Comisarii pentru protecția consumatorilor din Neamț au „mirosit“ o groază de nereguli la o parte dintre comercianții de produse congelate. Echipele de control au constatat, în multe cazuri, că primează obținerea profitului, nicidecum sănătatea clienților. „S-a constatat comercializarea de produse alimentare congelate în afara datei durabilității minimale stabilite de producători, contrar prevederilor legale în vigoare; spre exemplu produsul «carne tocată semipreparată tip II», cu data limită de consum depășită de 28 de zile, «pui congelat preambalat» cu data durabilității minimale depășită de 51 zile și înghețată pe care nu este inscripționată data durabilității minimale“, a precizat Natalia Hrușcă, șefa Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor (CPC) Neamț.
Aspectele verificate de comisarii CPC Neamț la ultimul control tematic au vizat conformitatea, comercializarea și modul de etichetare al produselor alimentare comercializate sub formă congelată. La nivel național au fost controlați 777 operatori economici, dintre care la 565, respectiv 56% din cei controlați, au fost constatate deficiențe.

În județul Neamț au fost verificați 46 de agenți economici, la jumătate dintre aceștia fiind identificate deficiențe. Măsurile dispuse de echipele de control au fost retragerea de la comercializare a câtorva sute de kilograme de carne congelată improprie consumului uman și aplicarea de sancțiuni contravenționale (20.000 lei) și avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

Principalele abateri constatate sunt: comercializarea produselor congelate cu modificări organoleptice, a produselor alimentare cu data durabilității minimale depășită, neîncadrarea în cantitatea netă cu până la 15 grame pentru fiecare produs sau cu ambalaje rupte, deteriorate, care nu asigurau etanșeitatea produselor.

Un alt aspect constatat de comisari este lipsa informațiilor obligatorii ce trebuie înscrise pe produse, respectiv elipsa elementelor de identificare-caracterizare, neînscrierea ingredientelor alergene, lipsa informațiilor privind perioada în care alimentele congelate rapid pot fi păstrate de cumpărător, temperatura de păstrare și/sau tipul de echipament care este adecvat păstrării, lipsa traducerilor în limba română, lipsa inscripționării, pe ambalaj, a sintagmei „A nu se recongela după decongelare“, lipsa denumirii și/sau a adresei producătorului/ distribuitorului/ importatorului, înscrierea pe etichete/ ambalaje a unor informații eronate sau mențiuni care puteau induce în eroare consumatorii.

Spre exemplu, tot în Neamț echipele de control au identificat, la comercializare, carne de pasăre congelată, ambalată în unitatea de comercializare (pulpe inferioare și întregi), fără niciun element de identificare și caracterizare și fără posibilitatea identificării lotului, ambalajul original nefiind păstrat. Aceeași problemă, a lipsei unei etichetări corespunzătoare, a fost depistată și la comercializarea vrac a macroului întreg congelat și a pulpelor de pui întregi congelate, vrac, a pulpelor cu spată congelate, în vrac.

În magazine de profil din Neamț au fost depistate și produse având țara de origine Ungaria și care nu aveau traducerea elementelor de identificare și caracterizare: cod congelat și pulpe de pui inferioare, pulpe pui congelate, macrou întreg congelat și pulpe pui inferioare congelate, pulpe pasăre congelate.

Geanina NICORESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.