In Piatra a inceput de ceva timp, implementarea unui proiect cu fonduri europene, in valoare de multe milioane de euro, denumit ”Plan de mobilitate urbana”. Dupa cum sugereaza si numele, planul prevede lucrari la infrastructura rutiera si pietonala, care sa permita o fluidizare a traficului si desfasurarea lui in conditii moderne.
Proiectul a fost conceput de administratia trecută, tot atunci s-a obtinut si finantarea, iar administratia actuala din Piatra Neamt, îl pune in practica. Adica este nevoita sa aplice un poiect găsit deja finalizat. De la bun inceput insa, s-a observat ca realitatea din teren nu prea corespunde cu ceea ce-si propunea proiectul, fiind pana acum identificate mai multe componente ale acestuia, care odata transpuse in practica, mai mult incurca decat descurca.
Exemplul de astazi, este un stalp care probabil va folosi la semnalizarea rutiera pe viitorul ”coridor de mobilitate urbana” de pe Bulevardul Decebal. Stalpul este amplasat in parcarea de vizavi de Muzeul de Istorie si incurca singurul loc de parcare din zona, pentru persoanele cu handicap. Desi era loc berechet pana la coltul trotuarului, stalpul a fost pus in mijlocul parcarii, foarte aproape de partea carosabila, in asa fel incat o masina abia se poate strecura pe ce a mai ramas din locul de parcare.
Un stalp amplasat complet aiurea este si in zona 1 Mai. Acesta a fost pus exact pe mijlocul căii de acces pe trecere si face aproape imposibila accesarea rampei pentru persoane cu dizabilitati.
Tot la categoria ”D-ale mobilitatii urbane”, pot fi incadrate si cateva zeci de statii din cele 60 care urmeaza a fi instalate in tot orasul, tot printr-un proiect cu fonduri europene, conceput tot pe vremea vechii administratii. Mai jos, unul dintre exemple:
Odata aprobate aceste proiecte si odata ce s-a inceput implementarea lor, este extrem de greu spre imposibil sa se corecteze in timp real erorile proiectantilor care au incasat bani frumosi pentru aberatiile pe care le intalnim astazi pe strazile din Piatra Neamt, asa ca prostiile acestora vor fi mai intai puse in practica si abia dupa vreo 5 ani se va putea interveni pentru corectare. Alti bani, alta distractie. De data asta, din bugetul local.
Ionut CORFU