DGASPC Neamt a transmis astazi un comunicat de presa referitor la cazul relatat ieri de tvmneamt.ro, NEMERNICIE DE NECREZUT! DRAMA UNEI FEMEI CU AMBELE PICIOARE AMPUTATE. DGASPC CONSIDERĂ CĂ NU ARE NEVOIE DE PENSIE DE HANDICAP
Publicam integral si fara alte comentarii punctul de vedere la institutiei amintite, insa cu tot respectul cuvenit, ne rezervam dreptul de a aminti celor de la DGASPC, referitor la ultima fraza din comunicat, ca ar putea totusi sa se ingrijeasca mai bine de soarta celor loviti de soarta, sa-si faca curatenie in propria ograda si in propria comisie si abia apoi pot sa tina lectii despre ”deontologia profesionala”. Stim ca doare rau de tot cand cineva are tupeu sa scoata la iveala niste nemernicii, dar credem ca nu ar strica un pic de bun simt din partea unei institutii care are pe mana o foarte mare parte din bugetul judetului Neamt.
Comunicat de presa DGASPC Neamt:
Ca urmare a informațiilor apărute în media locală referitoare la cazul Mariei Gafița, în vârstă de 68 de ani, din Borca facem următoarele precizări:
- persoana în cauză s-a prezentat la evaluare în vederea încadrării în grad de handicap în martie 2011 având diagnosticele „diabet zaharat, obezitate și hipertensiune arterială“. Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap (CEPAH) din subordinea Consiliului Județean Neamț a încadrat-o în gradul de handicap ușor, certificatul fiind valabil 1 an. La expirarea acestuia, în 2012, doamna nu s-a prezentat la reevaluare.
- În februarie 2015, d-na Gafița a solicitat o evaluare și a prezentat documente medicale ce atestau aceleași diagnostice ca în 2011 plus „amputație 1/3 gambă dreaptă“ . În martie 2015 a fost încadrată în gradul mediu de handicap, primind conform legii, suma de 39 de lei lunar. Doamna a depus contestație iar Comisia Superioară de la București a menținut același grad de handicap.
- În noiembrie 2015 a solicitat o reevaluare în baza acelorași documente medicale, situație în care CEPAH a menținut gradul mediu. Și această evaluare a fost contestată, Comisia Superioară menținând același grad de handicap.
De la acea dată și până acum DGASPC Neamț nu a primit nici o altă solicitare de la persoana în cauză și nici de la primăria de domiciliu care să ne aducă la cunoștință modificările survenite în starea de sănătate a d-nei Gafița.
Precizăm că DGASPC face de 3 ori pe săptămână evaluări la domiciliul solicitanților în baza unei cereri și a unui referat medical de specialitate depuse la sediul DGASPC, trimise prin fax, e-mail sau la sediul primăriei de domiciliu. Cererile pot fi trimise de solicitant, rudele acestuia sau de primării.
În cazul celor 3 persoane din Borca despre care se vorbește în articol, DGASPC Neamț a primit o sesizare și, având în vedere că ancheta socială este unul dintre cele mai importante documente ale dosarului de evaluare, s-a cerut primăriei de domiciliu să își prezinte punctul de vedere (dacă obțin venituri din diverse activități, dacă au activități ce ar putea fi în neconcordanță cu anumite afecțiuni medicale, etc). Pe 25 iulie 2017 am primit răspunsul primăriei de care am luat act iar ancheta DGASPC Neamț este în derulare. Precizăm că persoanele reclamate au fost încadrate în grad de handicap conform criteriilor medico-sociale valabile în 2001 și 2005.
Reamintim asistenților sociali de la nivelul unităților administrativ teritoriale din județ că au obligația legală de anunța DGASPC orice caz social/neconformitate ce depășește nivelul lor de competență.
Mulțumim mass-media pentru toate cazurile semnalate, luăm act de acestea și facem demersurile necesare soluționării lor.
Pentru orice nelămuriri sau informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați, conform deontologiei profesionale.
Ionut CORFU