Amenzile date fara niciun suport legal elevilor de la liceul Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamț (Liceul de Chimie) sunt un obicei vechi de peste 10 ani, dupa cum afirma fosti elevi ai unitatii de invatamant. In posesia noastra a mai ajuns o hartie in baza careia a fost aplicata o asa-zisa amenda, denumita ”comunicare”. Ea a fost aplicata pe 12 octombrie 2017 unui elev de clasa a noua, deci la mai putin de o luna dupa ce elevul intrase in scoala respectiva, pentru o abatere scrisa neinteligibil si ”comportament necoresp.” dupa cum scrie pe hartia lipsita de orice valoare. Cand a avut timp elevul in 15 zile de scoala sa se comporte atat de necorespunzator incat sa nu mai existe alta cale de indreptare a lui, decat sa i se ia banii cu japca, numai conducerea scolii si profesoara Mihaela Zaharia pot sti, ea fiind cea care a completat ”comunicarea”.

Comunicarea are si un numar probabil de ordine, 50/ 12.10.2017. Deci la Cartianu, amenzile curg si nu sunt folosite doar in ultima instanta, cand elevul este atat de indisciplinat incat nu se mai poate face nimic. Totul este facut atat de abuziv, incat te intrebi daca la Cartianu este scoala sau lagăr. Pe ”comunicare” scrie ca daca daca nu se face plata in 3 zile, elevul este direct exmatriculat, fara sa aiba posibilitatea sa conteste in vreun fel asa-zisa amenda si sa demonstreze ca daca a lipsit de la o ora a facut-o din motive intemeiate. Nici nu se mai asteapta sa ia parintele la cunostinta, locul prevazut pentru asta fiind necompletat. Atat de mult pret se pune pe aceasta maculatura, incat ditamai profesorii au intocmit-o si cu greseli. Profesor Mariana Paleu este scris prescurtat ”Porf.” in loc de ”Prof.”

Dincolo de aceste abuzuri flagrante, ramane de vazut ce se intampla cu sumele incasate ilegal. Cum ajung ele in contabilitate, cum sunt inregistrate stiind ca aceste ”comunicari” sunt lipsite de orice valoare fiscala si cum se cheltuie acesti bani si in buzunarele cui ajung sumele incasate ilegal. Si mai ales, de unde putem sti ca toate ”comunicarile” astea sunt inregistrate, atat timp cat ele nu au un numar si o serie, pentru ca evident, incalca orice norma a legilor fiscale. Cine poate garanta ca profesorul nu baga banii in propriul buzunar. La Cartianu cineva s-a situat deasupra legii si aplica amenzi de capul lui, ca si cum maine, oricare dintre noi ne-am putea amenda vecinii cand se cearta, sau pe copiii lor pentru ca se joaca prea zgomotos. Doar un control ANAF ar putea lamuri ce se intampla de peste 10 ani la liceul respectiv, apoi sa se vada daca nu cumva, ”comunicarile” astea tin de sfera penalului.

In acest timp, directoarea scolii, ”porf.” Mariana Paleu nu neaga aceste abuzuri, ba chiar le confirma si declara pentru o publicatie online locala ca de fapt la mijloc este vorba despre o razbunare a unor elevi si a ONG-ului care a scos totul la iveala, fara sa precizeze nimic concret despre motivele care ar putea fi la originea razbunarilor invocate de ea. Directoarea, nu numai ca inventeaza niste tapi ispasitori ci spune ca i se pare normal sa se intample asa ceva in scoala condusa de ea, pentru ca asa s-a hotarat in Comitetul de Parinti. Deci daca la Cartianu, parintii hotarasc sa fie biciuiti sau poate inchisi in beci elevii indisciplinati, directoarei i se pare in regula (vezi AICI declaratiile directoarei)

Desi au trecut 2 zile de cand acest scandal a iesit in spatiul public, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Neamt nu a avut nicun punct de vedere oficial, probabil din motive de vacanta. Sau poate ca ce se intampla la Cartianu i se pare in regula si Elenei Laiu, sefa Inspectoratului.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.