AdministratieLocalSanatate
Citit de: 4 ori

Jale mare la spitalul județean, amendă de 60.000 de lei. Rezultatele controlului DSP Neamț

PSD-iștii de la Roman se plâng anticipat. Nu de taxele lui Ciolacu, ci de taxele locale
Automat cu țigări fără restricții pentru minori, pe o stradă din Roman

Un control al DSP Neamț, desfășurat în perioada 01.08.2023-12.09.2023 la Spitalul Județean, administrat de CJ Neamț, scoate la iveală dezastrul din cea mai mare unitate medicală din județ. În timp ce mai marii județului, în frunte cu conducerea PSD Neamț, se războiesc cu presa neobedientă sau fac poze cu ruine de poduri sau cu fel de fel de chiolhanuri de prin comune, rezultatele controlului DSP arată că la spitalul județean sunt condiții de lagăr de exterminare sau de penitenciar comunist, în niciun caz de unitate sanitară. Spitalul a fost amendat cu 60.000 de lei. Amenda va fi suportată evident, tot din bani publici.

Mai merită precizat că Ion Asaftei, președintele interimar al CJ Neamț, nu a făcut nici măcar o singură vizită la spital, în cele 6 luni de zile de când a preluat funcția, sprijinit de PSD. În schimb, zilele trecute, a găsit timp să-și facă poze într-un sens giratoriu de pe un drum județean, încercând să mimeze grija deosebită pentru infrastructura rutieră.

Iată concluziile controlului DSP Neamț, transmise într-un comunicat de presă:

Principalele disfuncționalități evidențiate și comunicate Ministerului Sănătății – Inspecția Sanitară de Stat, Consiliului Județean Neamț și Instituției Prefectului Neamț au fost următoarele:

1. Obiectivele planificate în Programul de conformare nu sunt realizate în termenele stabilite și au fost, din nou, reprogramate.

2. Lucrările de reabilitare la Ambulatoriul Integrat – tronsonul C și Pavilionul Oncologie sunt sistate.

3. Întrucât Pavilionul Oncologie și Ambulatoriul Integrat – tronsonul C sunt în reabilitare, în Pavilionul Medicină Internă, cu risc seismic ridicat (RSII), funcționează 4 secții, 6 compartimente, Ambulatoriul integrat al Secției de Oncologie, sectorul internări zi al Secției Oncologie, Dispensarul TBC, birou de internări, magazie efecte pacienți, birou administrativ. Spațiile sunt supraaglomerate, nu pot fi respectate normele de amplasare a paturilor și suprafața alocată fiecărui pat, nu este asigurat un microclimat corespunzător, nu se respectă normele legale privind numărul grupurilor sanitare și dotarea saloanelor, nu se asigură spații conforme pentru vestiare personal, depozitare lenjerie curată, materiale sanitare, biocide, spații de igienizare și păstrare a ustensilelor de curățenie, altele decât în grupurile sanitare.

4. Secția de Oncologie funcționează fără aviz sanitar. Secția a fost relocată în Pavilionul Medicină internă, cu structura de spitalizare de zi și consultații ambulatoriu la parterul clădirii și cu spitalizarea continuă la etajul 4 al Pavilionului.

5. Întreaga Secție Medicină Internă necesită în regim de urgență lucrări de reparații, igienizare, înlocuire tâmplărie interioară și mobilier uzat, reparare pavimente.

6. Holurile Pavilionului Chirurgie sunt degradate, cu infiltrații în pereți și plafoane.

7. Spațiile Secției Chirurgie generală (saloane, holuri, săli de consultații, cabinetele de tratamente, grupuri sanitare) necesită lucrări de reparație, curățenie, igienizare, înlocuire mobilier deteriorat.

8. În unele secții (ortopedie, urologie, etc) saloanele necesită operațiuni de igienizare și dotare cu mobilier corespunzător, dotare cu prize și surse de oxigen.

9. În unele săli de operații nu funcționează toate lavoarele cu apă sterilă, iar unele săli nu sunt funcționale datorită dotării insuficiente. Nu sunt asigurate toate spațiile prevăzute de legislația în vigoare. Nu toate sălile de operație sunt dotate cu sistem de ventilație și tratare a aerului.

10. Secția Boli infecțioase necesită lucrări de renovare și igienizare.

11. Secția Pediatrie funcționează în condiții necorespunzătoare, lucrările de reabilitare la cele 2 pavilioane ale secției Pediatrie fiind sistate.

12. Spațiul UTS este subdimensionat, suprafața totală este insuficientă volumului activității de transfuzie sanguină din spital, dotările fiind insuficiente.

13. Nu sunt respectate prevederile legale privind existența spațiilor necesare funcționării stației de hemodializă.

14. Spălătoria centrală a spitalului funcționează într-un spațiu subdimensionat, care nu corespunde normelor legale.

15. În majoritatea secțiilor amplasarea paturilor este neconformă și numărul de grupuri sanitare este insuficient.

16. Nu sunt asigurate spațiile necesare pentru structura de spitalizare de zi.

17. Unele spații sunt aglomerate cu obiecte de mobilier propus spre casare.

18. În întreaga unitate nu este rezolvată adecvat problema vestiarelor pentru personal, acestea fiind amplasate în locuri necorespunzătoare şi în spații neigienizate, nedotate corespunzător, insuficiente, cu mobilier vechi și degradat.

19. Nu este asigurată rezerva de apă curentă a spitalului pentru s1-3 zile.

20. Nu sunt puse în funcțiune cele mai multe dintre ploscarele aflate la nivelul secțiilor.

21. Cărucioarele rulante și a tărgile de transport pacienți utilizate în unele secții sunt uzate.

22. La nivelul spitalului nu sunt asigurate cantități suficiente de lavete pentru suprafețe și rezerve mop.

Pentru neconformitățile constatate la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a fost aplicată o amendă contravențională în valoare de 60.000 lei, conform HGR nr. 857/2011, art.30, lit. e – neefectuarea lucrărilor de igienizare şi revizuire a instalaţiilor şi echipamentelor, precum şi a lucrărilor de recondiţionare şi reparare a clădirilor spitalului, lit. k – neasigurarea la nivelul spitalului a spaţiilor şi condiţiilor pentru depozitarea produselor, ustensilelor, instrumentarului, lenjeriei, echipamentului de protecţie, materialelor sanitare, medicamentelor, reactivilor aflaţi în stoc, conform prevederilor în vigoare sau instrucţiunilor producătorului și lit. l – neasigurarea dotărilor minime obligatorii în secţiile şi compartimentele spitalului conform normativelor specifice în vigoare.

Ionut CORFU

Distribuie știrea:

Etichete: amendă de 60.000 de lei. Rezultatele controlului DSP Neamț, Jale mare la spitalul județean
Articolul anterior
PSD-iștii de la Roman se plâng anticipat. Nu de taxele lui Ciolacu, ci de taxele locale
Articolul următor
Automat cu țigări fără restricții pentru minori, pe o stradă din Roman

Ești de acord? Sau ai altă părere?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed