Taranii nu mai pot vinde zarzavat in piata oricum, ci doar dupa o evidenta ce trebuie inregistrata in carnetul de comercializare a produselor. Acest document este similar unui chitantier si se poate procura de la primaria localitatii in care producatorul respectiv are terenul, gradina, sera, ferma, gospodaria de pe care obtine recolta. Reglementarea este valabila din data de 3 noiembrie 2014, atunci cand a intrat in vigoare legea 145/2014, noua reglementare in domeniu.
Aceasta lege impune, printre altele, ca persoanele fizice care vor sa vanda la piata din produsele obtinute in gospodarie trebuie sa detina acest carnet de comercializare. Dar, pe de alta parte, nimeni nu mai poate sa cumpere de la tarani in baza acestui carnet si apoi sa revanda produsele, fie ca este vorba despre miere, produse lactate sau legume, fructe. Cel putin asta spune noua lege adoptata, care se doreste a-i elimina pe samsari care sa faca loc astfel producatorilor. Acestia ar putea castiga teren pe piata daca se vor organiza, fie in asociatii, fie in alte forme care sa ii reprezinte si care sa le asigure accesul incet dar sigur printre sumedenia de produse de import.
Carnetul de comercializare se foloseste doar pentru produse vegetale, produse zootehnice si apicole. Documentul se elibereaza de primarie la fel ca si atestatul, dupa ce functionarii verifica existenta in teren in mod real a resursei: teren, animale, stupid, instalatii de procesare etc. Carnetul este format din file de cate 3 exemplare, din care una se da clientului, una ramane la producator si una ramane la cotor. Prima fila contine date de identitate a titularului producator si a rudelor si afinilor de gradul I, cu date despre suprafetele cultivate si structurile corespunzatoare pe specii de legume, pomi fructiferi, cartof, cereale, oleaginoase, vita-de-vie etc, pe specii de animale, si care sa reflecte productiile estimate a fi destinate comercializarii. Prima fila poarta semnatura primarului si va ramane la cotor. Cand un carnet este gata, el trebuie inmanat primariei in 15 zile. Producatorii agricoli vor putea vinde in piete, in spatii special amenajat si distincte, in proportie de 40% din spatiul disponibil al pietii. Vor avea etichete pe produse, care cuprinde denumirea produsului, localitatea de origine, data obtinerii produsului si pretul.
Amenda pentru lipsa atestatului, a carnetului de comercializare si a etichetelor este cuprinsa intre 200 de lei si 22.500 de lei. Pentru nerespectarea regimului de utilizare a filelor amenda este de la 200 la 1.000 de lei. Cei care transporta produse agricole pana la locul de comercializare si nu respecta obligatia de a detine o fila completata corespunzator cantitatilor si structurii sortimentelor transportate poate fi amendat de la 3.000 la 4.000 lei. Lipsa etichetei aduce amenzi de la 100 la 300 lei. Producatorii care comercializeaza produse fara atestat si carnet risca amenzi de la 15.000 la 22.500 lei. Sau cei care vand alte produse decat cele mentionate in carnet sunt amendati de la 7.500 la 15.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.