Din anul 2015, sprijinul financiar care se acorda doar in zonele defavorizate se extinde in toata tara, la speciile vaci de lapte, taurine de carne, bivolite de lapte, ovine, caprine si viermi de matase. Deja sunt stabilite conditiile de eligibilitate, efectivele pe fiecare specie si categorie in parte, precum si cuantumul pe fiecare animal. Pana acum, primeau subventii doar crescatorii din zonele defavorizate. Conform acestei notificari, vaca pentru carne va beneficia de acelasi sprijin, indiferent de locul unde este crescatorul. Fie la munte, fie in zona de campie. Daca in vechea forma de sprijin, plafonul maxim era de pana la 90 de capete pentru fiecare beneficiar de taurine pentru carne, acum primesc sprijin cei care au vaci pentru carne intre limitele 10-250 de capete. Se are in vedere ca pentru ferma de familie pragul minim sa coboare la 4-5 capete. Ministerul Agriculturii a notificat, incepand de la 300 de euro pe cap, suma care va urma sa creasca anual, din 2015 pana in 2020. S-a negociat si s-a solicitat sprijinul pentru un efectiv de 35.000 de taurine pentru carne.
Aceleasi limite se impun si pentru vacile cu lapte, efectivele fiind cuprinse intre 10-250 de capete eligibile. Suma e putin mai mica, intrucat ea porneste de la 250 de euro pe cap de animal. Asta pe considerentul ca detinatorii de vaci cu lapte primesc o suma mai mare in ajutorul national de tranzitie. Se incearca astfe o echilibrare a celor doua forme de sprijin financiar. Daca o categorie primeste mai mult in ajutorul national, se compenseaza in fondurile de sprijin voluntar cuplat.
Noua forma de sprijin vine sa incurajeze cresterea efectivelor din rasa pura. Tot sprijinul voluntar cuplat este legat de Registrul genealogic, indiferent de efective. Daca fermierul are metisi F3, aceste animale vor intra cu 75% din cuantumul sprijinului pentru animalul de rasa pura. Baltata Romaneasca nu mai este asimilata la rasele pentru carne, ca in vechea schema de sprijin. Baltata intra la metise, asa ca primeste 50% daca e metisata cu rasa pura de carne. Trebuie sa demonstreze cu ce taur se incruciseaza.
Sprijinul voluntar cuplat se acorda si pentru oi, pornind de la un efectiv minim de 150 de capete pana la maximum 1000 capete. Sprijinul privind ajutorul national tranzitoriu ramane la fel, de la 50 de oi in sus.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.