Coronavirusul si inconstienta lovesc in UPU Piatra Neamt. Este vorba despre inconstienta unui barbat din Piatra Neamt depistat pozitiv ieri (16 martie cu coronavirus). Surse medicale au declarat pentru tvmneamt.ro ca Nechita Ciprian Vasile a ajuns sambata (14 martie) la UPU Piatra Neamt pe picioarele sale, insa in stare destul grava, cu febra si probleme de respiratie. El a intrat in UPU fara niciun fel de protectie (masca) si a cerut sa fie consultat. Intrebat daca a fost in vreo imprejurare in care s-ar fi putut infecta cu coronavirus, acesta a negat si initial medicii au mers pe varianta unei amigdalite. Un medic a insistat cu intrebarile si in cele din urma, pacientul a recunoscut ca a participat la concursul de dans sportiv desfasurat in Piatra Neamt in intervalul 29 februarie- 1 martie si ca are simptome de mai multe zile, insa le-a ignorat. El a recunoscut si ca a fost in contact cu organizatorii concursului, ambii depistati pozitiv cu coronavirus zilele trecute.

Ieri (luni, 16 martie) au venit si rezultatele testului si s-a confirmat ca Nechita Ciprian este infectat cu coronavirus. In urma anchetei epidemiologice, un medic, doua asistente si o infirmiera au fost plasati in izolare la domiciliu de astazi (17 martie), fiind contacti directi ai pacientului. Unele surse vorbesc si despre o a cincea persoana din randul personalului medical care ar fi in izolare la domiciliu dupa ce a intrat in contact cu acelasi pacient, insa informatia nu a putut fi verificata.

In acest moment, in randul cadrelor de la UPU Piatra Neamt exista o stare de ingrijorare, pentru ca de sambata pana luni, contactii pacientului nu au fost in izolare, iar una dintre asistente a fost de tura si duminica noaptea, pentru ca nu a stiut nimeni ca pacientul de sambata era pozitiv. La momentul in care barbatul a ajuns la UPU, in locul respectiv isi desfaurau activitatea cel aproximativ 12 persoane, iar pana au aparut primele suspiciuni a durat destul de mult, rastimp in care barbatul ar fi putut imprastia virusul la mai multi medici și/sau asistente. Daca rezultatele testelor celor aflati acum in izolare vor fi pozitive, ingrijorarea va fi cu atat mai mare, existand chiar riscul aparitiei unei crize de personal la Spitalul Judetean Neamt, intr-o perioada extrem de sensibila, cand epidemia din Romania inca nu a ajuns la apogeu.

Mai trebuie avut in vedere si ca pana sa ajunga la spital, barbatul si-a desfasurat activitatile zilnice chiar si in perioada in care era simptomatic, deci este foarte posibil sa fi infectat mult mai multe persoane, stiind ca virusul se raspandeste mult mai usor dupa ce apar primele simptome.

Mai multe persoane au ajuns in izolare la domiciliu dupa ce s-a aflat ca organizatorii concursului de dans au fost depistati pozitiv, inclusiv primarul Dragos Chitic.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

3 COMENTARII

 1. Mai dați-le în colo de întrebări, cadrelor medicale, cum că dacă am călătorit în străinătate sau dacă am intrat în contact cu cineva infestat. De acum virusul circulă printre noi, nu avem amigdalită!

  • Nu aveți de unde ști că este sau nu amigdalită sau coronavirus, până și medicii au nevoie să facă teste și să verifice semnele clinice și ei au totuși o experiență și foarte mulți ani de școală. Aceasta este o periodă în care nu doar coronavirusul se răspândește, ci și o perioadă în care gripe, viroze și răceli comune își găsesc mediul pentru a se manifesta. Anamenza este necesară, altfel nu s-ar face și este prima cale prin care poți afla lucruri de la pacienți, altfel ne-ar lua medicii și ne-ar târî prin toate dispozitivele și laboratoarele din spital, pentru că am putea avea efectiv ORICE.
   Virusul călătorește din cauza oamenilor inconștienți care, chiar și la spital, în condițiile în care se vorbește despre importanța asumării și responsabilității, aleg să mintă.
   Testele sunt limitate, rata de infectare este mare, iar noi, ca specie, ne-am înțeles că pornim de la premisa de nevinovăție, adică presupunem că oamenii nu au comportamente prostești și/sau iresponsabile.
   Mai bine ați face apel la oameni, să nu ne mai pună în pericol cadrele medicale, mai ales acum, când avem nevoie de ele, fac eforturi extrem de mari și când nu ar avea fizic timp să presupună și să testeze pentru coronavirus pe toată lumea care intră la UPU.

 2. Un nesimtit ordinar. Nu se poate numi pacient. “Are dreptul de a fi consultat”
  Cine dracu i-o fi dat acest drept, greu de zis.
  Si daca una din persoanele pe care a infectat-o moare? Ce drept mai are atunci?

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.