Deși Marcel Ciolacu nu vrea să recunoască, situația economică a României este tot mai grea de la o zi la alta. S-a ajuns aici din cauza cheltuielilor exorbitante cu războiul din Ucraina, a numărului de bugetari care crește în loc să scadă, a pomenilor electorale pentru nemunca votanților PSD și din cauza cocoșării mediului privat cu măriri de taxe și impozite, care au avut ca efect falimentarea a mii de întreprinderi mici și mijlocii.
Pentru că bugetul este tot mai subțiat, în loc să reformeze aparatul bugetar, adică să concedieze câteva sute de mii de lipitori de afișe angajați aiurea prin instituții, Guvernul Ciolacu-PSD pregătește noi impozite, tot pentru cei care muncesc, de data asta, pentru angajații care realizează venituri și din alte surse decât salariul, dacă acestea trec de un anumit prag. Impozitul poate ajunge și la 50% din banii câștigați în afara salariului.
Conform termene.ro, un proiect discutat în interiorul PSD vizează posibila introducere a unui impozit pe veniturile excepționale. O asemenea inițiativă a fost susținută public inclusiv de premierul Marcel Ciolacu, care consideră că actualul sistem fiscal trebuie optimizat pentru a limita deficitul în creștere. Decizia de a taxa sau nu veniturile excepționale se va lua la finalul lui 2024 sau începutul lui 2025, potrivit surselor Termene.ro.
- Una dintre propuneri este ca veniturile excepționale să însemne practic orice venit realizat în afara salariului sau a veniturilor asimilate salariilor, peste un anumit prag;
- De pildă, dacă un contribuabil câștigă într-un an fiscal mai mult de 50.000 de euro sau 100.000 de euro peste veniturile salariale, atunci suma care trece de acest prag va fi impozitată ca venit excepțional;
- O altă variantă – dacă o persoană nu are venituri salariale sau asimilate, va trebui să achite taxe pe veniturile excepționale;
- În acest moment, propunerile privind cota de impozit se situează între 16%, 20% și 45%, chiar 50%.
- „Variantele pleacă de la 16-20%. Cele mai agresive merg până la o taxare a acestor venituri la cote asemănătoare cu cele pe salarii. În schimb, contribuabilii să aibă asigurări mai bune și pensii mai mari, logic. Cele mai multe variante se îndreaptă spre 25%-30% din veniturile excepționale”, a declarat pentru Termene.ro un expert consultat de partidul de guvernământ.
De partea cealaltă, Nicolae Ciucă este realist, recunoaște că România are probleme cu bugetul și consideră că guvernul trebuie să scadă cheltuielile bugetare, abordarea fiind una cât se poate de corectă. Totodată, din declarațiile lui Ciucă pe acest subiect, reiese că majorările de taxe și impozite implementate de Ciolacu pentru mediul de afaceri, au adus bani în plus la buget, dar aceștia s-au dus pe apa sâmbetei, pentru că au crescut cheltuielile bugetare: salarii, pomeni electorale, etc. „În urmă cu aproximativ două săptămâni am avut la sediul PNL o întâlnire cu reprezentanții Concordia, asociația reprezentativă a mediului de afaceri și am discutat exact aceste aspecte. Oamenii au această temere legată de creșterea deficitului, este o estimare care ne duce spre finalul anului la un deficit de 6,8 – 6,9 și este un deficit pe care nu putem să îl ducem mai departe.
Trebuie să facem în așa fel la nivelul Guvernului ca prin măsurile pe care le luăm aceste chestiuni să intre în descreștere. Ministrul Finanțelor a prezentat foarte clar că în momentul de față, la nivelul colectării veniturilor există o creștere de 17% raportat la anul trecut, prin măsurile deja implementate, dar nu ajunge pentru că au crescut cheltuielile bugetare, adică toată această chestiune trebuie să fie gestionată în așa fel încât creșterea colectărilor să se alinieze cu scăderea cheltuielilor bugetare și este absolut necesar ca la nivelul Guvernului să revenim cu acele măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, altfel nu putem să gestionăm partea aceasta de echilibru fiscal-bugetar și totodată pe ceea ce înseamnă recupararea TVA, avem un gap de 35 miliarde lei, au fost propuse niște măsuri, știți foarte bine măsura de e-TVA, ea trebuia să fie oarecum discutată înainte cu mediul de afaceri”, a declarat marți Nicoale Ciucă la Digi24.
Ieri, Guvernul Ciolacu a mai primit un bobârnac. Eurostat (biroul de statistică al Uniunii Europene) a anunțat că cele mai mari rate anuale ale inflației au fost înregistrate în Belgia și România. Asta, în timp ce PSD-iștii se laudă că Ciolacu a redus inflația la jumătate. Astfel, rezultă că Guvernul Ciolacu minte cu nonșalanță în ce privește realitatea economică a țării, prezentând date false, în timp ce duce economia tot mai aproape de buza prăpastiei.
În tot acest context, ieri a ieșit la iveală că Guvernul Ciolacu negociază cu SUA pentru un împrumut de 2 miliarde de dolari pentru înzestrarea armatei, adică banii vor fi învestiți în război. Cel mai probabil, echipamentele militare vor fi cumpărate tot de la americani și nu este exclus ca mai apoi să ajungă în Ucraina. Românii vor fi buni de plată pentru împrumut cu tot cu dobândă.
Ionut CORFU