Intr-un articol publicat de tvmneamt.ro pe 3 august, aratam ca la la Targu Neamt este in desfasurare un proiect privind reabilitarea parcului Cetate, fiind prevazută si schimbarea gardului imprejmuitor. Desi intentia a fost aspru criticata in Consiliul Local la inceputul anului, ea a fost pusa deja in practica, vechiul gard fiind inlocuit cu unul nou. Dincolo de inutilitatea unui gard ca de puscarie la un parc public, noua imprejmuire este mai degraba un kitsch (Kitsch este un termen care provine din limba germană și denotă stil prost, de prost gust, deseori în legătură cu diletantism artistic).

Gardul este realizat din niste placi din fier care au decupate in interior un „Cap de bour’, stema Moldovei lui Stefan cel Mare. Contestat de unii sau apreciat de altii, gardul kitsch a fost deja construit, insa a aparut inca o problema. Nu se potriveste poarta. Aceasta este realizata din lemn si se potriveste cu gardul din metal, exact ca nuca in perete. Pe langa faptul ca cele doua elemente de constructie contrasteaza puternic si amplifica imaginea de kitsch, ele nici nu prea se imbina, ca si cum proiectantul ar fi uitat ca gardul va avea si o poarta, sau ca si cum dupa ce s-a dat drumul la proiect, cineva s-ar fi gandit ca trebuie si o poarta.

Cat îi costa pe targnemteni gardul kitsch, ne spune chiar Primaria Targu Neamt, intr-un raspuns (documentul poate fi vzut mai jos) la o cerere pe care tvmneamt.ro a adresat-o institutiei. Costul total al gardului este de peste 530.000 de lei cu tot cu TVA, adica aproximativ 110.000 de euro. Lucrarea este executata de o firma din Gura Humorului (SC AC Team Construct Consulting SRL) si a fost proiectata de o firma din Piatra Neamt (AC Arhnova Proiect SRL). Aici se mai adauga si poarta din lemn, care a costat peste 51.000 de lei, adica inca vreo 11.000 de euro si a fost executata de SC Balansculpture SRL din comuna Tibucani.

Poarta si gardul fac parte dintr-un plan mai amplu de schimbare la fata a Parcului Cetate. Au mai fost achizitionate si 16 banci din lemn, in valoare totala de 42.800 de lei, pretul pentru fiecare banca fiind de aproximativ 2.600 de lei, acestea fiind confectionate tot de de SC Balansculpture SRL.

In parc se mai desfasoara si alte lucrari de constructie (in document nu se precizeaza exact ce se construieste) in valoare totala de peste 8.839.000 de lei cu tot cu tot cu TVA, lucrarile fiind executate de asocierea de firme SC Casa Design SA si SC Forum Proiect SRL. In total, in parcul din Targu Neamt se cheltuie la aceasta ora, peste 2 milioane de euro, bani  din bugetul local.

Daca pentru un oras ca Targu Neamt, este oportun sau nu sa se cheltuie peste 2 milioane de euro pentru un parc, doar platitorii de taxe si impozite o pot spune. Cert este insa, ca in urma cu doar 5 zile, pe 6 august, primarul Daniel Harpa le explica targnemtenilor ca in oras au mai ramas vreo 20 de km de strazi neasflatate si pentru asta se cauta resurse financiare, de aceea, este nevoie de rabdare si intelegere: ”Au mai rămas circa 20km nemodernizați, pe care i-am împărțit în patru loturi. Am început cu str Batalion și continuăm cu celelalte, dar banii sunt, din păcate, limitați. Continăm să căutăm resurse financiare pentru modernizarea infrastructurii rutiere din oraș, fie că vorbim de Blebea, Condreni sau Humulești. Fac un apel la dumneavoastră, la răbdare și înțelegere” scrie Harpa pe contul lui de facebook.

Iata documentul furnizat de Primaria Targu Neamt ca raspuns la cererea tvmneamt.ro, in care se precizeaza costurile investitiilor din parcul Cetate:

raspuns cerera nr 44

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. In Romania costa mult mai mult orice, pentru ca nu exista legi care sa ofere norme de lucru. Pe vremea lui Nicolae Ceausescu erau norme de lucru, insa acum se zice ca “se negociaaza”. Eu am dorit sa construiesc un garaj pentru un autoturism si m-a costat de patru ori si ceva mai mult in Romania decat in Spania. Un gard la fel m-a costat de cinci ori mai mult in Romania decat in Spania, pentru ca cei care fac ceva util sunt obraznici zicand ca “negociaza”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.