Guvernul a adoptat in sedinta de marti un proiect de lege care prevede dublarea indemnizatiilor pentru persoanele persecutate din motive politice de regimul comunist, de aceasta masura urmand sa beneficieze cei peste 500 de fosti detinuti politic din judetul Neamt. Potrivit proiectului, persoanele persecutate din motive politice de dictatura comunista vor primi o indemnizatie lunara de 400 de lei, pentru fiecare an de detentie, stramutare in alte localitati, deportare sau prizonierat, ceea ce reprezinta o dublare a indemnizatiei pentru aceste categorii de persoane. De asemenea, persoanele care au fost internate abuziv sau au avut domiciliu fortat vor primi lunar 200 de lei, pentru fiecare an in care au suferit aceste abuzuri.
La Congresul National al Fostilor Detinuti Politic din Romania, desfasurat toamna aceasta la Pitesti, a participat si Filiala Neamt a asociatiei, reprezentata de Mihai Bontea.
Mihai Bontea, presedintele Filialei Neamt a Asociatiei Fostilor Detinuti Politic din Romania.
„Intre chestiunile discutate s-a numarat si propunerea infiintarii, in cadrul Guvernului, a unui departament al Fostilor Detinuti Politic, alaturi de revolutionari. Noul departament se va ocupa de interesele fostilor detinuti politic, incluzand proiectul de realizare a unor obiective istorice. Avem, spre exemplu, un proiect de realizare a Monumentului National al Fostilor Detinuti Politic, pentru care am obtinut fonduri de la Primaria Capitalei. Amplasamentul acestui monument este inca incert. Initial se vorbea despre Piata Scanteii, insa locul respectiv se afla pe unda seismica si s-a considerat ca o constructie in consola n-ar fi rezistat. Un alt proiect de lege inaintat de fostii detinuti politic din Romania se refera la acordarea de daune morale, acest proiect fiind insa blocat la Camera Deputatilor de aproape 4 ani de zile. Consideram ca legislatia trebuie sa tina seama si de regimul moral suportat in timpul detentiei, cat si dupa detentie, prin urmarirea Securitatii, dar si de situatiile in care fostilor detinuti politic li s-au confiscat averile, care nu le-au fost retrocedate nici pana in clipa de fata”
In judetul Neamt, numarul fostilor detinuti politic se ridica la peste 500, dintre care 300 sunt urmasi, restul fiind detinuti de drept. Astazi, in Romania mai traiesc 3000 de fosti detinuti politic, rata de mortalitate ridicandu-se la aproape 700 de membri pe luna.In sedinta de marti a Guvernului, a fost aprobata si o hotarare privind suplimentarea bugetului Secretariatului de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2014. Fondurile sunt destinate organizarii si desfasurarii, la nivel national, in perioada noiembrie-decembrie 2014, a manifestarilor dedicate comemorarii si sarbatoririi a 25 de ani de la Revolutia Romana din Decembrie 1989, in contextul revolutiilor din tarile Europei de Est. Prin hotararea de guvern, bugetul Secretariatului de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist se suplimenteaza cu suma de 60 mii lei.