Actualizare stire, 03.03.2016: DSP Neamt ia masuri. Gradinita “Floare de colt” va fi inchisa

Zeci de copii de la mai multe gradinite din Piatra- Neamt, au fost si sunt inca afectati de mai bine de o saptamana de tulburari gastro intestinale cu simptome cum ar fi diaree, greata si varsaturi.

Prin oras se vorbeste tot mai mult de o epidemie, zvon care tinde sa para credibil, daca luam in calcul faptul ca la DSP e o tacere totala despre asta iar de la Spitalul Judetean Neamt sectia pediatrie nu vrea nimeni sa spuna nimic.

Pentru ca nu reusesc sa obtina raspunsuri si li se refuza dreptul la informare, mai multi parinti au apelat la redactia TVM si ne-au relatat aceste lucruri.

Colegul nostru, realizatorul TV Ciprian Solomon trage si el un semnal de alarma pe blogul propriu, (VEZI AICI! ) fiica sa, fiind la gradinita “Floare de colt” din cartierul Maratei, unde, din informatiile noastre, boala sau virusul, sau ce o fi, face ravagii, in acest moment fiind zeci de copii afectati, din care cel putin doi sunt inca internati la sectia pediatrie, pentru ca este posibil sa fie ceva mai grav.

Din spusele unor angajati, cineva de la DSP, ar fi fost luni la gradinita si ar fi luat niste probe, nu se stie daca din alimente sau din altceva dar, pana acum nu a informat nimeni de la institutia amintita daca este vreo problema sau nu, ori, daca pot fi copiii dusi in continuare la gradinita, in siguranta.

Intre timp, in diverse medii, printre parinti, circula zvonul ca mai multe gradinite sunt in aceasta situatie, dar, informatia nu poate fi verificata pentru ca subiectul este tinut sub capac de cei de la DSP.

Noi am trimis un mail Directiei de Sanatate Publica ieri, in care am cerut informatii despre problemele semnalate. Ca de obicei, ca toate institutiile care ar trebui sa ne protejeze, ni s-a servit sablonul cu “veti primi un raspuns”. Desi am cerut macar o confirmare daca exista sau nu o problema, nici pana la ora redactarii, adica dupa mai bine de 24 de ore, nu am primit absolut niciun semn, ceea ce ne face sa presupunem ca se ascunde ceva, exact ca in cazul IPJ, sau in cazul Apele Romane, Garda de Mediu si DSVSA cand anul trecut am semnalat de peste zece ori, toata vara, ca cineva arunca substante otravitoare in paraul Cuiejdi, dar, institutiile sustinute din bani publici, tac malac si acum, ba chiar nici nu au mai trimis rezultatele analizelor facute atunci, desi au fost solicitate in toate modurile posibile.( VEZI AICI!)

Vazand ca nici directorul DSP Dan Morenciu nu a dorit sa raspunda la telefon, am luat legatura cu purtatorul de cuvant de la Spitalul Judetean Neamt, medicul Burca Paula, pe care am intrebat-o cati copii au trecut pe la sectia pediatrie in ultimele zece zile, cu tulburari gastro-intestinale. Raspunsul ne-a lasat cu gura cascata: “Intrebati la DSP! Noi raportam cazurile de acest gen zilnic la DSP, asa ca cei de acolo au cifrele” Nici dupa indelungi insistente si nici dupa ce i-am spus ca raspunsul e de fapt o modalitate de a pasa pisica, nu a dorit sa ofere un raspuns, probabil la “ordin de sus”. Asta e chiar culmea. Copiii bolnavi se numara la pediatrie dar, raspunsul il poate da DSP.

In aceste conditii, nu se poate trage decat o singura concluzie: autoritatile ascund ceva. Parintii care-si trimit copiii la scoli si gradinite, trebuie sa stie daca mediile respective sunt sigure pentru ei. Nu trebuie decat sa li se spuna daca e alba sau neagra. Cine are interes sa mentina o stare de nesiguranta in oras si sa lase un zvon sa se transforme in panica, stiind ca exista deja un scandal la nivel national care a pornit in imprejurari asemanatoare. Cineva a tinut totul sub capac, pana au murit copii.

Judetul Neamt pare a fi unul scapat de sub controlul autoritatilor: despre bacteria din ape nu se mai sufla o vorba, la IPJ Neamt e “silenzio stampa” dupa scandalul cu soferul pericol public, Spitalul Judetean a devenit “tarlaua” directorului, iar Prefectura, Primaria Piatra- Neamt, DSP, Apele romane, DSVSA si Garda de Mediu sunt ca si inexistente, bine-nteles pentru populatie. Ca de fapt ele exista si sunt suprapopulate cu pile si pilisoare politice pe bani deloc putini, e alta poveste. Ba si mai mult, zilele trecute, aflam ca barajul de la bicaz e pazit de doi oameni echipati cu baston si spray expirat.

Oare noul prefect Niculina Dobrila stie ce va avea de astazi in subordine?

Ionut Corfu

 

DISTRIBUIȚI

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.