Numarul cazurilor de gripa si infecții respiratorii acute este intr-o usoara scadere, anunta DSP Neamt. Cifrele inregistrate in saptamana trecuta arata ca ce a fost mai greu a trecut, insa specialistii recomanda populatiei sa respecte in continuare normele de igiena. In perioada critica, atunci cand cazurile de imbolnaviri erau in crestere, in judetul Neamt s-au inregistrat trei decese provocate de virusul gripal.

Comunicat DSP Neamt:

In saptamana  26.02- 4.03.2018 de supraveghere epidemiologica  numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de  2588      , cu un numar de 40  internari, marcand o usoara  tendinta de scadere  față de cel înregistrat în săptămâna precedentă, cand s-au inregistrat 2968 cazuri cu 38 bolnavi  internati .

Numarul de pneumonii raportate a fost de 786 cu un numar de     internari  195, in tendinta  de scadere fata de cele 888 cazuri cu 176 internari  din saptamana precedenta ;

Ratele de incidenta cele mai crescute pentru IACRS se inregistreaza la grupa de varsta 2-4 ani  iar pentru pneumonii la grupa de varsta 0-1 an. S-au inregistrat un numar de 33 cazuri  de gripa si un deces  la o pacienta in varsta de     83 ani, nevaccinata antigripal.

S-au  recoltat  un numar de   10  probe  pentru  cazurile clinice compatibile cu gripa care au fost trimise la Institutul Cantacuzino Bucuresti pentru confirmare; dintre acestea s-au confirmat 2 probe cu virus gripal A,H1 ( din care un deces), 1 proba cu virus gripal B. Pana la data de   04 .03.2018 au fost vaccinate antigripal 2622 persoane din grupele la risc, de pe teritoriul judetului, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. La nivelul judetului Neamt mai exista in stoc (cabinetele medicilor de familie) un numar de   124 doze de vaccin antigripal.

            Recomandăm populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să respecte măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.  Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandăm evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect. De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care ați fost diagnosticat cu gripă se recomandă repaus și limitarea contactului cu alte persoane.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.