Actualizare- 11 noiembrie: Vezi AICI! Hotelierii au bătut palma cu primarul. Taxă de cazare în P. Neamț, de 1%. Se aplică numai pentru turiștii din afara județului Neamț

Stirea initiala: Fierb nervii printre patronii de hoteluri și pensiuni din Piatra Neamt, după ce s-a aflat că Primăria pregătește un nou bir pentru cei care asigură servicii de cazare.

Este vorba despre o taxă de 3% din tariful de cazare, care va trebui plătită de hotelieri în conturile primăriei. Taxa este prevăzută într-un Proiect de Hotărâre a Consiliului Local Piatra Neamt, ce urmeaza a fi supus aprobării in sedinta ordinară din luna noiembrie, proiectul fiind în faza de dezbatere publică, după ce a fost publicat pe site-ul primăriei.

Conform referatului de aprobare, banii din această nouă taxă ar urma să fie folositi pentru promovarea turistica a orașului. Iar promovarea se va face prin intermediul unei Asociatii a primăriei, denumită ”Organizatia de Management al Destinatiei Turistice Piatra Neamt” care este încă la stadiul de obtinere a acreditarii. Mai pe scurt, hotelurile si pensiunile din Piatra Neamt vor plati 3% din ce incaseaza pentru cazare, banii vor ajunge la Asociatia amintita, Asociatie care se va folosi de aceste fonduri pentru promovarea turistica a orasului.

Evident, noua taxă nu este deloc pe placul patronilor, pentru că asta ar insemna o povară în plus pe spatele firmelor de profil, care si așa au fost serios afectate de anii de pandemie, dar și de situatia economica actuala. In referatul de aprobare se mai prevede că taxa ar trebui adăugată preturilor actuale pentru cazări, ceea ce ar însemna o mărire a acestora și evident, o scădere a cererilor pentru cazare, ceea ce va genera pierderi. Patronii mai au la indemana și solutia de plăti 3% din tariful actual, însă asta inseamnă tot pierdere.

Mâine, în Piatra Neamt va avea loc o consultare pe acest subiect, la care vor participa patronii de hoteluri. Acestia vor discuta cu reprezentanti ai primariei și chiar cu Ministrul Turismului Constantin-Daniel CADARIU, care se va afla într-o vizita in judetul Neamt. Dezbaterile se anunta a fi cu scantei, pentru că spiritele sunt serios inflamate, mai ales că se anuntă că vor participa si patronii din sectorul HoReCa, pentru că si pentru ei s-ar pregăti o surpriză, sub forma unei taxe de 0,3% din venituri, tot pentru promovarea turistica a orasului Piatra Neamt.

Întâlnirea de mâine, va avea loc de la ora 12:00, în cancelaria Colegiului Național Petru Rareș. Presa nu a fost invitată.

Referatul de aprobare, din Proiectul de Hotărâre de CL:

referat_reg_taxa_promovare_27_10_2022

Ionut CORFU

 

 

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.