Nu mai putin de 4 focare de pesta porcina au fost descoperite in comuna Grumazesti, anunta DSV Neamt. 35 de localitati, printre care si orasul Targu Neamt, au fost incluse in zona de supraveghere. ”Consilierii   Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA) Neamț au fost implicați, în perioada sus menționată, în gestionarea unor evenimente epidemiologice reprezentate de declararea a 4 focare de Pestă Porcină Africană la porcii domestici din localitatea Topolița, comuna Grumăzești. Corespunzător  focarelor  de Pestă Porcină Africană, inspectorii  DSVSA Neamț au stabilit zonele de protecție și supraveghere,  zone în care vor fi aplicate restricții de mișcare a porcilor,  mișcarea acestora fiind interzisă și restricții de mișcare temporară a altor specii de animale.

Localitățile inscrise în zonele de protecție și supraveghere sunt : Valea Seacă, Valea Arini, Bălțătești, Varatec, Filioara, Agapia, Săcălușești, Ghindăoani, Crăcăoani, Magazia, Poiana Cracăului, Cracăul Negru, Mitocu Bălan, Grumăzești, Netezi, Topolița, Curechistea, Târpești, Tolici, Boiștea, Petricani, Târgu Neamț, Blebea, Vânători, Lunca, Nemțișor, Poiana, Rădeni, Plăieșu, Dumbrava, Oglinzi, Răucești, Ingărești, Urecheni și Țibucani.

În exploatațiile infectate, inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor au procedat la aplicarea măsurilor sanitare veterinare prevăzute de legislație pentru limitarea răspândirii în teritoriu a Pestei Porcine Africane, în localitățile din zona de protecție și supraveghere fiind realizate activități de recensământ, examinarea clinică și verificare a conformității identificării și înregistrării efectivelor de suine din exploatații. Până la data sus menționată activitățile de recensământ au fost finalizate la un număr de 1860 de exploatații, fiind examinate clinic un număr de 797 capete de suine.

DSVSA Neamț desfășoară activități specific  gestionaării focarelor de Pestă Porcină Africană și corespunzător unui focar de Pestă Porcină Africană declarat de DSVSA Iași in localitatea Izvoarele, comuna Rachiteni  din judetul  Iași, zona de protecție și supraveghere a focarului de boală cuprinzand  și localități din judetul  Neamț : Adjudeni, Săbăoani, Gherăiești, Tețcani, Gherăieștii Noi, Barticești, Pildești, Simionești, Cordun, Traian, Tămășeni, Buruienești, Doljești, Buhonca, Rotunda, Rediu, Bîra, Lutca, Corhana, Roșiori. În toate localitățile înscrise în zonele de protecție și supraveghere a focarelor  de Pestă Porcină Africană vor fi efectuate activități de control pentru verificarea respectării restricțiilor de circulație stabilite pentru animalele din exploatațiile nonprofesionale și comerciale.

În perioada sus menționată inspectorii DSVSA Neamț au efectuat un număr de 9 activități de control, conform ”Procedurii pentru efectuarea inspecțiilor in exploatațiile nonprofesionale și comerciale privind verificarea respectării de către agricultori a cerințelor legale în materie de gestionarea SMR 4-9 si SMR  11-13”. În aceeași perioadă, ca urmare a petițiilor și sesizărilor transmise pentru soluționare la DSVSA Neamț, inspectorii DSVSA au desfășurat   activiate de control oficial la un adăpost pentru câinii fără stăpân. Măsurile dispuse ca urmare a neconformităților identificate –  avertisment, pentru nerespectarea normelor de bunăstare a câinilor cazați în adăpost.

Au mai fost supuse controlului oficial o exploatație comercială de găini ouă consum, verificările vizând respectarea normelor de bunăstare și derularea acțiunilor sanitare veterinare privind salmonelozele zoonotice și vaccinarea pentru pseudopesta aviară, respectiv o unitate de neutralizare SNCU. Nu au fost identificate neconformități”, se arata intr-un comunicat DSV Neamt.

I.C.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.