Tribunalul Neamt are incepand de astazi, o camera speciala pentru audierea minorilor. In fiecare luna, aproximativ 20 de copii sunt audiati in diferite spete judecate la instantele tribunalului.

Tribunalul Neamț și Asociația Excelsior–Neamţ (ex. Asociaţia Tinerilor Avocați Neamț) şi-au conjugat eforturile pentru amenajarea unei camere, dedicatã audierii minorilor.

Inaugurarea spaţiului special amenajat a avut loc vineri, 5 iunie, la sediul Tribunalului Neamț, începând cu ora 12:00.

Codul de procedură civilă prevede mai multe situații în care este necesară audierea minorilor într-o serie de procese, cum ar fi adopțiile, plasamentele, stabilirea locuinței minorilor, etc.

În procesele de minori și familie, unde este necesar ca magistratul să poarte o discuție cu minorii, legea prevede că audierea acestora se face în camera de consiliu. De cele mai multe ori, această discuție are loc într-o sală de judecată sau în biroul judecătorului, care predispune la sobrietate. Cu siguranță, pentru copii, acest spațiu nu reprezintă un loc prietenos în care să-și dea frâu liber cuvintelor și emoțiilor.

O discuție cu un străin într-un moment mai greu din viața unui copil, poate fi o experiență tulburătoare și pentru asta este nevoie de o camera special amenajată, menită să destindă pe cât posibil copiii aflați în dificultate.

Astfel, Tribunalul Neamț și Asociația Excelsior Neamţ ( ex. Asociaţia Tinerilor Avocați Neamț), au decis înființarea unui loc special amenajat pentru minori, pentru ca aceștia să poată fi audiați într-un mediu prietenos, care să creeze o atmosferă plăcută și relaxantă, unde copiii să se simtă în siguranță.

Deoarece în incinta Tribunalului Neamț a fost amenajată o astfel de cameră, copiii care sunt implicați în probleme familiale nu vor mai trebui să treacă prin momente apăsătoare când sunt audiați de magistrați, ci într-o atmosferă cu totul diferită față de cum s-a desfășurat până acum. Acest proiect a fost realizat în parteneriat cu Tribunalul Neamț, iar sponsorul principal al evenimentului este Vitamin Aqua”, a declarat avocatul Andrei Nica, președintele ATA NEAMȚ.

La evenimentul de astazi au mai participat judecatoarea Cristina Florea, presedinta Tribunalului Neamt, si avocatul Catalin Costea.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.