Actualizare: Vezi AICI! Hotelierii au bătut palma cu primarul. Taxă de cazare în P. Neamț, de 1%. Se aplică numai pentru turiștii din afara județului Neamț

Știrea initiala: Hotelierii din P. Neamț amenință că își mută firmele în comunele vecine dacă primaria introduce taxa pe cazare.

Astăzi la ora 12, va avea loc o întâlnire între patronii din HoReCa din Piatra Neamt si reprezentanti ai primariei, la care va participa si Ministrul Turismului, în care se va discuta intentia primariei de a introduce o taxa de 3% pentru fiecare loc de cazare din unitatile de profil din Piatra Neamt si o taxă de 0,3% din venituri pentru fiecare firmă care desfășoară activitati de restaurant. Proiectul de Hotarare ar trebui sa intre la votul consilierilor locali in sedinta ordinara din aceasta luna. Banii din aceste taxe (la un calcul sumar, rezultă că s-ar putea colecta câteva sute de mii de euro anual, dacă nu chiar peste un milion) ar urma să intre în conturile unei Asociatii înfiintate de primarie, care ar trebui să îi cheltuie pe promovarea turistica a orasului.

După cum tvmneamt a relatat deja ieri in articolul ”Fierb nervii printre patronii de hoteluri și pensiuni din P. Neamț. Se pregătește un nou bir”, vestea nu a fost primită deloc bine de antreprenorii din HoReCa, iar discutiile de astăzi se anunta a fi cel putin tensionate, daca nu mai rău.

Hotelierii deja au discutat între ei si au analizat solutiile la care ar putea apela în caz că nu vor fi ascultati si taxa de cazare va fi introdusa in hotelurile si pensiunile din P. Neamt. Cea mai viabilă varianta luata in calcul, este să își mute firmele (sediul social) în comunele din vecinătatea orașului. Astfel, vor ocoli taxa de 3% pe locul de cazare, însă mutarea ar avea un impact devastator asupra bugetului orașului, pierzandu-se sume enorme de bani din impozitele pe care le plătesc firmele din domeniu. Probabil că initiatorii proiectului cu taxa pe cazare se asteptau ca măsura să fie privită cu ostilitate de hotelieri, însă nu au luat în calcul și aceasta posibilitate, extrem de păguboasă, dacă se va ajunge până acolo.

Hotelierii mai spun că nu ar fi impotrivă să participe cu niste fonduri la promovarea turistica, dar sustin că la acest moment nu se poate promova mai nimic în Piatra Neamt, principalul inconvenient reclamat de turiști, fiind starea deplorabila a infrastructurii rutiere și pietonale.

Întâlnirea între patroni si reprezentantii primariei, are loc de la ora 12:00, în cancelaria Colegiului Național Petru Rareș. Presa nu a fost invitată.

Fierb nervii printre patronii de hoteluri și pensiuni din P. Neamț. Se pregătește un nou bir (articol publicat pe 10 noiembrie)

Fierb nervii printre patronii de hoteluri și pensiuni din Piatra Neamt, după ce s-a aflat că Primăria pregătește un nou bir pentru cei care asigură servicii de cazare.

Este vorba despre o taxă de 3% din tariful de cazare, care va trebui plătită de hotelieri în conturile primăriei. Taxa este prevăzută într-un Proiect de Hotărâre a Consiliului Local Piatra Neamt, ce urmeaza a fi supus aprobării in sedinta ordinară din luna noiembrie, proiectul fiind în faza de dezbatere publică, după ce a fost publicat pe site-ul primăriei.

Conform referatului de aprobare, banii din această nouă taxă ar urma să fie folositi pentru promovarea turistica a orașului. Iar promovarea se va face prin intermediul unei Asociatii a primăriei, denumită ”Organizatia de Management al Destinatiei Turistice Piatra Neamt” care este încă la stadiul de obtinere a acreditarii. Mai pe scurt, hotelurile si pensiunile din Piatra Neamt vor plati 3% din ce incaseaza pentru cazare, banii vor ajunge la Asociatia amintita, Asociatie care se va folosi de aceste fonduri pentru promovarea turistica a orasului.

Evident, noua taxă nu este deloc pe placul patronilor, pentru că asta ar insemna o povară în plus pe spatele firmelor de profil, care si așa au fost serios afectate de anii de pandemie, dar și de situatia economica actuala. In referatul de aprobare se mai prevede că taxa ar trebui adăugată preturilor actuale pentru cazări, ceea ce ar însemna o mărire a acestora și evident, o scădere a cererilor pentru cazare, ceea ce va genera pierderi. Patronii mai au la indemana și solutia de plăti 3% din tariful actual, însă asta inseamnă tot pierdere.

Mâine, în Piatra Neamt va avea loc o consultare pe acest subiect, la care vor participa patronii de hoteluri. Acestia vor discuta cu reprezentanti ai primariei și chiar cu Ministrul Turismului Constantin-Daniel CADARIU, care se va afla într-o vizita in judetul Neamt. Dezbaterile se anunta a fi cu scantei, pentru că spiritele sunt serios inflamate, mai ales că se anuntă că vor participa si patronii din sectorul HoReCa, pentru că si pentru ei s-ar pregăti o surpriză, sub forma unei taxe de 0,3% din venituri, tot pentru promovarea turistica a orasului Piatra Neamt.

Referatul de aprobare, din Proiectul de Hotărâre de CL:

referat_reg_taxa_promovare_27_10_2022

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.