Amenzile date in perioada starii de urgenta in Romania, au declansat un adevarat scandal la nivel national, numarul si cuantumul acestora, fiind considerat exagerat, cele mai aspre sanctiuni ajungand si pana la 20.000 de lei pentru nerespectarea interdictiilor privind circulatia persoanelor.

In urma mai multor solicitari facute de tvmneamt.ro incepand cu luna mai, astazi, Politia Neamt a furnizat in sfarsit un raspuns privind numarul si valoare amenzilor aplicate in judetul Neamt in perioada respectiva.

Astfel, potrivit IPJ Neamt, in perioada 16 martie- 14 mai, in judetul Neamt au fost aplicate peste 5.500 de amenzi, in valoare totala de peste 14 milioane de lei, adica peste 3 milioane de euro. Trebuie precizat ca nu toate amenzile au fost aplicate doar pentru lipsa declaratiei pe proprie raspundere, ci pentru cel putin 6 abateri de la prevederile ordonantelor militare. Reprezentantii Politiei Neamt nu au putut preciza cate amenzi s-au aplicat pentru ”declaratia pe proprie rapsundere”, pe motiv ca centralizarea catre IGPR s-a facut pe totalul sanctiunilor aplicate in perioada crizei coronavirus.

Recordul la sanctiuni in judetul Neamt a fost stabilit pe 23 aprilie, cand s-au aplicat amenzi in valoare totala de aproape 100.000 de euro (peste 431.000 lei)

La nivel national au fost aplicate in perioada starii de urgenta peste 300.000 de amenzi, in valoare totala de 120 de milioane de euro.

Pe 6 mai, Augustin Zegrean, fostul presedinte CCR a spus ca toate amenzile vor fi anulate, cu conditia ca procesele verbale sa fie contestate in instanta, in termenul legal, asta dupa ce CCR s-a pronuntat in urma unei sesizari a Avocatului Poporului. ”Cei care au fost deja amendați, dacă au făcut contestație, justiția le va admite și va anula toate amenzile, pe motiv că au fost date în baza unei legi neconstituționale” a declarat fostul judecător CCR, pentru DCNEWS.

Prin decizia CCR nu se anulează procesul verbal prin care s-a dat amenda. Numai justiția poate anula amenzile. Nici măcar dl ministru Vela nu le poate anula, numai justiția. Și astăzi care fac contestație, și de mâine care fac contestație, dacă mai sunt în termenul de a contesta – n.r. justiția le va admite și va anula toate amenzile” a precizat Augustin Zegrean pentru sursa citata. Termenul de contestare este de 15 zile de la data comunicării procesului verbal, spunea acesta la vremea respectiva.

”Astăzi încă pot fi date amenzi, până când va apărea decizia CCR în Monitorul Oficial, dar le dau degeaba, pentru că toată lumea le va contesta și vor fi anulate.” mai spunea pe 6 mai, fostul președinte al CCR.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.