Dupa cum se stie deja, CMI Urban, societate aflata in subordinea primariei Piatra- Neamt, a fost atat de bine administrata (a se citi mulsa) incat acum se afla in procedura de insolventa, dar chiar si asa, traieste destul de bine si din cand in cand mai primeste cate un gheșeft pe banii din taxe si impozite (tocmai s-au marit cu vreo 20%) ca sa manance ceva si gura pilelor de partid care lâncezesc prin birouri.
 Urban a modernizat la sfarsitul anului trecut 10 foisoare prin oras. Un comunicat al primariei de pe 14 decembrie 2017 arata ca ”Unul dintre obiectivele municipalității stabilite pentru a doua jumătate a anului în curs l-a reprezentat mai buna întreținere a mobilierului stradal din oraș, a locurilor de joacă și a foișoarelor.” Poate ca ar fi trebuit sa fie inaugurate cu panglica tricolora daca tot a fost realizat un obiectiv atat de important. De fapt, dupa parerea multora, obiectivul nu a fost foisoarele ci mentinerea in viata a URBAN.
 Mai jos, se pot vedea costurile repararii foisoarelor. Datele sunt furnizate de primarie la solicitarea noastra:
”Costuri pentru repararea foisoarelor:
1. Str. Orhei- 1492,1 lei 
2 Parc Aurora 3200,91 lei
3 Decebal intre blocurile nr.65-67 -1714,94 lei
4.Decebal intre blocurile 59-61- 1650,66 lei
5 Mihai Viteazu x Aleea Ulmilor -2254,64 lei
6.Str. Nufărului -1747,08 lei
7 Bloc Turn Ozana-1544,98 lei
8.Str. Ecoului -1583,74 lei
9.Bulevardul Dacia bl. B11- 1885,34 lei
10. Aleea Paltinilor – 1617,92 lei
Preturile sunt fără TVA.
Au mai fost achiziționate seturi de bănci și mese în valoare de 1547,44 lei (fara TVA) pentru fiecare foișor”, se mai arata in raspunsul primariei.
A se observa ca modernizarea unuia dintre foisoare, cel de la pozitia 2 a costat aproape 6.000 de lei cu tot cu banci.
Deci o prioritate in pragul iernii, era modernizarea foisoarelor, atentie ‘‘utilizându-se o soluție constructivă mai practică și mai rezistentă”, dupa cum se spune chiar in comunicatul de pe 14 decembrie. Asa erau de importante foisoarele astea incat trebuiau consolidate permanent pentru a fi mai practice si mai rezistente.
Probema este insa la preturi. In medie, ”modernizarea” fiecarui foisor a costat cam 500 de euro. O masa cu scaune cum este cea de mai jos, a costat aproximativ 400 de euro, deci vreo 900 de euro/foisor pentru a le face mai rezistente, mai frumoase si mai aratoase asa cum este si normal pentru un Smartcity care are infrastructura rutiera praf si pulbere dar are foisoare modernizate.
   In total, toata treaba a costat un pic peste 40.000 de lei, aproape 10.000 de euro si dupa cum anunta primarul Chitic, „Îmi doresc ca aceste lucrări să continue, astfel încât în 2018 să reușim să modernizăm toate foișoarele din Piatra-Neamț. Ele reprezintă o investiție necesară, care și-a dovedit utilitatea, iar datorită soluțiilor de construcție pentru care s-a optat, vor fi și mai rezistente” 
  Foate frumos, nimic de zis, sunt bune si foisoarele, dar ce ne facem cu preturile pentru ca noi am gasit foisoare nou- noute cu banci cu tot la 1000-1500 de euro bucata,  iar doar banci, din lemn masiv se pot gasi si la 1.000 de lei. La Piatra- Neamt, niste mici reparatii costa cat un foisor nou iar o banca din profil de metal si trei scanduri costa cat doua banci noi de calitate mult mai buna, ceea ce nu prea este in regula si noi banuim ca la Urban se procedeaza exact ca la Publiserv (Vezi- Publiserv, gaura neagra din bugetul primariei) unde profitul vine din umflarea facturilor catre primarie cu buna stiinta a conducerii acesteia, pentru ca protejatii politici din aceste companii sa poata manca o bucata buna de paine. Daca lucrul acesta s-ar face pe banii de acasa ai celor care pun la cale combinatiile n-ar fi nicio problema, numai ca aici este vorba de bani publici din  taxele si impozitele pietrenilor.
Nu ar fi mai bine ca URBAN sa se ocupe de pietele aflate in paragina si sa scoata profit de acolo, sau sa administreze eficient bazarul care este pe trei sferturi gol? E mai usor sa umfle facturile pentru niste banci si placi de OSB pe banii contribuabililor?
Iata si comunicatul primariei din  data de 14 decembrie 2017:

Unul dintre obiectivele municipalității stabilite pentru a doua jumătate a anului în curs l-a reprezentat mai buna întreținere a mobilierului stradal din oraș, a locurilor de joacă și a foișoarelor.

Reamenajarea foișoarelor  din Piatra-Neamț, prin intermediul societății Urban SA, a început în luna iulie cu cel de pe strada Orhei, care a fost modernizat utilizându-se o soluție constructivă mai practică și mai rezistentă.

Până acum au fost modernizate 10 astfel de foișoare, principalele lucrări constând în desfacerea elementelor deteriorate, montarea de cherestea și de bordură la streașină, înlocuirea cartonului de bitum tip țiglă, montarea mâinii curente, înlocuirea umbrarelor de OSB și vopsirea acestora, precum și dotarea fiecăruia cu seturi noi de bănci și mese. Costul mediu pentru modernizare o fost de 3000 de lei.

„Îmi doresc ca aceste lucrări să continue, astfel încât în 2018 să reușim să modernizăm toate foișoarele din Piatra-Neamț. Ele reprezintă o investiție necesară, care și-a dovedit utilitatea, iar datorită soluțiilor de construcție pentru care s-a optat, vor fi și mai rezistente” a declarat primarul Dragoș Chitic.

Cele 10 foișoare modernizate sunt amplasate în următoarele locații: str. Orhei -zona Peco Petrom, str. Petru Rareș – incinta spațiului de joacă Aurora, bd. Decebal – spațiu de joacă turn Ozana, bd. Decebal – bl. 65-67, bd. Decebal – bl. 59-61, str. M.Viteazu int. Al.Ulmilor – incinta spațiului de joacă, Aleea Paltinilor – parc recreere, str. Ecoului – spațiul de joacă vizavi de Șc. 10, str. Plevnei – spațiul de joacă bl. F13 și bd. Dacia – spațiul de joacă de la bl. 11.

Ionut CORFU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.