011 (art.4,alin.1,lit.a  – cel mai târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză) fiind dispuse 33  masuri pentru remedierea neconformitatilor si totodata au fost aplicate 3 sanctiuni contraventionale,  respectiv  2 avertismente si o amenda in valoare de 40.000 lei.”, a declarat Nicolae Harlea, purtator de cuvant ITM

La 1 angajator, au fost identificate un numar de 9 persoane care prestau activitate fara forme legale de angajare, motiv pentru care s-a inaintat organelor de cercetare penala documentatia necesara pentru a se stabili daca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii prevazute de  art.264,alin.4 din Legea nr.53/2003 republicata.

In luna septembrie au fost controlati 129 agenti economici. Cu prilejul controalelor au fost aplicate un numar de 10  sanctiuni contraventionale din care 6 amenzi contraventionale, insumand 95.000 lei, respectiv 4 avertismente contraventionale, pentru incalcari ale Legii nr. 53/2003 republicata si H.G. nr.500/2011. De asemenea, au fost depistati  11 angajatori la care lucrau 15 persoane fara forme legale de angajare. Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca fara forme legale de angajare a fost de 50.000 lei.

Ionut Corfu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.