Publiserv este o gaura neagra pentru bugetul primariei Piatra- Neamt, sau in termeni mai populari, un sac fara fund in care se varsa bani cu nemiluita din taxele si impozitele pietrenilor. Chiar daca astazi s-a incercat destul de timid intr-o conferinta de presa sa se dea cu un pic de fard pe sigla nou confectionata, directorul Valentin Ciobanu si profesorul Mihai Obreja (consilier local si membru in AGA companiei pe post de ajutor de nadejde al lui Ciobanu in momentele grele ale conferintei) nu au reusit mare lucru.
Concret, lucrurile stau cam asa. Publiserv este doar un fel de intermediar intre primarie si firmele private care fac de fapt lucrarile pe care le vedeti prin oras. Societatea nu face altceva decat sa primeasca comanda de la primarie, apoi contracteaza serviciile firmelor private. Privatii vin, muncesc la preturi foarte mici, uneori sub cele ale pietei, apoi Publiserv factureaza catre primarie dupa ce bine-nteles pune un adaos, care semana mai mult cu un ”drept de smecher” pentru ca nu face nimic pentru banii astia. Si sa nu creada cineva ca adaosul este unul de bun simt. De multe ori, s-a incasat de la primarie de sase-sapte ori mai mult decat s-a platit catre firma care a facut lucrarea, adica s-au scos bani cu nemiluita din bugetul pietrenilor, direct in conturile societatii, pe sistem capusa. Culmea, diferentele enorme intre sumele platite catre firmele care fac lucrari si cele incasate de la primarie sunt considerate profit si toata coducerea Publiserv a primit premii la sfarsit de an pentru management de succes. In acest fel s-au sifonat sume cuprinse intre 5.000 de lei si ATENTIE, 80.000 de lei de persoana. Pentru a nu se crea confuzii, precizam ca este vorba despre oamenii care s-au perindat pe la conducere pana la jumatatea anului 2017, deci de aceste premii nu au beneficiat cel putin pana acum, fostul director Gheorghe Triboi si actualul director interimar, Valentin Ciobanu.
De exemplu, in anul 2016 Publiserv a facturat catre primarie si a primit suma de aproximativ 13 milioane de lei, ceea ce inseamna aproape 3 milioane de euro. De fapt, Publiserv nu mai incaseaza din alta parte decat de primarie, deci este abonat la banii pietrenilor. Sa presupunem ca din suma amintita, Publiserv si-a pus un adaos de 20%. Asta inseamna ca cel putin 600.000 de euro (suma este posibil sa fie mult mai mare) din taxe si impozite s-au dus pe apa sambetei, pe achizitii, salarii, si premii.
Pana in 2016, Publiserv facea reparatii dar si lucrari de la zero prin incredintare directa de la primarie. Probabil dandu-si seama ca se sifoneaza prea multi bani, dar si din cauza ca legea obliga, primarul Chitic hotaraste ca incepand cu anul 2017, lucrarile care trebuiesc facute cap-coada sa fie facute doar prin licitatie. In acest fel, Publiserv ramane doar cu lucrari de reparatii, dar care sunt facute in acelasi sistem capusa descris mai sus, cu Publiserv pe post de intermediar si cu privatii care muncesc pentru ca apoi sa se laude directorii Publiserv pe facebook in timp ce pietrenii platesc lucrari la preturi de multe ori duble. Ca atare, Publiserv va avea venituri mai mici, dar cu toate acestea, schema de personal nu se micsoreaza dupa instalarea lui Ciobanu ca director, ci din contra, devine mai stufoasa pentru a multumi toti clientii de partid. Mai mult, desi vorbeste de rentabilizare, Ciobanu si-a marit salariul de la 5.000 la 6.000 de lei. Capitalism pur si doctrina de dreapta, fara discutii. Multi bani din nimic si daca-s si publici, cu atat mai bine.
Pentru ca am amintit de licitatii, trebuie spus ca niciodata Publiserv, nu va putea castiga o licitatie. De ce? Simplu: preturile cu care Publiserv presteaza lucrari (manopera, utilaje) sunt stabilite prin Hotarare de Consiliu Local, deci sunt publice. Materialele pe care Publiserv le foloseste pentru lucrari trebuie achizitionate prin SEAP, deci preturile lor sunt la fel, publice. Prin urmare, orice privat care participa la licitatia la care s-a inscris Publiserv, stie cu ce preturi va veni compania si lasa pretul mai jos cu un leu, deci Publiserv pierde licitatia. Legat de acest aspect, Ciobanu si Obreja au dat-o din colt in colt. Desi la un moment dat directorul a aprobat in totalitate ceea ce am spus noi, a revenit imediat si a incercat sa ne convinga ca lucrurile nu stau chiar asa si ca de fapt Publiserv va castiga licitatii, dar undeva prin 2018, nereusind sa ne convinga daca si ce se va schimba pana atunci, pentru ca din cate stim noi, legi speciale pentru Publiserv nu prea se pot face.
Cu toate acestea Valentin Ciobanu a declarat si astazi ca procedura de achizitie a doua autobasculante a intrat in linie dreapta si a pus bomboana pe coliva zicand cele doua autobasculante vot fi achizitionate in regim de LEASING, adica ceea ce spuneam noi ca nu ar trebui sa faca in articolul PUBLISERV- DIRECTOR NOU, OBICEIURI VECHI. DUPĂ RABLELE LUI PANAITE, VIN BASCULANTELE LUI CIOBANU
Leasing-ul inseamna un pret final cu mult mai mare decat daca basculantele ar fi fost cumparate cu banii jos si privatii din domeniul contructiilor spun ca nu ar fi facut asa ceva niciodata pentru firmele lor, decat daca ar fi vrut sa le falimenteze, ceea ce aproape sigur se va intampla cu Publiserv. Potrivit lui Ciobanu, leasing-ul va fi facut pentru o perioada de cinci ani iar rata va fi de 27.000 de lei pe luna pentru ambele vehicule. Ce nu vrea Ciobanu sa spuna, este ca nu vor fi doar aceste costuri. Mai este vorba de bani pentru intretinere (masinile noi sunt extrem de costisitoare din acest punct de vedere), bani pentru revizii care timp de 5 ani vor fi facute obligatoriu la reprezentanta cu costuri foarte mari, taxa reziduala la terminarea perioadei (care poate ajunge pana la peste 20.000 de euro) si in functie de cum va fi negociat contractul, Publiserv ar putea plati catre firma de leasing si o anumita taxa pe km dupa depasirea unui anumit numar de kilometri pe luna, dar asta vom putea sti cu exactitate abia dupa ce contractul va fi semnat.
Incercand sa explice situatia, intrebat fiind la ce ajuta aceste basculante, Ciobanu a spus ca e mai rentabil decat sa inchirieze. Insa el se face ca nu stie ca inchirierea unei basculante de la un tert costa 500 de lei pe zi, cu tot cu sofer si combustibil, sau chiar mai putin daca se negociaza. Daca intr-o luna se lucreaza in medie 20 de zile, doua basculante ar costa 20.000 de lei pe luna, in timp ce doar rata la leasingul lui Ciobanu ar costa 27.000 de lei, dupa cum chiar el spune plus celelalte costuri adiacente leasingului.
Directorul Ciobanu a mai spus ca daca nu are lucrari, basculantele vor fi folosite la deszapezire. Numai ca iar are o problema, pentru ca in aceasta iarna, pentru prima data, primaria scoate la licitatie deszapezirea orasului care pana acum era incredintata direct societatii capusa. Ce sanse are Publiserv sa castige licitatia, am explicat mai sus. Aproape zero. De ce vrea cineva neaparat sa cumpere aceste autovehicule, nu putem decat sa banuim, pentru ca in domeniul auto, comisioanele sunt destul de mari.
Reluand, desi veniturile Publiserv vor scadea considerabil, directorul Ciobanu se aventureaza in cheltuieli nechibzuite si pe deasupra ingroasa randurile angajatilor TESA pe baza de pile la partid. Pentru recuperarea premiilor conducerii incasate nejustificat, directorul Ciobanu a declarat ca nu este chiar asa de simplu de facut si acum este abia la faza trimiterii de instiintari catre persoanele in cauza, abia dupa aceea se va recurge la alte metode. Dupa cum evolueaza lucrurile acum, sunt sanse considerabile ca societatea sa ajunga din nou in faliment si sa nu mai poata fi salvata, spun oameni avizati in domeniu.
In concluzie, pe langa faptul ca este un devorator de bani proveniti din taxe si impozite, care apoi se scurg in buzunarele conducerii sub forma de achizitii supraevaluate sau prime, Publiserv viciaza si mediul de afaceri de profil din judet, pentru ca operatorii din domeniu trebuie sa lucreze musai prin intermediul acestei societati, la preturi minime.
Vom reveni cu informatii despre alte achizitii ale Publiserv, facute doar de dragul de a cheltui bani, sau, poate din cauza de parandarat.
Ionut CORFU