Cota contributiei de asigurari sociale (CAS) platita de angajatori pentru salariul acordat angajatilor se va reduce cu cinci puncte procentuale, incepand cu data de 1 octombrie, anunta Casa Judeteana de Pensii Neamt. Reglementarea a fost publicata vineri, 19 septembrie, in Monitorul Oficial al Romaniei, dupa ce cu o zi inainte fusese promulgata de presedintele Basescu. Astfel, noile cote ale contributiei de asigurari sociale vor fi urmatoarele:
– 26,3% pentru conditii normale de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 15,8% pentru contributia datorata de angajator;
– 31,3% pentru conditii deosebite de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 20,8% pentru contributia datorata de angajator;
– 36,3% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 25,8% pentru contributia datorata de angajator.
Implementarea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori se va face de la 1 octombrie, pentru toate salariile de dupa aceasta data.
Reamintim faptul ca, pentru anul 2014, nivelul minim al venitului lunar asigurat este de 804 lei, iar nivelul maxim este de 11.490 lei. Potrivit noilor cote ale contributiei de asigurari sociale, contributia lunara datorata pentru nivelul minim al venitului asigurat este de 211 lei.
La nivelul Casei Judetene de Pensii Neamt, la data de 31 august 2014, erau active 2.446 contracte de asigurare. Potrivit Hotnews, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori, de la 20,8% in prezent la 15,8% din fondul de salarii realizate, ar plasa Romania pe locul 2 in regiune din prisma celor mai mici costuri cu asigurarile sociale, dupa Slovacia, unde in prezent contributia angajatorilor pentru pensii se ridica la 14% .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.